"Geçmişle Yüzleşmede Yasama, Yargı ve Medyanın Rolü" Paneli
Eski TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Baş: "Yeniden bir yüzleşme ve demokratikleşme sürecine gireceksek bunun birincisi ve anahtarı sivil, demokratik bir anayasa yapıl...
Eski TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, "Yeniden bir yüzleşme ve demokratikleşme sürecine gireceksek bunun birincisi ve anahtarı sivil, demokratik bir anayasa yapılmasıdır" dedi.
Nippon Otel'de düzenlenen "Geçmişle Yüzleşmede Yasama, Yargı ve Medyanın Rolü" konulu panelde konuşan Baş, Türkiye'nin faili meçhul cinayetler konusunda NATO üyesi ve kendi bölgesindeki ülkelerden benzersiz örneğe sahip olduğunu, bu yapının yargısal anlamda yüzleşmeye fırsat verilmeyecek şekilde kurgulandığını söyledi.
Baş, komisyon çalışmaları esnasında yaptıkları çaışmaları anlatarak, bu süreçte ellerine gelen çok gizli belgeleri kamuoyu ile paylaşamadıklarını dile getirdi.
Komisyon raporunun sonuç kısmında yer alan konulardan bahseden Baş, şunları kaydetti:
"Bunlardan en önemlisi belki de sivil anayasa yapılması. Son haftalardaki gelişmeler sivil demokratik bir anayasa yapılmasının askıya kaldırıldığı gibi bir düşünceye sebep olsa da 12 Eylül döneminin o militarist söylemi ve maddelerin büyük bölümünün darbe döneminde kalmış olması, böyle bir Anayasayla aslında Türkiye'nin idare edilemeyeceğini gösteriyor. Yeniden bir yüzleşme ve demokratikleşme sürecine gireceksek bunun birincisi ve anahtarı sivil, demokratik bir anayasa yapılmasıdır. Aynı zamanda Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Bazen aslında yargı boyutunun dışında da bir yüzleşmeye ihtiyaç var. Bu yüzden Gerçekleri Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını öneriyoruz."
"Genelkurmay'ın statüsü yeni anayasayla tekrar ele alınmalı"
Baş, kozmik oda ve içerisindeki belgelerin de araştırılması ve bu konuda meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini vurguladı.
"Genelkurmay Başkanlığı'nın statüsü yeni Anayasa ve sistemle tekrar ele alınmalıdır" diyen Baş, Jandarma Genel Komutanlığının mevcut durumunun, demokratik ülkelerde olması gerekene uymadığını söyledi.
Nimet Baş, profesyonel bir ordu yapılanmasına gidilmesi gerektiğini kaydederek, " Türkiye'de askeri müdahaleler kısa sürede sona ermiş, demokrasiye geçilmiş gibi gözükse de darbe dönemlerini sürekli kılacak bir Anayasa yapıp her zaman vesayetçi sistem sürdürülmüştür. Özellikle 12 Eylül darbesinde bir yıl içerisinde 2 bine yakın yasa çıkarılmıştır" dedi.
"Ergenekon davası bir başlangıç"
Nimet Baş, katılımcıların "Ergenekon Davası size göre gerçekten bir sonuca ulaştı mı ve bütün konular aydınlandı mı? Farklı soruşturmalar açılmalı mıydı bu davayla ilgili?" sorusu üzerine, komisyon çalışmaları sürecinde yargıda devam eden Balyoz ve Ergenekon davalarını yargıya müdahale etmemek adına, ele almadıklarını bildirdi. Baş, "Herşeyden önce Ergenekon davası Türkiye için son derece önemliydi. İçeriği ve kapsadığı kişiler itibarıyla bir yüzleşmenin alt yapısını oluşturdu. Bu aslında bir başlangıç" ifadelerini kullandı. - İstanbul