Haberler

Fark Yaratan Projeye, Sabancı Vakfı'ndan Destek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli İşitme Engelliler Derneği Başkanı ve anaokulu öğretmeni Selma Yıldız, 'koda' olarak tanımlanan anne babası işitme engelli olup kendisinde engel olmayan çocukların desteklenmesi için hayata geçirdiği projeyle fark yarattı.

Denizli İşitme Engelliler Derneği Başkanı ve anaokulu öğretmeni Selma Yıldız, 'koda' olarak tanımlanan anne babası işitme engelli olup kendisinde engel olmayan çocukların desteklenmesi için hayata geçirdiği projeyle fark yarattı. Denizli İşitme Engelliler Derneği Kadın Kolları Başkanı olan Selma Yıldız'ın bu yılbaşında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde gönüllü öğrencilerle hayata geçirdiği 'Kocaman Minik Kodalar Projesi', Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratanlar Projesi'nde yer aldı.

Denizli İşitme Engelliler Derneği'nin geçen yıl kurulan Kadın Kolları'nın başkanlığını üstlenen 26 yaşındaki anaokulu öğretmeni Selma Yıldız, Türkiye'de ilk kez Kocaman Minik Kodalar Projesi'ni hayata geçirdi. Anne ve babası işitme engelli olup, kendisinde engel bulunmayan çocuk ve gençlerin, aile içinde üstlendikleri sorumluluklarını hafifletmek, toplumsal hayata katılımlarını sağlamak, ders ve ödevlerinde yardımcı olarak eğitimini amaçlayan proje bu yıl ocak ayında Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 20 gönüllü öğrenciyle başladı.

HER KODAYA BİR GÖNÜLLÜ

Proje kapsamında her kodayla bir gönüllü ilgilendi, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan kişiye özel program yürütüldü. Gönüllü eğitmenler kodalara dersleri, ödevleri ve projeleri konusunda destek verdi. Ayrıca işaret dili bilen psikologlar eşliğinde, aileler içinde de çocuk eğitimi ile ilgili seminerler düzenlendi. Ayrıca işitme engelli kadınlara yönelik halk oyunu çalışmaları, gençlere yönelik "Eğlencede Engel Tanımıyoruz" buluşması, işitme engellilere yönelik Çanakkale, Antalya ve Bursa'ya gezi turları gibi etkinliklerle ailelerin ve kodaların buluşması sağlandı.

FARK YARATTI

Öğrenim hayatları boyunca ailelerinden ödev, sosyal destek gibi konularda çok fazla yardım alamadıkları için okul başarıları etkilenen, iletişim, toplumsal hayata katılım gibi konularda da güçlük çeken kodalar, hayata geçirilen projeyle önemli aşama kaydetti, başarıları arttı. Sabancı Vakfı, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen projeyi toplumsal gelişmeye katkıda bulunan Fark Yaratanlar Programı kapsamına aldı. Programın beşinci sezonunun kahramanı Selma Yıldız oldu. Vakıf, Denizli'ye gelerek projenin kısa videosunu hazırladı ve vakıf sitesinin yanı sıra sosyal paylaşım sitelerine de toplumsal gelişmeye aktif katılımın çoğalması için koydu.

PROJEİNİN ESİN KAYNAĞI KODA ARKADAŞ

Özel bir anaokulunda görev yaptığını belirten Selma Yıldız, projenin bir koda olan Kudret Çelebioğlu'yla arkadaşlığı sırasında düşündüğünü, geçen yıl Denizli İşitme Engelliler Derneği Kadın Kolları Başkanı olduktan sonra da derneğin desteğiyle hayata geçirdiğini söyledi.

Bir koda olmanın güçlüklerini arkadaşıyla iletişiminde yakından gözlemlediğini vurgulayan Selma Yıldız, "20 kodayla başlayan projede şu an 25 kodaya gönüllü eğitmenlerimizle eğitim desteği veriyoruz. Proje uzun vadeli bir proje. Her kodaya 12 yaşını bitirinceye yani ortaokula başlayıncaya kadar destek vereceğiz. Kodalar anne ve babaları işitme engelli olduğu için evde büyük sorumluluklar üstleniyorlar. Bu da okuldaki başarılarını ve sosyal hayata katılımlarını etkiliyor. Biz bu projeyle kodalara yaşadıkları sorunları aşmalarında yardımcı olmak istedik" dedi.

UZUN VADELİ BİR PROJE

Destek verilen kodaların önemli gelişme kaydettiğini, okulda ve sosyal ilişkilerinde sorun yaşayan öğrencilerin derslerinde ilerleme ve sosyal hayatlarında gelişmeler gözlendiğini belirten Yıldız, destek bulmaları halinde projeyi daha da büyüterek sürdüreklerini söyledi. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close