Eroğlu: Herkesin Benimseyeceği Bir Anayasa Taslağı Ortaya Çıkarınız
Kktc'de dün yapılan yerel seçimlerde 28 belediye başkanının 15'ini değişti.
Kktc'de dün yapılan yerel seçimlerde 28 belediye başkanının 15'ini değişti. Ancak 5 büyük ilçenin 3'ünde belediye başkanlığında yaşanan değişim, seçimlere damgasını vurdu.
KKTC'de dün yapılan yerel kuruluş organları seçimlerinde halk, 28 belediye başkanının 15'ini değiştirdi. 13 belediye başkanı koltuğunu korurken, 15 beldede yeni başkanlar işbaşına geldi. Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığını, TDP, BKP ve Baraka Kültür Merkezi ittifakının adayı Mehmet Harmancı kazandı. Gazimağusa Belediyesi'nde ise, başkanlık, UBP ve DP'nin desteklediği bağımsız aday olan İsmail Arter'in oldu.
Girne Belediyesi'nde de, seçimi, UBP'nin desteklediği bağımsız aday Nidai Güngördü kazandı. 1998'den bu yana Güzelyurt Belediye başkanı olan UBP'nin adayı Mahmut Özçınar da, yeniden seçimi kazandı. İskele'de ise, 1994'ten bu yana başkanlık görevini yürüten Halil Orun'u geride bırakan bağımsız aday Hasan Sadıkoğlu, başkanlığı kazanan isim oldu.
CTP'nin adayı Aziz Kaya da, 1990 yılından bu yana Lefke'nin değişmez belediye başkanı olan Mehmet Zafer'i geride bırakarak başkanlığı kazandı.
Kıbrıs Türk halkı, dün yapılan halkoylamasında, meclisteki 48 milletvekilinin kabul ettiği anayasa değişikliklerine onay vermedi. Halkoylamasında, Anayasa değişikliklerine seçmenlerin yüzde 37.81'i 'Evet' derken, yüzde 62.19'u 'Hayır' oyu kullandı. Kıbrıs Türk halkı, 1985 Anayasası'nda 29 yıl sonra yapılan değişikliklere onay vermedi. Dün yapılan halkoylamasında, halk, meclisteki 48 milletvekilinin kabul ettiği anayasa değişikliklerine 'Hayır' dedi.
Anayasaya en yüksek 'Hayır' oyu yüzde 67.13 ile Güzelyurt'tan çıktı. Anayasaya en yüksek 'Evet' oyu ise yüzde 40 ile Gazimağusa'dan geldi.
Halkın onayına sunulan anayasa değişikliklerine, mecliste temsil edilen Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler, Demokrat Parti Ulusal Güçler, Ulusal Birlik Partisi ve Toplumcu Demokrasi Partisi onay vermişti. Mecliste yapılan oylamada, Anayasa değişikliklerine Tahsin Ertuğruloğlu ve Hüseyin Angolemli hariç, 48 milletvekili oy vermişti. Ertuğruloğlu ve Angolemli, anayasa değişikliklerinin oylandığı gün mecliste bulunmuyordu.
"HERKESİN BENİMSEYECEĞİ BİR ANAYASA TASLAĞI ORTAYA ÇIKARINIZ"
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün gerçekleştirilen Anayasa değişikliği referandumunu değerlendirdi. Eroğlu halkın sandıkta mesaj verdiğini belirterek, "Bu Anayasa değişikliğinde, yerel seçimlere yetiştirilsin diye biraz acele edildi, aceleyle hazırlanan bir taslak oldu. Vatandaş da bunu hazmedemedi" dedi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anayasa değişikliklerinin halk tarafından yüzde 62 oranındaki "hayır" oyu ile reddedilmesinin; "Anayasa ile ilgili daha geniş kapsamlı bir çalışma yapınız, halkı, siyasi partilerin tümünü ve kurum kuruluşları da bu çalışmanın içine itiniz ve herkesin benimseyeceği bir taslak ortaya çıkarınız" mesajı içerdiğini kaydetti.
Eroğlu, Anayasa değişikliklerinin yüzde 62 civarında bir oyla reddedildiğini ifade ederek, "Bu Anayasa değişikliğinde, yerel seçimlere yetiştirilsin diye biraz acele edildi, aceleyle hazırlanan bir taslak oldu. Vatandaş da bunu hazmedemedi" dedi. Eroğlu, Anayasa değişikliği oylamasına bakıldığında vatandaşın sandıkta mesajını verdiğini vurgulayarak, sonucun ülkeye hayırlı olmasını temenni etti ve bundan sonra Anayasa'da değişiklik yapılacaksa, daha geniş kapsamlı bir çalışmayla bir taslak ortaya çıkarılması gerektiğine inanç belirtti.
KKTC BAŞBAKANI'NDAN DEĞERLENDİRME
KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, 3 büyük belediyeyi kaybetmelerini ve anayasa değişikliğine 'Hayır' çıkmasını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir operasyon olarak değerlendirdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu gerek anayasa oylamasında, gerekse belediye seçimlerinde birden çok partinin, bazı yerlerde ikiden çok partinin CTP-BG'nin kaybetmesi için ittifak yaptığını söyledi. Yorgancıoğlu, "Halka karşı işlenen ve son gece yapılan operasyonların bundan böyle sökmeyeceğini ilan etmek isterim" diye konuştu. Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliğinin Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerin oy birliğiyle hayat bulduğunu ve referanduma sunulduğunu ifade etti.
Yorgancıoğlu, "Sonuca saygılıyız. Halkımız bize ileride 34 milletvekilinin üzerinde yetki verirse halkın beklentilerini de içerecek şekilde bu anayasayı değiştirmek bizim hedefimizdir. Bundan vazgeçtiğimizi söylemek mümkün değil" ifadesini kullandı. Yerel seçimlerle ilgili '14 artı' hedefini koyduklarını anımsatan Başbakan Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:
"Bu hedefe ulaştık. İlk kez İskele bölgesinde 5 belediyenin 4'ünü aldık. Lefke'de ve Geçitkale'de ilk kez belediye kazandık. Buna benzer yerlerde eskiden kazandığımız ya da fiilen elimizde bulunan belediyeleri yine kazandık"
Yorgancıoğlu, CTP-BG'nin kaybettiği yerlerle ilgili her kentin kendine özgü koşullarına göre değerlendirmeler yapacaklarını da söyledi. - Lefkoşa