Haberler

ERÜ'de 'Tıbbi Müdahalelerde Hukuki Sorumlulular' Paneli

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ERÜ'deki panelde konuşan, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, "Son yıllarda, hukuki sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz." dedi.

– Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi'nce düzenlenen panelde konuşan, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, "Son yıllarda, hukuki sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Hekim arkadaşlarımızda iş yoğunluğu, yorgunluk, dikkatsizlik, eğitim ve beceri noksanlığından dolayı, cezai müeyyidelerinin düşük olacağı yönünde yanlış bir algı var" dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda düzenlenen, 'Tıbbi Müdahalelerden Doğan Hukuki Sorumluluklar' konulu panele, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Hukuk Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Birtek, öğretim üyeleri ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı. Panelin, kısmen de olsa, hekimlerin bilgi sahibi olması ve sorunları çözme konusunda faydalı olacağını ifade eden Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Doğru, "Son yıllarda artan hukuki sorunlarla uğraşmak gibi veya hukuki sorunlarla karşı karşıya kalmak gibi, bazı problemler yaşıyoruz. Bu sorunlar, bazı branşlarda tabi daha yüksek ve bazılarında daha düşük olmakta. Bu sorunları yaşarken esas itibariyle, benim gördüğüm özellikle kıdemsiz hekim arkadaşlarımızda, iş yoğunluğu, yorgunluk, dikkatsizlik, eğitim ve beceri noksanlığı gibi bazı konuların, hekim arkadaşlarımızın, cezai müeyyidelerinin daha düşük olacağı yönünde bir yanlış kanı veya algısı var. İkincisi de, hasta bilgilendirme onay ve rıza formlarını yeterli düzeyde önemseyerek doldurmamaları veya doldurtturmamalarıdır. Biliyoruz ki, 1998 yılında çıkan hasta hakları yönetmeliği, 8 Mayıs 2014'te değiştirilerek yürürlüğe giren ve geçen haftalarda, 2014/32 sayılı genelgeyle, mevzuat kanununa dönüşen bir hasta hakları uygulamaları mevzuatı var. Bu mevzuatları, hekimlerimizin birebir, her yönüyle bilmesi bazı hukuki açıdan sorunları çözmemize yardımcı olacaktır" diye konuştu.

İnsan vücuduna yönelik her türlü müdahalenin, hastanın rızası olsa dahi, sonuçta zarar doğurması durumunun, hukuka aykırı olarak nitelendirildiğini belirten, ERÜ Hukuk Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan ise, şöyle konuştu:

"Son yılların artık en güncel, sürekli gündemde kalan sorunlarından biri, tıbbi müdahalelerden doğan hukuki sorumlulukların tazminat yükümlülükleri. Buna, son zamanlarda hekim veya genel olarak da, sağlık personeline karşı şiddet olayları ve onların korunması eklendi. Hekimin sorumluluğu dediğimiz zaman, biz üç ayrı sorumluluk anlıyoruz. Ceza, disiplin ve tazminat sorumluluğu. Disiplin sorumluluğu, sadece kamu personeli olan hekimler veya sağlık personeli bakımından geçerli. Diğer ikisi ise, bütün hekimler bakımından geçerli. İnsan vücuduna yönelik her müdahale, ister rızaya dayansın ister dayanmasın, eğer sonuçta zarar doğarsa, hukuka aykırı olarak nitelendirilir ve haksız fiil olarak kabul edilir. Rıza, tabi bir hukuka uygunluk sebebidir. Ancak, sizin o müdahalenize imkan sağlar. Eğer rıza neticesinde müdahale etsek ki hastaneye gelen hemen hemen bütün hastalara zaten onun rızasıyla müdahale ediyoruz. Bu sadece bizi kurtarmak için yetmez. Sonuç itibariyle, yine zarar vermeme yükümlülüğümüz bulunmaktadır. Eğer zarar meydana gelirse, hekim bir de haksız fiilden dolayı sorumlu olur." - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close