Galatasaraylı Sanatçı Bora Gencer Yaklaşan Derbi Öncesi Dha Aracılığıyla Önemli Mesajlar Verdi
Uğur DEMİRKIRDI - İSTANBUL DHA Galatasaraylı sanatçı Bora Gencer yaklaşan Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi DHA aracılığıyla önemli mesajlar verirken, Türk futbolunun geldiği durumu da değerlendirdi ve Türk sporseverin yapısını hiç beğenmediğini etkili örneklerle anlattı.
Uğur DEMİRKIRDI - İSTANBUL DHA
Galatasaraylı sanatçı Bora Gencer yaklaşan Fenerbahçe- Galatasaray derbisi öncesi DHA aracılığıyla önemli mesajlar verirken, Türk futbolunun geldiği durumu da değerlendirdi ve Türk sporseverin yapısını hiç beğenmediğini etkili örneklerle anlattı.
İzleyicilerin spora bakış açısının önemine değinen Bora Gencer, Spor aslında şiddetin disipline edilmiş halidir. Ülkemizde de böyle olmalıdır. Sonuçlara son derece centilmence bakmak zorundayız. Yenilgiyi de kabullenmeliyiz şeklinde konuştu.
Bora Gencer sözlerine şöyle başladı
Avrupa klasmanında Türk milli takımının, Galatasaray'ın aldığı başarıları artık göremediğimizi, bu başarılara artık imza atamadığımızı görüyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden birinin alt yapı eksikliği olduğunu da düşünüyorum tabii. Bizlerin, izleyicilerin spora bakış açısı da önemli. Spor aslında şiddetin disipline edilmiş halidir. Ülkemizde de böyle olmalıdır. Artık burada disiplinli olunması gereken bir durumdayız ve futbolcularımız tabi ki birbirleriyle maç yaparken kazanmak için sahaya çıkıyorlar ama biri yeniliyor veya berabere bitiyor. Sonuçlara son derece centilmence bakmak zorundayız. Yenilgiyi kabullenemiyoruz.
Rahmetli Özhan Canaydın'ı anarak O'nun Fenerbahçe'yi alkışladığını hatırlattı
Bora Gencer, Rakibi öldürmek, rakibe yanlış yapmak yerine sevgi ve saygı ile yaklaşmalı, yoksa yakında rakibiniz kalmaz diyerek de centilmenlik konusuna dikkat çekiyor ve Galatasaray'ın eski Başkanı rahmetli Özhan Canaydın'ın ezeli rakibi Fenerbahçe'yi alkışladığını hatırlatıyor
Bizim rahmetli başkanımız Özhan Canaydın ne yapmıştı, alkışlamıştı Fenerbahçe'yi, ben bir Galatasaraylıyım, ben rakibin alkışlanmasından yanayım. Gücünüz yetmiyorsa, yenemiyorsan rakibini tebrik edeceksin. Spor böyle olmalı. Bunu öldürürseniz, sevgi ve saygıyı yok ederseniz oynayacağınız rakibiniz kalmaz. Rakibi öldürmek, rakibe yanlış yapmak değil Ata'mızın da dediği gibi spora centilmence bakmak, ahlaklı bakmak gerekiyor, kesinlikle bu böyle olmalı. Ancak tabii maç oldu mu ben de sonuna kadar kendi takımımı destekliyorum. Ama ben Liverpool maçında en az bir Beşiktaşlı kadar Beşiktaşlıydım, çünkü neden; bizim karnemize iyi olarak, başarı olarak işlenecek bu. Hiç mi önemi yok bunun Türkiye lehine işlenecek olumlu bir durum bu.
At gözlüğünü çıkarmalılar...
Bora Gencer sözlerine şöyle devam etti
Türkiye'de spora at gözlüğüyle bakanlar çok maalesef, öyle insanlar var ki, Fenerbahçeli ise Galatasaraylıyı, Galatasaraylı ise Fenerbahçeli'yi, Beşiktaşlıysa başka bir takımı yurt dışındaki hiç bir organizasyonda desteklemiyor, ölsün gebersin anlayışında !.. ya buna ne gerek var Böyle bir mantık olamaz. Fenerbahçe'nin Manchester United'ı yendiği zaman inanın yerimden fırladım. Avrupa arenasında desteklemeliyiz. Tabii ki kendi tuttuğum takım başarılı olsun isterim. Başka bir takımımız gidiyorsa yoluna çivi koymam, lastiğini patlatmaya çalışmam. Yüreğimi oraya taşımak zorundayım ben böyle düşünüyorum.
Bora Gencer; Fenerbahçe, Manchester'ı yendiği zaman Galatasaraylılar sevinmişti, Galatasaray Neuchatel'i yendiği zaman Fenerbahçeliler sevinmişti hatta sokaklara çıkarak hep birlikte zaferi kutlamıştı, bizi ne bu hale getirdi de şimdi düşmanca yaklaşılıyor sorusuna ise şu cevabı verdi
Ben gerçek barışın, sanalda kalan dostluk söylentilerinin spordan geçtiğini düşünüyorum. Siyaset de önemli tabii, Türkiye'de barışı istemeyenler var. Benim bir projem var, kabul görürse, engel olmak istemezlerse eğer bir şeyler yapacağız. Barışı istemeyen şiddetten beslenen gruplar var, istemezler o yüzden, çünkü şiddet bittiği an ekmeği de bitecek. Ben garanti etsem ve desem ki Türkiye'deki başarı sağladım, buna bile izin vermeyebilirler.
Hepimizin başka takımları tutan yakınları var, siz Galatasaraylı eşiniz Fenerbahçeli olabiliyor. Öbürü Fenerbahçeli diğeri Trabzonsporlu, Amcan, dayın, kuzenin başka takımlı. Oğlun başka takıma gönül vermiş. Ne yapacaksın oğlunu mu keseceksin, böyle bir şey olabilir mi Takımın sahaya çıktığı zaman desteklemek, finalde yenildiği zaman ise bunu kabullenmek lazım. Ondan sonraki maça bakacaksın. Daha çok çalışacaksın, daha iyi hazırlanacaksın, antrenörü değiştireceksin, futbolcuyu değiştireceksin ve o rakibini çalışmayla, başarıyla alt edeceksin, kavga ve şiddet ile değil.
Yenildiğin zaman dünyanın sonu değil ki, insanları kırmaya gerek yok. Analarına avratlarına küfür etmeye ne lüzumu var. Senin ne hakkın var buna. İnsanlar maçlara deşarj olmak için gidiyormuş. Deşarj olmanın bin türlü yolu var. Bağıra çağıra şarkı söyle, alkışla, bir kum torbası al ona vur, Trafikte birine kızdı diye evinde geçinemiyor diye maçlara gidip deşarj oluyormuş. Bunu çok daha mantıklı ve kimseye zarar vermeden yapabilirsiniz. O kadar çok deşarj yöntemi varken, senin ettiğin küfür senin seviyeni senin kaliteni belirler, kalite insanın cebindeki para ile ölçülmez kalite insanın yüreği ile ölçülür. İnsanı gözünde küçük düşmeye gerek yok. Hayatta bu kadar şiddet dolu olmamalıyız...
Bora Gencer önemli mesajlar vererek sözlerini şöyle tamamladı
Tanımadığın insanlara küfür etmek karaktersizliktir. 10 kişi toplanıp bir adamı dövmek insanlık dışı. O yüzden spora önem vermeliyiz, spor yapılacak alanlar bırakmalıyız, şehirlerimiz gelişirken, modernleşirken sporu da düşünmeliyiz ve gençlerimiz spor yapacak yerlere bulabilmeli, dizilerimizde mafya vari görüntüler, konular azalmalı, yok olmalı televizyonlar toplumun şiddete yönelmesine müsaade etmemeli