Haberler

Erzincan'dan Bin 650 Noktaya Çiçek Balı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım'ın doğduğu köyün adını taşıyan Kayı Çiçek Balı, Erzincan'ın Refahiye ilçesinden Türkiye'de bin 650 noktaya dağılıyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın doğduğu köyün adını taşıyan Kayı Çiçek Balı, Erzincan'ın Refahiye ilçesinden Türkiye'de bin 650 noktaya dağılıyor.

Refahiye'nin yüksek rakımlı dağlarındaki arı kovanlarından elde edilen Kayı Çiçek Balı, tescilli ismi ile yurt genelinde faaliyet gösteren bin 650 tarım kredi kooperatifinde satışa sunuluyor.

Refahiye Tarım Kredi Kooperatifi Bal Paketleme ve İşleme Tesisi'ne üreticilerin getirdiği ballardan, bekleme alanlarında tahlil yapılmak üzere numuneler alınıyor. Tahlilin ardından onay verilen ballar paketlenerek kooperatiflerin satış noktalarına sevk ediliyor.

Tarım Kredi Kooperatifi Sivas Bölge Müdürü İsmail Köse, tesisin, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı kapsamında 2010 yılında yüzde 50 hibe ile yapıldığını söyledi.

Tesisin yıllık 200 ton bal işleme kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Köse, Refahiye'nin balın merkezi konumunda olduğunu, Türkiye'de Refahiye Kayı Çiçek Balı olarak marka şeklinde satıldığını belirtti.

Köse, "Biz burada öncelikli olarak balımızı çiftçilerden alır, çiftçilerimizi tefeciye, aracıya kurban vermeden zararlarını engeller ve bu dağıtımı yapabilirsek Refahiye halkına ve Refahiye'deki çiftçilerimize hizmetimiz olacağını düşündük ve işe giriştik. Sonuç itibariyle geldiğimiz noktada 200 ton civarında balı işleyip Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yine öncelikli olarak bin 650 noktada satışını gerçekleştirmekteyiz." dedi.

"İmaj kaybına sebebiyet verecek balları almıyoruz"

Köse, balın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tebliğine uygun olduğunu vurgulayarak, en ufak bir kalite kaybına, kurum ve çiftçi adına imaj kaybına sebebiyet verecek balları kesinlikle almadıklarını dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın doğduğu köyün ismini taşıyan Kayı köyünden esinlenilerek Kayı Çiçek Balı isminin verildiğini söyleyen Köse, yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi ile resmi kurum yemekhane ve misafirhanelerine satış yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Köse, "Yani bir şekilde ne kadar çok bal alır tüketiciye ne kadar çok bal sunabilirsek hem tüketicimiz sağlıklı bal yemiş olacaktır hem de Refahiye çiftçisinin gelirine bir katkımız olacağını düşünüyoruz. Piyasada alınıp satılan en kaliteli bal diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bal üreticisi Eşref Madendere de Tarım Kredi Kooperatifi bal almaya başladıktan sonra üretimin arttığını, pazar bulabildikleri için üretime yöneldiklerini anlattı.

Bal üretici Sefa Palut da "Kooperatif kurulmadan önce ürünlerimizi perakende satamıyorduk. Çok fazla arıcılık yapan çiftçimiz yoktu. Ürünlerimizi satamadığımız için mallar elimizde kalıyordu, arıcılık yapmaktan korkuyorduk. Kooperatif kurulduktan sonra kolayca satmaya başladık ürünlerimizi. Gençler de bu işe yöneldi kooperatifler kurulduğu için." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close