''Ferfene Geceleri" Yeniden Hayat Buldu
Ankara'da uzun kış gecelerinin geleneksel eğlencesi "Ferfene Geceleri" kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde uzun kış gecelerinin geleneksel eğlencesi "Ferfene Geceleri" kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.
İsmini bir Oğuz boyundan aldığı bilinen Yukarı Çavundur Mahallesi'nde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında toplanan vatandaşlar, arı, yüzük bulma, havlu bulma ve tekerleme gibi eskiden uzun kış gecelerinde, bayramlarda, düğünlerde oynanan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynuyor.
Dost, komşu ve akrabaların bir araya gelmesiyle geleneksel bir eğlence kültürüne dönüşen gecede, geleneksel tatlılar da yapılıyor.
Şeker ve undan yapılan geleneksel dondurma ve hasibe gibi tatlıların yapıldığı gecede, tatlılar yendikten sonra her yaş grubundan katılımcılar, geç saatlere kadar bazen güldüren bazen "can yakan" oyunlar oynayarak vakit geçiriyor.
YÖRESEL DONDURMA TATLISI
Ferfene Geceleri çoğu zaman yöresel dondurma tatlısının yapımıyla başlıyor.
Odunla korlanan sobanın üzerinde kaynatılan suyun içinde şekerin eritilmesi ve un ilave edilmesiyle oluşturulan dondurma, tepsilere konarak kar üzerinde soğumaya bırakılıyor.
Bu sırada tepsilerin başında nöbet tutan gençlerle dondurmaları çalmaya çalışan gençler arasında mücadele yaşanıyor.
GENÇLER VE YAŞLILAR MEMNUN
Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Şahbudak, ferfene kültürünü yeni kuşaklara aktarmak istediklerini, gençlerin ilgisinin de çok sevindirici olduğunu söyledi.
Toplumdan soyutlanan ve teknoloji esareti altına giren insanlara farklı bir duygu yaşattıklarına inandığını dile getiren Şahbudak, şunları söyledi: "Bu etkinlikle gençleri ve yaşlıları bir araya getiriyoruz. Hem geçmişi geleceğe tanıtıyoruz hem de yaşlılarımızla gençlerimizi kaynaştırıyoruz. Gençlerimizin de ilgi ve alakası çok fazla. Teknolojinin olmadığı dönemde herkes birbiriyle kaynaşırdı. Bu kültürü tekrar yaşatmak istiyoruz. Misafirliklerde geleneksel ürünlerimizi birbirlerine ikram ederlerdi. O dönemlerde özellikle dondurma da vazgeçilmez bir geleneksel tatlımızdı."
UNUTULAN OYUNLAR GENÇLERE AKTARILIYOR
Mahalle Muhtarı Ahmet Kuru ise bu gecelerde çocukluklarının dondurma tatlısının yapımını ve atadan kalma oyunları öğrendiğini ve uygulama fırsatı bulduğunu belirterek, köyün yaşlılarının ise eski günleri anma fırsatı bulduğuna dikkat çekti.
Mahalle sakinlerinden Mustafa Söğüt, yıllardır oynamadıkları oyunları torunlarına aktarmanın mutluluğunu yaşadığını anlatarak Süleyman Boz ise bugün artık unutulan arı, havlu bulma, tekerleme, hokka, trap oyunu, yüzük bulma gibi oyunları gençlere gösterdiklerini ifade etti.
Bünyamin Fidan ise şeker kıtlığının bulunduğu geçmişte gençlerin Ferfene Gecesi için yumurta satıp para biriktirdiğini belirterek, "O yıllarda yaşadıklarım aklıma geldi. Oyunların yeniden yapılması çok hoşuma gitti." diye konuştu.