Fizyoterapist İhtiyacı Artış Gösteriyor
İstanbul Aydın Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hanifegül Taşkıran, kamu ve özel hastanelerden rehabilitasyon merkezlerine, özel eğitim merkezlerinden kaplıca merkezlerine ve spor merkezlerine kadar çalışma alanı her geçen gün artan fizyoterapi ve...
İstanbul Aydın Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hanifegül Taşkıran, kamu ve özel hastanelerden rehabilitasyon merkezlerine, özel eğitim merkezlerinden kaplıca merkezlerine ve spor merkezlerine kadar çalışma alanı her geçen gün artan fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının, insan yaşam süresinin giderek artması ve nüfusun yaşlanmasına paralel olarak gelecek vadeden meslekler içinde yer aldığını söylüyor.
Dünyada ve ülkemizde insan yaşam süresi giderek artıyor, nüfus da yaşlanıyor. Yaşlanan nüfus için bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel tedavi yöntemleri de ihtiyaç haline geldi. Dolayısıyla hem yaşlı hastalar, hem de doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastaların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları önem kazanmaya başladı. İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hanifegül Taşkıran, artan ve yaşlanan nüfusun oluşan sağlık problemlerinin giderilmesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının önemi artarken; bu alanda yetişmiş insanlara oluşan ihtiyacın da buna paralel olarak arttığını söylüyor. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının gelecek vadeden meslekler arasına girdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Taşkıran, İAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün bu gelişmeler paralelinde bir yaklaşım içinde olduğunu belirtirken; bu alanda hastaların ihtiyaç duyduğu programı planlayıp gerekli uygulamaları yapacak sağlık personeli yetiştirdiklerini söylüyor.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarına yönelik bir tedavi programı sunduğunu belirten Prof. Dr. Taşkıran, bu alandaki eğitimin planlama ve uygulamaya yönelik, temel bilimler, klinik bilimler, mesleki dersler, araştırma metodolojisi, seminerler ve klinik çalışmaları kapsadığına işaret ediyor.
Öğrenciler fizyoterapi laboratuvarında deneyim kazanıyor
İstanbul Aydın Üniversitesi fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencilerinin eğitim ve öğretim süreleri içerisinde, kendilerine verilecek olan teorik bilgileri eğitim laboratuvarlarında uygulayarak beceri kazandıklarını kaydeden Prof. Dr. Taşkıran, İAÜ öğrencilerinin ikinci ve üçüncü sınıf bahar dönemi sonunda çeşitli sağlık kuruluşlarında klinik uygulamada ve eğitim merkezlerinde yerinde uygulama ile becerilerini pekiştirerek fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında yetkin kişiler olarak yetiştiklerine vurgu yapıyor. Fizyoterapi laboratuvarlarının son teknolojik gelişmelere uygun olarak kurulduğunu belirten Prof. Dr. Taşkıran, "Alet parkı öğrencilerimizin mezuniyet sonrası çalışma hayatlarında en çok kullanacakları cihazlardan oluşuyor. Günümüz koşullarında bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde olması gereken cihazların tamamı laboratuvarımızda yer almaktadır" diyor.
Fizyoterapistler için çalışma alanı genişliyor
İAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nün MF-3 puanıyla öğrenci alan 4 yıllık lisans eğitim programı olduğunu belirten Prof. Dr. Hanifegül Taşkıran, fizyoterapistlerin; üniversite hastaneleri, kamu ve özel hastaneler, poliklinikler, sağlık ocakları, rehabilitasyon merkezleri, mesleki rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim merkezleri ve engelli okulları, hasta veya engeli olan kişilere yönelik merkezler, ortez-protez üniteleri, kaplıca merkezleri, termal oteller, belediyeler, sağlık merkezleri, spor kulüpleri ve spor merkezleri, huzur evi ve bakımevi, evde bakım hizmetleri veren kuruluşlar, endüstri alanları, okullar, fitneSs merkezleri gibi geniş bir çalışma imkanları olduğu bilgisini paylaşıyor. Prof. Dr. Taşkıran, Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, Evde Bakım Derneği'ne ait merkezler ve otellerin hidroterapi ünitelerinin de fizyoterapistlere ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor.
Yüksek lisans programı ilgi görüyor
Prof. Dr. Hanifegül Taşkıran, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde geleceğin mesleklerinden biri olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü veya beşinci sırada tercih ederek ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sonucu yerleşen öğrencilere, yerleşme sırasına bakılmaksızın yasal öğrenim sürelerince yüzde 30'luk 'Destek Bursu' verildiği bilgisini paylaşırken; fizyoterapi ve rehabilitasyon alanının üniversite bünyesinde yer alan yüksek lisans programları içerisinde en fazla ilgi gören programlardan biri olduğunu da sözlerine ekliyor. - İSTANBUL