Haberler

Gölcük Tabiat Parkı Cazibe Merkezi Olma Yolunda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlayan Bolu Gölcük Tabiat Parkı'nın sürdürülebilir turizm kapsamında yapılacak düzenlemelerle "bir dünya markası" haline getirilmesi hedefleniyor.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Türkiye'de her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlayan Bolu Gölcük Tabiat Parkı'nın sürdürülebilir turizm kapsamında yapılacak düzenlemelerle "bir dünya markası" haline getirilmesi hedefleniyor.

"Gölcük Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı" çerçevesinde 5 milyon lira yatırımla altyapı, peyzaj ve çevre düzenlemesi yapan Bolu Belediyesi, parkı doğa dostu turizm yatırımlarına uygun hale getiriyor.

Bu yılın ilk 8 ayında yerli ve yabancı yaklaşık yarım milyon turistin ziyaret ettiği Gölcük, yeni düzenlemelerle tur güzergahları, manzara seyir noktaları, yürüyüş yolları, konuk evleri, teleferik ve dağ kızağı istasyonlarına kavuşuyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parkın işletmesini 2013 ortalarında aldıklarını hatırlatarak, uygulama aşamasına gelen projeleri olduğunu söyledi.

Teleferik ve dağ kızağı yapımı

Belediyenin çalışmaları kapsamında parkın altyapı sorunları ve çevre düzenlemesine yönelik 5 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Yılmaz, "Gölcük Tabiat Parkı, LED aydınlatmaları sayesinde kışın bile piknik yapılabilecek, vatandaşlarımızın huzur içinde gece gündüz gezebilecekleri bir yere dönüştü." dedi.

"Doğal değerlere sahip çıkarak, koruma ve kullanma dengesi içerisinde teleferik ve dağ kızağı projelerini hayata geçireceğiz." diyen Yılmaz, artan ziyaretçi sayısı göz önüne alındığında mevcut yapılara ek olarak doğal görünüme uygun, serender, kır evi, kafeterya, kamp evleri ve otopark alanı inşa edileceğini kaydetti.

Yılmaz, turizmin gelişmesi ve ziyaretçi sayılarının artması için sadece doğal güzelliklerin yeterli olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sürdürülebilir turizm için turistlerin ihtiyaçlarına karşılık vermek gerekiyor. Biz de yeni tur güzergahları belirliyoruz. Gölcük göleti güneyi ile Bolu-Seben karayolunun üst bölümlerinde ormanlık alandaki yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda mevcut yollar yeniden düzenlenerek, tur güzergahlarına dönüştürülecek. Gölet kenarı boyunca yürüyüş yolumuz var. Park sınırlarındaki ormanlık arazi içerisinde de 5 kilometre uzunluğunda patika yürüyüş yolları yapacağız."

"Günübirlik ziyaretçilerin uzun süreli kamasını sağlayacağız"

Gölcük'ün güzelliğini fotoğraf karelerine yansıtmak ve tüm doğal güzelliği gözler önüne sermek için "manzara seyir noktası" planladıklarını da aktaran Yılmaz, bu yapıyı göletin kuzeybatı ucunda yer alan göl gideğeni (göl ayağı) üzerine iskele biçiminde yapacaklarını anlattı.

Bu yıl içerisinde parkı ziyaret edenlerin sayısının 500 bine ulaştığı bilgisini veren Yılmaz, yapılacak teleferik hattına ilişkin ise "Çalışmalarımız son aşamaya geldi. Gölcük Teleferik Projesi'ni güneye doğru, Aladağ, Sarıalan, Kartalkaya ve Seben ile devam ettireceğiz. Projeyle, Karacasu Termal Turizm Merkezi'nden parka ulaşım imkanlarının arttırılmasını da planladık." şeklinde konuştu.

Günübirlik ziyaretçilerin uzun süre kalmalarını sağlamak amacıyla düzenlemelerin yapıldığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tabiat Parkı yaz ve kış ziyaretçi akınına uğruyor. Biz, günübirlik ziyaretçilerin uzun süre bölgede kalmaları ve ekonomik katkılarını arttırmak için 'Kontrollü Kullanım Bölgesi' oluşturuyoruz. Ziyaretçilerin yoğun kullandığı bölgelerde giriş kontrol noktaları, devlet konuk evi, kır evleri, kamp alanını mevcuda ek olarak yapacağız. Tabiat Parkı'nda uzun süreli konaklayan ziyaretçi sayısında artış sağlamak istiyoruz."

Yılmaz ayrıca inşa edilecek Konuk Evi'nde, yöreye özgü endemik bitki türleri ve hayvan popülasyonu örneklerinin sergileneceğini ifade etti.

3 kilometrelik engebeli yol 14 dakikada geçilecek

Çocuklu aileler için çocuk oyun alanı, açık spor sahası yapmayı da planladıklarına değinen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle bahar aylarında aniden bastıran yağmurda ziyaretçilerimizin kalıcılığını sağlamak ve yağmurdan etkilenmelerini önlemek için 'yağmur barınakları' yapacağız. Ziyaretçi sayımızdaki artış, çeşme, çöp konteyneri, piknik masası, dağ kızağı gibi ihtiyaçların da artmasına neden oluyor. Park içerisinde konaklama imkanlarını da arttırıyoruz. Göletin doğusunda bungalov tarzı kır evlerinden oluşan kamp alanı, eski kuluçkahanenin bulunduğu bölümde de mevcut yapılara ek olarak kamp alanlarını projemize dahil ettik."

Yılmaz, Gölcük-Karacasu Yaylası arasını kapsayacak dağ kazığı projesine ilişkin, "Parkımızı her yaştan insan için cazibe merkezi haline getireceğiz. Dağ kızağı uzunluğu 3 bin 162 metre olacak ve bu hatta engebeli arazi ziyaretçiler tarafından 14 dakika gibi kısa sürede gidip gelinebilecek." ifadesini kullandı.

Gölcük Tabiat Parkı Cazibe Merkezi Olma Yolunda
Kaynak: AA / Güncel
title
Close