Görme Engelliler Gönülden Gelen Sesler ile Aydınlanıyor
Kitapların tezgâhında geçmeyen her ruh, ham bir ruhtur.
Bu, görme engelliler de dahil herkesi için geçerlidir. İnsanların yeterli olgunluğa ulaşması için kaçınılmaz gereklilik olan kitaplara ulaşmak, görme engelliler için biraz daha zordur. Onlar yazılanları göremezler, Braille (bril) alfabesiyle oluşturulan kitaplar ise hem kısaltılmıştır, hem de çok sınırlıdır. Bütün bu sorunları gören bir kadro konuyla ilgili bir proje hazırladı ve uygulamaya koydu.
2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında ilimizdeki öğretmenlerimiz, Okul aile birlikleri vasıtası ile tüm velilerimiz, Sivil Toplum Örgütlerimiz, Okul Müdürlerimiz ve İl Yöneticilerimizin katılımıyla Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Öğrencilerimize kitap okumak, bu sayede;
Yetersizlikten etkilenmiş bireylere karşı farkındalığı ve duyarlılığı arttırmak
Okuyan ve dinleyen bireyler arasında sosyal etkileşim sağlamak
Dinleyicilere dinleme alışkanlığı kazandırmak,
Projeye katılan okuyuculara diğergamlık duygusu yaşatmak gibi amaçlarla hazırlanan proje kapsamında şu faaliyetler yapılacak:
Proje Yürütme Komisyonu ve Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Müdürlüğünce Yapılacak İşlemler:
1. Proje yürütme komisyonu her hafta öğrencilere kitap okuyacak olan grubu belirleyecektir. Ayrıca proje yürütme komisyonu her ayda yapılması planlanan sosyal etkinliklerle ilgili gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
2. Proje yürütme komisyonu, projenin 2012-2013 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulunda yürütülmesinden sorumludur.
3. Proje, Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu öğretmenler kurulu vasıtasıyla öğretmenlerle paylaşılacaktır.
4. Proje öğrencilere afişleme çalışmaları ve sunumlarla tanıtılacaktır. Okuma ve dinleme konusu her türlü etkinliklerde ve derslerde gündemde tutulacak, öğrenciler bu konuda motive edilecektir.
5. Okulda bu program dahilinde yapılan okumaların dışında, haftada bir ders saati okuma saati olarak belirlenecektir.
6. Okuma saati, Cuma günleri akşam saat 18.30-20.00 arasında gerçekleştirilecektir.
7. Okuma saatinde öğrencilerle birlikte okulda görevli personel (müdür, müdür yardımcıları, öğretmenler, okul aile birliği üyeleri dahil) kitap okuma etkinliğine katılacaktır. Öğrencilere kitap okuyan gruplar her hafta değişecektir.
8. Okuma saatlerinde her hafta için görevli gruplar belirlenecektir. Her hafta bu grupların çocuklara bir saat kitap okuması sağlanacaktır. (yönetici, üniversite öğrencileri, polisler, ortaokul öğrencileri, lise öğrencileri, emekliler, sivil toplum örgüleri, sağlık çalışanları vb.)
9. Her ayın 15'ini izleyen ilk Cuma günü kitap okuma saati, sosyal etkinlik saati olarak düzenlenecektir. Bu etkinlik saatinde çocukların eğlenceli zaman geçirmesini sağlayacak sinema- film saatleri, oyunlar, müzik eğlence programları olarak uygulanacaktır.
10. Toplu okuma saatlerine yazar, şair vs. davet edilecek, ayrıca bazı okuma saatleri, kitap sevgisi üzerine seminer, konferans, panel… şeklinde icra edilecektir.
11. Proje yürütme komisyonu proje bitiminde, projeyle ilgili bir rapor hazırlayacaklardır.
12. Toplu okuma etkinlikleri, okulun resmi web sitesinde duyurulacak, etkinlik fotoğrafları web sitesinde yayınlanacaktır.
13. Konuyla ilgili olarak velilere gerekli bilgilendirme yapılacak, velilerin desteği istenecektir.
14. Öğrencilere okunan kitaplar gibi diğer vakitlerde de başka kitaplar okumaları telkin edilecektir. Okunan kitapların e-okul sistemine işlendiği sık sık hatırlatılarak motivasyonun artırılmasına gayret edilecektir.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Yapılacak İşlemler:
1. İl Milli Eğitim Müdürlüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Abdurrahman İLHAN'IN başkanlık edeceği, proje yürütme komisyonu oluşturacaktır.
2. İl proje yürütme komisyonu, belirlenen kitapların genel ahlak kurallarına ve Türk Milli Eğitiminin temel ilkelerine uygun olması konusunda yetkilidir.
3. Proje sonunda projeye katılanlara katılım belgesi verilecektir.
PROJE YÜRÜTME KOMİSYONU
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Abdurrahman İLHAN
Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Hakan YILMAZ
Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Fahrettin YAZICI
Yavuz Selim Özel Eğitim İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Cihan ÖZTÜRK
Tokat Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Tuncay ARSLAN
Gazi Osman Paşa Lisesi Edebiyat Öğretmeni Mahmut HASGÜL
Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Rehber Öğretmeni Ferdi CANDAN
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Kübra YAZICI
Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Hilmi ÜNAL
İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni İbrahim YÜCE
RAM Rehber Öğretmeni Fatma TEKİNOL
Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Öğrencisi Aleyna ER
Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu Öğrenci Temsilcisi Ali AKKILÇIK
KAZANIMLAR:
1. Öğrencilerin kitap okuma ve dinleme alışkanlığı kazanması.
2. Öğrencilerin dinlediğini anlama becerisinin gelişmesi.
3. Zamanı etkin kullanma eğitiminin verilmesi.
4. Katılımcıların toplumsal sorunlara karşı duyarlılık kazanması.
5. Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin sınav başarılarının arttırılması(öğrenciler sınavlarda başkalarından dinleyerek soruları cevaplandırmaktadırlar).
6. Yetersizlikten etkilenmiş bireylere karşı farkındalığın ve duyarlılığın arttırılması.
7. Okuyan ve dinleyen bireyler arasında sosyal etkileşim sağlanması.
8. Projeye katılan okuyuculara okuma sevgisi(alışkanlığı) kazandırılması.
9. Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin toplumdaki diğer bireylerle iletişim becerilerinin ve kendilerini ifade edebilme yeterliliklerinin gelişmesi.
PROJEYE BAŞLANDI:
Projenin fiili olarak uygulanmasına 5 Nisan Cuma günü saat 19.00'da başlandı. Edebiyat öğretmeni Mahmut Hasgül'ün okuduğu hikâyeleri öğrenciler ilgiyle dinlediler.
Proje yürütme kurulu başkanı İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdurrahman İlhan, her Cuma saat 18 ile 20 arasında uygulanacak okuma etkinliklerinde görev alacak gönüllülere ihtiyaç duyulacağını, diksiyonu düzgün olan gönüllü okuyucuların Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlk-Ortaokulu ile irtibata geçmelerini beklediklerini bildirdi.
Erkinliğe katılan görme engelli öğrenciler de memnuniyetlerini ifade ettiler. Gönüllülerin haftada iki saatlerini kendileri için harcamalarını istediler. Duyarlı halkımızın konuya çok yoğun ilgi göstereceği tahmin ediliyor.