Haberler

"Erbakan'ın Talimatlarını Uyguladım"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevik Bir, 28 Şubat savunmasında "Yasadışı hiçbir şey yapmadım" dedi. Bir'e göre BÇG'nin amacıysa bakın, neymiş?

28 Şubat soruşturmasında tutuklanan emekli orgeneral Çevik Bir, savcılıktaki ifadesinde "MGK'nın ve zamanın Başbakanı'nın emir ve talimatlarını uyguladım. Yasadışı hiçbir faaliyette bulunmadım ve yapmadım..." dedi.

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan emekli orgeneral Çevik Bir'in, emniyet ve savcılıktaki ifadeleri ile avukatı aracılığıyla kendisini tutuklayan mahkemeye sunduğu yazılı savunmalara ulaşıldı.

Emniyet'teki ifadesinde kendisine yöneltilen belgeleri ve suçlamaları kabul etmeyen Bir, savcılıkta da hükümetin, MGK'nın ve zamanın Başbakanı'nın emir ve talimatlarını uyguladığını söyledi.

Bir'in, mahkemeye sunulan savunmasında ise " Batı Çalışma Grubu'nun amacı, irticai terörün, Türk demokrasisine, Türk halkına ve hükümetlerine zarar vermesini engellemektir" ifadesi yer aldı.

Sincan Cezaevi'nde emekli generaller Ünal Akbulut ve İdris Koralp ile birlikte kaldığı belirtilen ve bu hafta içinde tutukluluğuna itiraz edeceği kaydedilen Çevik Bir'in, Hürriyet gazetesinden Nurettin Kurt'un haberine göre emniyet ve savcılıktaki ifadeleri şöyle:

Çevik Bir, Emniyet'teki ifadesinde, kendisine yöneltilen belgeleri ve suçlamaları kabul etmedi. Bir, savcılıkta ise 1 belge dışında kendisine gösterilen diğer belgeleri kabul etmediğini, bunların düzmece belgeler olduğunu söyledi.

Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) MGK kararının ardından irticai faaliyetleri takip amaçlı kurulduğunu söyleyen Bir, yine savcınınkendisine gösterdiği fişleme katalogları için "İlk kez burada gördüm, kabul etmiyorum" dedi.

Çevik Bir'e savcı, diğer şüphelilere yöneltilen BÇG hakkında sorulan katalog soruların yanı sıra evinde bulunan 2 el yazısı not ile bir cemaat CD'sini sordu. İfadesinde kendisine isnat edilen suçlamaları kabul etmeyen Bir, özetle şunları söyledi:

"DÜZMECE BELGELER"

"Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunduğu iddia edilen ve bana gösterilen belgeler, Genelkurmay Başkanlığı'nı yıpratmak için amatörce ve düzmece hazırlanmış belgeler.Genelkurmay Başkanı'nın imzası olan bir belgeye 2'nci Başkan paraf atmaz, böyle bir şey olamaz. Bu askeri teamüllere aykırıdır. Bu belgeleri kimler hazırladıysa çok amatörce hazırlamış.

"MGK'NIN TALİMATLARI"

Yine bana göstermiş olduğunuz fişleme kataloglarını ilk kez burada görüyorum, kesinlikle kabul etmiyorum. Hükümetin, MGK'nın ve zamanın Başbakanı'nın emir ve talimatlarını uyguladım. Yasadışı hiçbir faaliyette bulunmadım ve yapmadım.

"CD BANA AİT DEĞİL"

Evimde bulunduğu iddia edilen, içinde bazı cemaat liderlerinin konuşması ve vaazları bulunan CD bana ait değildir. Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen İrticai Faaliyetler Bilgilendirme toplantılarından sadece 2'sine katıldım. Göstermiş olduğunuz belgede imzası bulunan kişi İdris Koralp. Bu sorunun muhatabı kendisidir. Göstermiş olduğunuz 4 Nisan 1997 tarihli yazının, o yazı olup olmadığını hatırlamıyorum."

MAHKEMEYE YAZILI SAVUNMA

Öte yandan Çevik Bir'in avukatı tarafından mahkemeye sunulan yazılı savunmada, 14 Mart 1997 tarihinde dönemin başbakanı Necmettin Erbakan imzasıyla bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığı'na, Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanması için talimat yazısı gönderildiği belirtilirken, Batı Çalışma Grubu'nun da bu kararlar çerçevesinde kurulduğuna dikkat çekildi.

Çevik Bir'in savunmasında, irticai unsurlara destek sağlayan ülkelerdeki rejimlerin kontrolüyle ilgili talimatın MGK kararları ve buna bağlı eklerde yer aldığı da yer aldı. Ayrıca, belediyelerle ilgili çalışmaların da yine aynı kararların eklerinde bulunduğu iddia edildi.

MİT'TEN SUNUM

Yazılı savunmada, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında MİT tarafından irtica ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapıldığı vurgulandı. Çevik Bir'in avukatı, 13 Mart tarihli bakanlar kurulu toplantısının tutanakları, MGK kararları, başbakanın talimatları ve istihbarat birimlerinin irtica tehdidiyle ilgili raporlarının istenmesini talep etti.

"AMAÇ HÜKÜMETİ KORUMAK"

Yazılı savunmada, "Batı Çalışma Grubu'nun MGK kararları doğrultusunda yaptığı tüm çalışmalar mevcut hükümeti ve devleti bölücü ve irticai teröre karşı korumak amaçlıdır. Hükümetin bilgisi ve talimatı dışında yasal olmayan hiçbir iş ve işlem yapılamamıştır" ifadesine yer verildi.

NECMETTİN ERBAKAN'IN İSTİFASI

Savunmada, dönemin Başbakanı Erbakan'ın kendi isteğiyle istifa ettiği hatırlatıldı ve, "Şayet Tansu Çiller ile Necmettin Erbakan arasındaki protokol gereği sayın Tansu Çiller başbakan olsaydı, mevcut hükümet görevine devam edecekti" denildi.

Kaynak: Güncel
title
Close