Haberler

Eski Bakan Zeybek'ten İki Dil Uyarısı

Eski Bakan Zeybek'ten İki Dil Uyarısı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek, İki Dil Tartışmalarına Değindi.

ESKİ Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek, iki dil tartışmalarına değinerek, "Türkçe bildiği halde inatla o Türkçeyi kullanmamak hem Türkiye'ye devletine halkına, hem de bölgede kendi alt kimliğini korumakla birlikte ortak kimliği de benimsemiş olan milyonlarca Kırmanç ve Zaza kökenli yurttaşımıza hakaret olur" dedi.

Eski Bakan Zeybek, Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gündoğan beldesinde bu yıl ilk kez düzenlenen Nardugan Şenlikleri kapsamında Türk Tarihi ve Kültürü konulu panele katıldı. Zeybek, panelden önce DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. İki dil tartışmaları konusunda uyarılarda bulunan Zeybek, Türklüğe ve Türkiye'ye yönelik iç ve dış saldırıların organize biçimde arttığını belirtti.

"İnsanımızı bilinçli biçimde Türklükten soğutmaya çalışıyorlar" diyen Zeybek, Türkiye'nin çok önemli ve tehlikeli günlerden geçtiğini kaydetti. Türkiye'yi dağıtmak ve Türklüğü unutturmak için son zamanlarda türlü tezgahlar kurulduğunu ifade eden Zeybek, bu tezgaha alet olanlara ve tezgahı kuranlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dünyanın hiçbir yerinde iki dilli bir ülke olamayacağını, sadece Belçika'da böyle bir durum olduğunu, onların da bunun acısını ve sıkıntısını yaşadığını kaydeden Zeybek, şöyle konuştu:

"Ben asla İstanbul Türkçesinden başka bir dilin ya da lehçenin yasaklanmasına, yok edilmesine ortadan kaldırılmasına razı olamam. Bunların hepsi bizim zenginliğimiz. Türkiye'de ortak anlaşma, ortak eğitim, haberleşme ve resmi dil İstanbul Türkçesi olacaktır. Türkçe bildiği halde inatla o Türkçeyi kullanmamak hem Türkiye'ye devletine, halkına hem de kendi alt kimliğini korumakla birlikte ortak kimliği de benimsemiş olan milyonlarca Kırmanç ve Zaza kökenli yurttaşımıza hakaret olur. Bunlar doğru şeyler değil, bunlarla sonuç alınmaz. Bunları yapanlara da hayır getirmez. Bunlar temsil ettiklerini iddia ettikleri halka da zarar verirler. Dolayısıyla böyle heveslerden, dışarıdan kurgulanmış planlardan vazgeçmek lazım. Bu ülkede bütün kültürleri korumalıyız. Bu dil sorununda, alt dil üst dil diye başladığınız zaman bunun nerede duracağı belli olmaz. Bu ülkeyi bölmek, dağıtmak demektir. Türkiye Cumhuriyeti'ni bölmeye de dağıtmaya da kimsenin gücü yetmez. Bunları düşünenleri şeytanla işbirliği yapmamaya, şeytanın oyununa gelmemeye davet ediyorum."

TÜRK TARİHİ VE KÜLTÜRÜ PANELİ

Zeybek daha sonra Gündoğan Kültür Turizm ve Sanat Derneği (GÜNDER) tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Nardugan Şenlikleri etkinliklerine katıldı. Etkinliklerin açılışı Serhat Ilıcak Kültür Merkezi'nde, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, Yazar Erol Toy ve Yazar Doç. Dr. Haluk Berkman'ın katıldığı 'Türk Tarihi ve Kültürü' konulu panel ile başladı. Paneli Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir, Gündoğan Belediye Başkanı MHP'li İbrahim Bilgi, Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı MHP'Li Mehmet Onur Şahbaz, İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Turgay ve Gündoğan Fahriye Ilıcak Meslek Lisesi öğrencileri izledi. Panelin açılış konuşmasını yapan GÜNDER Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanlarından Kemal Ulusu, Nardugan'ın doğan güneş anlamına geldiğini seyledi. Ulusu, "Nardugan'ı Gündoğan ile eşleştirdik. Bundan sonra her yıl bu şenlikleri kutlayarak, binlerce yıllık bir geleneğin unutulmamasını ve yaşatılmasını sağlayacağız" dedi.

Panelin ilk konuşmasını yazar Erol Toy yaptı. İzleyenler arasında bulunan lise öğrencilerin dikkatlerinin dağılması ve salonda uğultu olması üzerine, şenlik yöneticileri öğrencilere müdahale etti. Bunun üzerine gençleri savunan Toy, "15 dakikadır konuşuyorum, liseli öğrencilerimizin dikkatini çekemediysek, suç onlarda değil bende. Demek ki dikkatlerini çekecek biçimde anlatamadım. Bu gençlere kızmayın sahip çıkın" dedi. Bu sözler üzerine öğretmen ve yöneticiler yerlerine otururken, liseli öğrenciler Toy'u alkış yağmuruna tuttu. Toy, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasına neden olan isyanları, alınamayan önlemleri, taht kavgalarını, nedenlerini ve sonuçlarını anlattı.

UYUDULAR

Toy'dan sonra Doç. Dr. Haluk Berkman da konuşmasına, salondaki uğultu ve gürültü için uyarı yaparak başladı. Berkman'ın 'Türklerin Simgeleri ve Türklerin Orta Asya'dan Yayılmaları' başlıklı konuşması sırasında, pekçok kişinin uyuduğu gözlendi. Panelin başında dolu olan salon ise yarı yarıya boşaldı.

Eski Bakan Namık Kemal Zeybek ise konuşmasına "Uyumak isteyenler uyuyabilir" diye esprili bir şekilde başladı. Korelilerden, Kızılderelilere kadar, birçok coğrafyada yaşayan insanların Türk kanı taşıdığını savunan Zeybek, "Tarihte medeniyetin başlamasını sağlayan ve onlarca buluşa imza atan Türkler çağa ayak uydurmakta, yeni buluşlar ortaya koymakta güçlük çekiyor. Örneğin Türkiye olarak 20 milyar lirayı elimde gördüğünüz cep telefonuna yatırdık. Bunu biz yapamaz mıydık? Bu para ülkemizde kalsa kötü mü olurdu? Ülke olarak değerlerimizi unutmamalı, unutturmamalıyız" dedi.

Panel dernek başkanı Kemal Ulusu ve belediye başkanı İbrahim Bilgi'nin konuşmacılara teşekkür plaketi vermesi ile sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close