Haberler

TARİHİ ÇAMLIBEL HAN'INDA DEFİNECİ TALANI

Güncelleme:

TOKAT'ın Çamlıbel beldesindeki, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Mahperi Hatun tarafından 1238'de yaptırılan han, son yıllarda kaçak defineciler nedeniyle harabe haline geldi.

TOKAT'ın Çamlıbel beldesindeki, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Mahperi Hatun tarafından 1238'de yaptırılan han, son yıllarda kaçak defineciler nedeniyle harabe haline geldi. Çamlıbel Belediye Başkanı Adem Akgül, Hanımız tüm yapısal fonksiyonlarıyla ayaktaydı ama son 60 yılda kaçak kazılar ve halkın ilgisizliği, harabe haline getirdi. Bir an önce restore edilerek, turizme kazandırılmalı dedi.

Anadolu Selçuklu Devleti sultanlarından Alaaddin Keykubad'ın eşi ve 2'nci Gıyaseddin Keyhüsrev'in validesi Mahperi Hatun'un, Tokat merkeze bağlı Çamlıbel beldesinde yaptırdığı 1238 tarihli Çamlıbel Han'ı son 60 yılda kaçak definecilerin talanına uğradı. Yaklaşık 40 metre uzunluğunda, dikdörtgen şeklinde inşa edilen ve zamanla tahrip olan tarihi hanın, sadece bir kısmı ayakta kalabildi. Kalan bölümlerinde ise kaçak kazıların izleri görüldü.

'RESTORASYON İÇİN BAŞVURU YAPTIK'

Hanın restore edilmesi gerektiğini belirten Çamlıbel Belediye Başkanı Adem Akgül, Hanımız 1238 yılında Mahperi Hatun tarafından Tokat genelinde yapılan 6 handan bir tanesidir. Bundan 60- 70 yıl önce faal durumdaydı. Tüm yapısal fonksiyonlarıyla ayaktaydı ama son 60 yıl içerisinde gerek kaçak kazılar, gerekse halkın yanlış yaklaşımı harabe haline getirdi. Bir an önce buranın restorasyonunun yapılıp, turizme kazandırılması gerekiyor. Burası Tokat-Sivas kara yolu üzerinde bir yer. Burası yapılırsa imajımız açısından da mükemmel olacağına inanıyoruz. Belediye olarak burayı mücavir alanı içerisinde aldık. Restorasyonun yapılması için de gerekli başvuruları yaptık. İnsanlar geldiği zaman burada bir tarihi yapı görüyorlar ve soruyorlar. Çamlıbel'in M.Ö. 7200'lü yıllara uzanan bir tarihi var. Burada 6 tane Selçuklu köprümüz var. 3 tane hanımız var. Burası tarihsel olarak turizm kuşağının içerisine dahil edilirse, misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlarız diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selçuklu Devleti Selçuklu Tokat Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak? KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN 2024? Kurban Bayramı tatili ne zaman başlıyor, bitiyor?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title