Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimiyle İlgili Panel

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tehdidinin hala sürdüğünü belirterek, "DAEŞ'in şu anda 100'den fazla ülkeden militanı var. Gülen de 100'den fazla ülkede bulunuyor.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tehdidinin hala sürdüğünü belirterek, "DAEŞ'in şu anda 100'den fazla ülkeden militanı var. Gülen de 100'den fazla ülkede bulunuyor. Tek fark, bir DAEŞ militanını gördüğünüzde, onun DAEŞ militanı olduğunu anlıyorsunuz. Ancak aynı şey FETÖ için söylenemez." dedi.

Özhan, İngiltere'nin başkenti Londra'daki European Council On Foreign Relations (ECFR) adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen "Batı, Türkiye'deki Başarısız Darbe Girişimi ve Bunun Ortadoğu İçin Anlamı" başlıklı panelde konuştu.

Darbe girişiminden bir gün önce Londra'da olduğunu kaydeden Özhan, FETÖ'nün gizli yapısından dolayı yapabileceklerinin boyutunun önceden tahmin edilmesinin zorluğuna dikkati çekti. Özhan, FETÖ'nün yapısının kökenine ve Türkiye'nin bölgesinde olanlara bakıldığında yaşananların aslında şaşırtıcı olmadığını söyleyerek, "Suriye'de yaşananlar, Ortadoğu'da son 15 yıldır yaşananların en iyi örneği. Çünkü tüm güçleri içinde barındırıyor." diye konuştu.

Özhan, FETÖ'nün darbe girişiminde Ortadoğu'da son yıllarda yaşananlarla aynı şeylerin görüldüğünü dile getirerek, "İşgal girişimi, devletin ilhakı, terörizm, bunlar hep bölgemizde de görülen şeyler." ifadesini kullandı.

"Hatalar varsa giderilmeye çalışılıyor"

DAEŞ'in Irak'ın yerel bir sorunuyken üç yıl içerisinde küresel bir sorun haline geldiğini anımsatan Özhan, FETÖ'nün de benzer olduğunu kaydetti.

Özhan, "DAEŞ'in şu anda 100'den fazla ülkeden militanı var. Gülen de 100'den fazla ülkede bulunuyor. Tek fark, bir DAEŞ militanını gördüğünüzde onun DAEŞ militanı olduğunu anlıyorsunuz. Ancak aynı şey FETÖ için söylenemez. Tehdit hala sürüyor." dedi.

Panelde soruları da yanıtlayan Özhan, FETÖ'nün darbe girişiminde uçakların Meclis'i bombaladığını, 200'den fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Özhan, FETÖ'nün uzun yıllar "demokrasinin savunucusu" görünümü verdiğini ifade ederek, "Ne yazık ki demokrasi teklifleri herkes tarafından yıllarca kabul edildi. Elbette eleştirilerimiz oluyor. Cumhurbaşkanımız da bu grubun gerçek maksatlarını anlayamadıklarını söyledi." diye konuştu.

Darbe girişimi sonrası durumun karmaşık olduğunu dile getiren Özhan, FETÖ'nün her yere yayıldığına ve devletten temizlenmesinin zorluğuna dikkati çekti.

Özhan, bu süreçte yapılan bazı hatalar varsa bunun da kurulan komisyonla giderilmeye çalışıldığını sözlerine ekledi.

Panelde konuşan Al Sharq Forumu'nun Başkanı Wadah Khanfar da " Türkiye'de kaos olsaydı bu Avrupa için çok büyük felaket olurdu. Darbe girişimi başarılı olsaydı bu Türkiye için kaos olurdu." dedi.

Türkiye'deki darbe girişiminin Arap dünyası tarafından da yakından takip edildiğini ve 15 Temmuz akşamı Arap dünyasında kimsenini uyumadığını belirten Khanfar, Türk halkının demokrasiye ve ülkelerine sahip çıktığını vurguladı. Khanfar, Avrupa'nın ve Ortadoğu'nun geleceği ve güvenliği için özellikle Ortadoğu'daki halkların isteklerine saygılı duyulması gerektiğini kaydetti.

Fetö'nün Darbe Girişimiyle İlgili Panel
Kaynak: AA / Güncel
title
Close