Haberler

'Evren Caddesi'nin Adı 'Fikri Sönmez Caddesi' Olsun

'Evren Caddesi'nin Adı 'Fikri Sönmez Caddesi' Olsun
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ardından da Adliye Sarayı'na Giden Uras ve Beraberindekiler, Kenan Evren ve Dönemin Kuvvet Komutanlarından Şikayetçi Oldu.

Ordu'nun Fatsa İlçesi'ne gelen BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, ilçenin eski belediye başkanlarından olan ve 1980 askeri harekat sonrası girdiği cezaevinde hayatını kaybeden Fikri Sönmez'in adının, şimdiki adı Evren Caddesi olan yere verilmesi için Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Anlayan'a dilekçe verdi. Ardından da Adliye Sarayı'na giden Uras ve beraberindekiler, Kenan Evren ve dönemin kuvvet komutanlarından şikayetçi oldu.

Ordu'nun Fatsa İlçesi'nin belediye başkanlarından olan Fikri Sönmez'in başkan seçilişinin 31'nci yıldönümünde ilçeye gelen BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyeleri Adnan Gölpınar, Saim Gültekin, Sönmez'in eşi, çocukları ve arkadaşlarıyla bir araya geldi.

Grup, daha sonra Fatsa eski Belediye Başkanı Fikri Sönmez'in Evren Caddesi'ndeki evinin önünden, üzerinde Fikri Sönmez'in fotoğrafının bulunduğu "Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım" yazılı pankartı taşıyarak belediyeye kadar yürüdü. Eşitlik ve Demokrasi Partisi Meclis üyesi Suat Baysal burada yaptığı açıklamada, "Referandum sonuçları bekleyerek bu dilekçeyi verme kararı aldık. Fikri Sönmez'in Belediye Başkanı seçilişinin 31'inci yıldönümünde Fatsa İlçesi'ndeki Evren Caddesi'nin 'Fikri Sönmez Caddesi' olarak değiştirilmesi için biraraya geldik. Bunun içinde bugün belediyeye dilekçe verdik" dedi.

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise yaptığı konuşmasında bütün Türkiye'de darbecilerin izlerinin silinmesinin gerektiğini belirterek, "Biz de bugün Sayın Belediye Başkanı'na bu talebimizi ifade edeceğiz. Ben Fikri Sönmez'in ailesine, siyasi yol arkadaşlarına ve bu darbecilerin yargılanması konusunda Türkiye genelinde kampanya yürüten bütün katılımcılara teşekkür etmek istiyorum. Referandumda darbeciler vicdanen yargılandılar. Şimdi sıra onları hukuken yargılamakta. Sevgili Fikri Sönmez, halkın oylarıyla iktidara gelmişti. Fikri Sönmez halkın içinden yetişen biri olarak halkın sesi olmaya her zaman devam etmiştir. Hep halkın yanında olmuştur. Belediye başkanlığına verdiğimiz dilekçe ile Fikri Sönmez Caddesi olarak değişeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Belediye önünde yapılan basın açıklamasının ardından Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Anlayan'la makamında görüşen Fikri Sönmez'in eşi Nurten Sönmez olmak üzere Ufuk Uras, Eşitlik ve Demokrasi Partisi Parti meclis üyesi Suat Baysal, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'dan oluşan heyet, dilekçelerini sunarak, caddenin adının değiştirilmesini istedi. Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan ise, "Bugün çok özel ve çok anlamlı bir günü yaşıyoruz. Türkiye birçok anlamlı günleri bu zamanlarda fazlasıyla yaşıyor. 12 Eylül 1980 ihtilali ile Fatsa ilçesinde bir caddeye verilen Evren Caddesi isminin kaldırılması ile ilgili talebi alıyorum. Bugün biz bu talebi çok ciddiye alıyoruz. Verdiğiniz dilekçeyi belediye meclisimize sunarak değerlendireceğiz" dedi.

Belediye başkanına verilen dilekçenin ardından grup, adliyeye giderek 12 Eylül darbesini yapan kuvvet komutanlarının yargılanması için savcılığa dava dilekçesi verdi.

-------KUTU-------

Fikri Sönmez kimdir

Fikri Sönmez: (1938 -4 Mayıs 1985): Fikri Sönmez 60'lı yılların ortalarında üye olduğu TİP'de aktif olarak görev aldı. Dev-Genç saflarında 6'ncı Filo'ya karşı düzenlenen gösterilere katıldı. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda Mahir Çayan'ın görüşlerine katılarak THKP-C saflarında yer aldı. 1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi'ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davasının diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılandı. Ancak tahliye oldu. 1979 yılında Fatsa ilçesinden bağımsız olarak belediye başkanı seçildi.

Seçildikten sonra Fatsa'yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak üyeleri halkın katıldığı seçimlerle belirlenen halk komitelerini oluşturdu. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalıştı. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetliyor, gerekirse komite üyelerini görevlerinden alıyorlardı.

11 Temmuz 1980'de ilçeye düzenlenen askeri operasyonla gözaltına alındı. Sönmez 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde yaşamını yitirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close