Gaziantep Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Görmez Gaziantep'te Cami Açtı
Gaziantep Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Görmez Gaziantep'te cami açtıBaşbakan Yardımcısı Kaynak ve Görmez Gaziantep'te cami açtı (2)SURİYELİ GAZETECİLERLE İFTARDA BULUŞTUDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.
Gaziantep Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Görmez Gaziantep'te cami açtı
Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Görmez Gaziantep'te cami açtı (2)
SURİYELİ GAZETECİLERLE İFTARDA BULUŞTU
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gaziantep'te Suriyeli gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iftarda bir araya geldi. Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür'ün de katıldığı yemekte iftar öncesi Kuran okundu. İftar sonrası Arapça konuşan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara kucak açtığını ve onların sorunlarıyla ilgilendiğini anlattı. Türkiye'deki 3 milyon Suriyeliye ensar-muhacir kapsamında olduğunu belirten Görmez, şöyle devam etti:
"Halep ve Gaziantep kıyamet gününe kadar kardeş kalacaklardır. Bugünleri, bu mübarek geceleri, Ramazan'ın özellikle son 10 gününde Allah'tan sizleri işlerinizde muvaffak kılmasını temenni ediyorum. Ülkelerinizden istemeyerek çıktınız. Siz Türkiye'desiniz, emniyet ve güvenlik içindesiniz. İnşallah sizin hicretinizin Türkiye'ye mübarek olmasını temenni ediyorum. Çünkü ensar-muhacir kavramı ümmetin temellerindendir. Zorluklara rağmen biz üzüntü hissediyoruz. İslam alemindeki bu durumlar, özellikle Suriye'de olan gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz. Bu siyasetçiler, alimler bir şekilde bu imtihanı geçemediler. Medyacılar da bu başarısızlığın bir parçasıydı. Suriye sorununda yüz binlerce insan öldürüldü ve aynı zamanda milyonlarca insan ülkesini, vatanlarını terk etti. Sadece Türkiye'de 3 milyon kardeşimiz var. Bizim Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, Suriyelilere karşı sorumluluğumuz vardır. Onlara münasip yerlerde vazifeler verdik. Aynı zamanda Fırat Kalkanı çerçevesinde yeni ufuklar açıldı. Bazı Suriyelilerle daha iyi şekilde irtibat kurduk. Bizim Diyanet Vakfımız, 80 mescidi Ramazan'da İdlib ve bu bölgelerde ibadete açtı. Bu geceden itibaren oralarda bizim 450 memurumuz var. Bu camiler Ramazan ayı öncesinde kapısını ibadet açmıştır. Diyanet Vakfı aynı zamanda binlerce Suriyeliye sınırda büyük bir hizmet yapmıştır. Aynı zamanda AFAD ve sivil toplum kuruluşları da önemli hizmetler yapıyor. Bu insani görevi yapmayı sürdürüyoruz. Biz kusurumuzu itiraf etmemiz gerekiyor. Uluslararası ülkelerin bazıları Suriye'deki olayların bu noktaya ulaşmasını istemezdi. Çünkü bizim vacibimiz, bu kusuru, bu hatayı düzeltmektir ve bizim Allah'tan ümidimiz var. Allah diyor ki; 'Allah'ın rahmetinden hiç bir zaman uzaklaşmayın.' Gelecek günler inşallah daha iyi olacaktır."
'OSMANLI YIKILDIKTAN SONRA İSLAM ALEMİ PARÇALANDI'
Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam tarihinde 3 büyük kriz yaşandığını ve Osmanlı'nın yıkılmasıyla İslam aleminin parçalandığını kaydetti. Görmez, 'büyük kriz' diye tanımladığı İslam ülkelerindeki karışıklıklardan büyük bir İslam medeniyetinin doğacağını ifade ederek, şunları söyledi:
"Biz İslam tarih medeniyetimize bakarsak büyük krizler göreceğiz, büyük zorluklara şahit olacağız. Ben bunu 4'üncü zor olarak görüyorum. Birinci dönem Hz. Osman'ın öldürülmesiyle başladı. Fitnenin zuhuru açık olması, kardeşler arasında, hatta sahabeler arasında bu sıkıntılar oldu. Bu krizlerden büyük medeniyetler doğdu. ve Endülüs medeniyeti doğdu. İslami ilimler, büyük alimler doğdu. İkinci zor olan dönem ise, Moğolların Haçlı Seferleri'yle beraber bütün İslam ülkelerine ve İslam alemine karşı Fırat ve Dicle döneminde kanlar aktı ve aynı zamanda kitap mürekkepleriyle siyahlaştı. Bu büyük krizden de Osmanlı Devleti doğdu. Osmanlı, 6 asır boyunca İslam'a hakim oldu. Üçüncü dönem ise, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıydı. Osmanlı yıkıldıktan sonra İslam alemi parçalandı. Biz bu üçüncü dönemden kurtulmak istiyorduk ama maalesef dördüncü krize ulaştık. Büyük bir ümidim var; bu büyük krizden büyük bir İslam medeniyetinin doğduğunu ve doğacağını göreceğiz. Türkiye Devleti, Suriyelilere ve muhacirlere yeni bir bakışla bakmaktadır. Sosyal hayatıyla, ekonomik hayatıyla Türklerle eşit eğitim ve ticaret onlar için açıktır. Hatta vatandaşlık verilmeye bile başlandı bazılarına. Bizim sorumluluğumuz cehaletle, bilinçsizlikle savaşmaktır. Onun için bizim her zaman Suriyelilerle ilgili doğru bilgilere ihtiyacımız var. Medyanın doğru bilgiyi araştırıp, bulup ve ulaştırmaları gerekiyor."
'TERÖR LİSTELERİNDE ZALİMLERİN İSMİNİ GÖREMİYORUZ'
Prof. Dr. Mehmet Görmez, Körfez ülkelerinin, Mısırlı Dünya Alimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi'nin terör listesine alınmasını ise, "Mısırlı din kardeşim Yusuf El-Karadavi terör listesine alınıyor ancak bu terör listelerinde zalimlerin ismini göremiyoruz. Beşşar Esad zalimlik yapıyor ama ismini göremiyoruz" diyerek tepki gösterdi.