Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantısı, İstanbul'da yapıldı
Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ) Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantısı İstanbul'da düzenlendi.
Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci (GDAÜ) Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantısı İstanbul'da düzenlendi.
The Marmara Taksim otelinde düzenlenen "Komşular Sporla Birlikte Görür" temalı toplantıya, GDAÜ katılımcısı Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye ile Yunanistan'ın spordan sorumlu bakanları, bakan yardımcıları ve temsilcileri katıldı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından toplumların her kesiminin, özellikle de gençlerin olumsuz etkilendiğini kaydetti. Kasapoğlu, en önemli sorumluluklarının gençleri salgın sonrası döneme en iyi şekilde hazırlamak olduğunu dile getirdi.
Güneydoğu Avrupa coğrafyasının kimi zaman sevinçlere, kimi zaman hüzünlere sahne olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "Bu sayede bugün, ortak bir geçmiş ve gelecekten söz edebiliyoruz." dedi.
25. yıl dönümünü kutlayan GDAÜ'nün, birçok alanda bölgesel iş birliğini geliştirmeye yönelik pratikler geliştirmiş önemli bir platform olduğuna işaret eden Bakan Kasapoğlu, "Bizler de gençlik ve spor alanındaki iş birliğine yönelik çabalarımızla bölgedeki istikrar ve iyi ilişkilere katkı sunmaktayız. Sporun birleştirici gücünü ve gençliğin dinamizmini bölgesel kalkınmanın itici gücü olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
"Birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şey var"
Güneydoğu Avrupa'daki komşularla bağları güçlendirmeyi önemsediğini vurgulayan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığını devraldığı günden itibaren bu toplantının gerçekleştirilmesinin bizzat takipçisi olduğunu söyledi.
"Geçmişte olduğu gibi bugün de birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şey var." diyen Bakan Kasapoğlu, "Türkiye'nin dönem başkanlığının önceliklerinden birini de gençlik olarak belirledik. Güçlü komşuluk ilişkilerimiz ve tarihi bağlarımız bölgenin geleceğini birlikte inşa edecek gençlerimiz için önemli bir temel oluşturmaktadır. Bugün gençlik ve spor alanındaki tecrübelerimizi paylaşacağız. Koronavirüs sonrası dönem için, bu alanlarda ortak bir gündem belirlemeli ve iş birliği içinde yapacağımız faaliyetlerin temelini atmalıyız." diye konuştu.
Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin, coğrafyasının yanı sıra, tarihiyle, kültürüyle, hayat tarzıyla bir Balkan ülkesi olduğuna, bunun yansıması olarak da bütün Balkan ülkeleriyle iyi komşuluk ilişkilerini sürdürdüğüne dikkati çekerek, birçok alanda olduğu gibi gençlik ve spor alanlarında geliştirilecek iş birliklerinin de yakın komşuluk ilişkilerini taçlandıracağını kaydetti.
Kovid-19 salgınının, küresel ve bölgesel iş birliğiyle birlikte sporun önemini bir kez daha ortaya çıkardığını belirten Bakan Kasapoğlu, şöyle devam etti:
"İş birliği sürecinin ruhu gereği kapsayıcılık temelinde ve bölgesel sahiplenme anlayışıyla özellikle spor alanında geliştireceğimiz yakın temaslar önemli mesafeler kat etmemizi sağlayacaktır. Spor, hem toplumsal iyi oluş hem de sportif rekabet gücünün arttırılması açısından ülkelerimizin her zaman kalkınma önceliklerinden biri olmuştur. Bu bağlamda, hükümet olarak ülkemizin her köşesinde inşa edilen modern spor tesisleri, spor kültürünün daha geniş kitlelere yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğümüz faaliyetler, düzenlediğimiz büyük spor organizasyonları daima önceliğimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye, son 20 yılda özellikle sporda tesisleşmeyle ilgili çok önemli ve temel adımlar attı. Her branşta geliştirdiğimiz projelerle başta gençlerimiz ve kadınlarımız olmak üzere herkesin spor yapmasını hedefliyoruz. Milli Sporcu Bursu, Sportif Yetenek Taraması, Yüzme Bilmeyen Kalmasın, 10 bin Pota, Spor ile Sosyal Uyum ve Koşabiliyorken Koş bunlardan bazılarıdır. Spor endüstrisinin büyümesinde ve gelişmesinde itici bir güç olan spor turizminin gelişmesini de çok önemsiyoruz. Spor diplomasisini ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesinde en önemli araçlardan biri olarak görüyoruz."
Mehmet Muharrem Kasapoğlu, özellikle Güneydoğu Avrupa ülkeleri olmak üzere, Avrupa ülkeleriyle olan güçlü iş birliği ve iletişime önem atfettiklerini dile getirerek, "Avrupa'nın parçası olarak spor alanında proaktif bir yaklaşımla birlikte katkı sağlamayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
"Genç nesilleri dijital dönüşüme entegre etmeliyiz"
Mehmet Muharrem Kasapoğlu, genç nesillerin dijital dönüşüme entegre edilmesi gerektiğini söyledi.
Salgın sürecinin gençlere olan olumsuz etkisinden bahseden Kasapoğlu, "Şimdi en önemli sorumluluğumuz gençleri pandemi sonrası döneme en iyi şekilde hazırlamaktır. Bunun için öğrenme ortamlarının geliştirilmesi yoluyla genç nesilleri dijital dönüşüme entegre etmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Bakan Kasapoğlu, bakanlığının, gençlerin dijitalleşmeye uyum sağlaması için ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile eş güdümlü çeşitli eğitimler ve projeler yürüttüğünü dile getirirken, şunları dile getirdi:
"Faaliyetlerimizi gençlerin ihtiyaçlarını dikkate alarak ve gençlere karar alma sürecinde yer vererek gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız gençlik merkezleri, gençlik ofisleri, gençlik kampları, burslar, yurtlar, proje desteği ve değişim programları gibi imkanlarıyla birlikte geniş bir genç kitlesine ulaşabilmektedir. Gençler, bu imkanlarla birlikte zamanlarını sosyal, kültüre, sanatsal, sportif ve gönüllülük faaliyetleri aracılığıyla aktif bir şekilde değerlendirmektedir. Kadınların daha aktif katılım sağladığı tüm bu faaliyetler ile birlikte gençlerin güçlendirilmesi için gayret ediyoruz."
Bakan Kasapoğlu, gençlik alanında ilişkileri geliştirmek için toplantının ortak bildirisinde değinildiği üzere, gençlik kampı, gençlik değişimi ve gönüllülük faaliyetleri benzeri etkinlikler düzenlemeli ve bu etkinliklere gençlerin katılımını teşvik etmeleri gerektiğini vurguladı.
Bu yolla gençlerin farklı kültürlerle etkileşimde bulunacağına, tecrübe edineceklerine, ağ geliştireceklerine ve katılımcılar arası sevgi köprüsü oluşacağına değinen Bakan Kasapoğlu, "Güneydoğu Avrupa olarak iş birliğimizin geliştirilmesi ile büyük kazanımlar elde edebileceğimizin altını tekrar çizmek istiyorum. Büyük bir fırsat olarak gördüğüm bu toplantıyı, sergilediğimiz ortak irade ile kurumsal kapasitelerimizi artırabilmemiz için önemli bir platform olarak görüyorum. Bu anlamda toplantının Ortak Bildirisinde de bahsedildiği üzere gerek spor alanında gerek gençlik alanında daimi iletişim kanalları kurulmasının çok önemli olduğuna inanıyorum." şeklinde konuştu.
GDAÜ İş Birliği Süreci ve Türkiye'nin dönem başkanlığı
Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci, Türkiye'nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı 13 katılımcı ülkeye sahip, Balkanlarda barış, güven ve istikrar ortamının tesis edilmesi, iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve bölgesel iş birliğinin sağlanması amacıyla 1996 yılında Sofya'da kurulmuş ülkeler arası bir iş birliği platformudur.
İş birliği sürecinin 2020-2021 Dönem Başkanlığını yürüten Türkiye Cumhuriyeti, dönem başkanlığı önceliklerini ve faaliyetlerini "bölgesel sahiplenme" ve "kapsayıcılık" ilkelerinin güçlendirilmesi hedefiyle ve "Komşular Sporla Birlikte Görür" temasıyla tasarladı.