Haberler

Eskişehir - Cizre Jitem Davasının Tek Tutuklusu da Tahliye Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cizre JİTEM davasının tek tutuklusu da tahliye oldu Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan ve kamuoyunda 'Cizre JİTEM davası' olarak bilinen, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 1'i tutuklu 8 sanığın yargılanmasına Eskişehir'de devam edildi.

Cizre JİTEM davasının tek tutuklusu da tahliye oldu

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan ve kamuoyunda 'Cizre JİTEM davası' olarak bilinen, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 1'i tutuklu 8 sanığın yargılanmasına Eskişehir'de devam edildi. Mahkeme heyeti tutuklu sanık Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak'ı adli kontrol şartıyla tahliye etti.

Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak'ın tutuklu diğer 7 sanığın tutuksuz yargılandığı davada sanıklar, 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, adam öldürmeye azmettirmek, adam öldürmek ve devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'la suçlanıyor. Daha önce Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıkların davası güvenlik nedeniyle Eskişehir'e alındı.

Cizre JİTEM davasının Eskişehir'deki ilk duruşması bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşma nedeniyle Eskişehir Adalet Sarayı çevresinde polisler geniş güvenlik önlemleri aldı. Adalet Sarayı'na girenler tek tek aranarak içeriye alındı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklardan emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ, Adem Yakin, Kukel Atağ ve Temer Atağ katıldı. Tutuklu sanık uzman çavuş Burhanettin Kıyak Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi'ne, diğer tutuksuz sanıklar Fırat Altın ve Hıdır Altuğ'un da Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne kurulan video konferans sistemiyle Eskişehir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılımları sağlandı.

TEMİZÖZ: CEMAAT CEPHESİNİN KURDUĞU OYUNLA PKK CEPHESİNİN ÖNÜNE ATILDIM

Duruşmada konuşan emekli Albay Cemal Temizöz, Balyoz davasında da sanık olarak yargılandığını ve o davadan beraat ettiğini belirterek mahkeme heyetinden bu davadan da beraatını istedi. Temizöz şöyle konuştu:

"Şerefli bir Türk subayı olarak 31 yıl hizmet verdim. 1 üstün cesaret ve feragat madalyası, 68 takdirname, 4 nakden ödüllendirme, 2 üstün birlik başarı ödülü aldım. Hesaplaşmak ve öç almak isteyenler görevim gereği mücadele ettiğim cemaat yapılanmasının ve halk mahkemelerini kurarak yargılamalar yaptıkları, kurtardık dedikleri bölgede oluşturdukları modeli bozarak devletten rehin alınanları geri aldığım için PKK terör örgütünün hedefinde oldum. Sonunda cemaat cephesinin kurduğu oyunla PKK cephesinin önüne atıldım. Terörist gibi yakalanan bazı kişiler şantajla gizli tanık haline getirilebiliyor. Gizli tanıkların ifadelerinden neden böyle yaptıkları ortaya çıkmıştır. Benimle ilgili hesaplaşma 2006 yılında başlamıştır. Cemaatle olan izleri ortaya çıkartmıştım. 2008 yılında Ergenekon soruşturması başında Silopi'ye polis görevlendirildi. Ellerindeki listeye göre tanık ve gizli tanık ayarlaması yapılıyor. 150 kişilik isim listesinde benim de ismim yer alıyordu. Hakim Oktay Kuban'ın tanık olarak dinlenmesini istiyorum. Beni itibarsızlaştırmak ve psikolojimi bozmak için Balyoz davasında da sanık yaptılar. O davadan beraat ettim. 2006 yılından itibaren sürekli hedef oldum. Gizli tanıkların alınmış olan ifadelerinin dijital ortamda tarafıma verilmesini istiyorum. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un tanık olarak dinlenmesini istiyorum."

Cemal Temizöz, mahkeme heyetine Emniyet İstihbarat Daire eski Başkanı Sabri Uzun'un yazmış olduğu 'İn' isimli kitabı ve televizyon kanallarında yapmış olduğu görüntülerden oluşan bir CD'yi delil olarak sundu.

GİZLİ TANIKLAR İFADELERİNİ REDDETTİ

'Sokak Lambası' adıyla gizli tanık olan ve aynı zamanda davada sanık olarak yargılanan Hıdır Altuğ da duruşmada kendini savunarak, gizli tanık adı altında alınan hiçbir ifadesini kabul etmediğini ve olaylarla ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.

'Tükenmez kalem' adıyla gizli tanık olarak aynı zamanda davada sanık olarak yargılanan Fırat Altın da gizli tanık konumundayken vermiş olduğu ifadelerinin hiçbirini kabul etmediğini söyledi.

Duruşmada dinlenen diğer sanıklar Adem Yakin, Kukel Atağ ve Temer Atağ da olaylarla hiçbir ilgilerinin bulunmadığını belirterek mahkeme heyetinden beraatlarını istedi.

DAVANIN ESKİŞEHİR'E ALINMASINI ELEŞTİRDİ

Davanın Eskişehir'e alınmasını eleştiren müşteki avukatlarından Ahmet Özmen, "Dosyanın Diyarbakır'dan ve akabinde Şırnak ilinden Eskişehir'e gelmesi haklarımızı ihlal etmektedir. Bugün duruşma salonunda görüleceği gibi bir tane bile şikayetçi yakını veya şikayetçi bulunmamaktadır. Halbuki Diyarbakır'da duruşmaları takip edebiliyorlardı. Biz cemaat ile hükümet, ordu arasındaki kavganın tarafı değiliz. Biz ne onları tanırız ne de kurban yakınları onları tanır. Sadece adalet talep ediyoruz. Tutuklu sanığın tutukluluk halinin devam etmesini talep ediyoruz. Türkiye'nin 1990 yılından sonra yaşadıkları bellidir. Dosyada pek çok sanık Cemal Temizöz tarafından hazırlanmış, belgeler vardır, gözaltı tutanakları vardır. Sanıkların ıslak imzalı belgeleri vardır. Bu kapsamda Cemal Temizöz'ün her şeyin komplodan ibaret olduğu yolundaki tüm savunmalarını kabul etmiyoruz" dedi.

TUTUKLU SANIK DA TAHLİYE EDİLDİ

Eskişehir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti emekli albay Cemal Temizöz'ün, Oktay Kuban ve Sabri Uzun'un tanık olarak dinlenmesi talebini kabul etmedi, tutuklu sanık Burhanettin Kıyak'ı cezaevinde kaldığı süre ve davayla ilgili delillerin toplanmış olması nedeniyle adli kontrolle tahliyesine karar verdi. Duruşma,18 Haziran 2015 tarihine erteledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close