Haberler

Gökova Süngerine Hastalık Tehditi

Gökova Süngerine Hastalık Tehditi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan 'son süngerci' olarak bilinen 'Aksona' lakaplı 62 yaşındaki Mehmet Baş, Gökova Körfezi'ndeki süngerlerin yüzde 90'ının hastalıklı olduğunu ve giderek de bu durumun yayıldığı uyarısında bulundu.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan 'son süngerci' olarak bilinen 'Aksona' lakaplı 62 yaşındaki Mehmet Baş, Gökova Körfezi'ndeki süngerlerin yüzde 90'ının hastalıklı olduğunu ve giderek de bu durumun yayıldığı uyarısında bulundu. Sürger avcılığının 11 yıl önce koruma amacıyla bakanlık tarafından yasaklandığını hatırlatan Baş, "Yasaklamakla korumanın mümkün olmadığı görüldü. Milyonlarca dolar su altında heba olurken, güzelim süngerler su altında çürümeye terk edildi" dedi.

Evli, iki çocuk babası Mehmet Baş, bugün 'Aksona' isimli teknesinde, yaklaşık iki aydır Gökova Körfezi'nin yüzde 90'lık bölümünde yaptığı sünger araştırmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. O dönemdeki ismi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2000'li yılların başında, süngerlerin korunması amacıyla yasa çıkartıp, sünger avcılığını yasakladığını hatırlatan Mehmet Baş, Gökova Körfezi'nden çıkardığı çürümüş, hastalıklı süngerleri göstererek, "Demek ki yasak bir işe yaramamış" dedi.

"YAKINDA SÜNGERİ MÜZEDE GÖRÜRÜZ"

Yasaklayarak korumanın çözüm olmadığını belirten Baş, şunları söyledi:

"Süngercilik mesleğini öldürdükleri gibi şimdi de milyonlarca dolar değerindeki süngerleri suyun altında ölüme terk ettiler. Çünkü Bodrum'dan Gökova'ya kadar olan bölgede ve Yunan Adaları'nda henüz nedeni saptanamayan bir hastalık sünger tarlalarının yüzde 90'ını etkisi altına aldı. Hastalık, süngerleri çürütmeye başladı. Gösterdiğim süngerler, Gökova'nın çeşitli yerlerinden toplanan, hastalık nedeniyle çürüyen süngerler. Yazık değil mi? Bunlar birer milli servet. Milyonlarca dolar su altında heba oluyor. Süngerlerin bu hastalığı ile ilgili üniversiteler ve bakanlık acil olarak araştırma yapmalı ve gereken önlemler alınmalı. Aksi takdirde bir geçim kaynağı olarak değil süs eşyası olarak satılan süngerleri 10 yıla kadar müzelerde görürüz."

Süngerleri 'çocuğu' gibi gördüğünü anlatan Mehmet Baş, "Bu süngerlerle geçindim, çocuklarımı büyüttüm. Şimdi çocuğum olarak bildiğim süngerlerin birer birer hastalanıp öldüğünü görmek bana büyük bir acı veriyor. Süngerler, mutlaka kurtarılmalı" dedi.

"SÜNGERCİLİĞİ KOMŞUYA KAPTIRDIK"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Ahmet Nuri Tarkan ise süngerlerdeki hastalığın son 30 yıldan günümüze kadar artarak geldiğini, gerek üniversitelerde gerekse de bakanlık nezdinde bugüne kadar ciddi bir araştırma yapılmadığını söyledi.

Bodrum'un geçmişte süngercilikte dünya lideri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tarkan, "Şimdi, bunu komşumuz Yunanistan'a kaptırdık. Yasaklamanın yerine sınırlı bölgelerde süngercilik yapılmasına izin verilmeliydi. Denizi yine denizci kendisi koruyabilir, bu tür hastalıklara zamanında müdahale edilebilirdi. Şimdi ise üniversiteler ile bakanlık destekli ciddi bir proje başlatılıp süngerin tamamen yok olması önlenebilir. Bu konuda üniversitelerde kişilerin yaptığı araştırmalar var ama büyük kapsamlı proje haline dönüştürülemedi" diye konuştu. - Muğla / Bodrum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close