Haberler

Engelsiz Troia Dünyada İlk Olacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Tevfikiye Köyü'ndeki 5 bin yıllık Troia Antik Kenti'nde hayata geçirilecek 'Engelsiz Troia' projesi, dünyada bir ilk olacak.

Çanakkale Tevfikiye Köyü'ndeki 5 bin yıllık Troia Antik Kenti'nde hayata geçirilecek 'Engelsiz Troia' projesi, dünyada bir ilk olacak. Görme engelli ozan Homeros'un yazdığı destanlarla ölümsüzleştirdiği Troia'yı, bu sayede artık tüm engelliler gezebilecek.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi, Troia Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yaz yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Ana sponsorluğunu İçdaş'ın üstlendiği kazılara Haziran ayında başladıklarını belirten Prof. Dr. Aslan, daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan savunma ve saray yapılarının daha iyi anlaşılması için kazı ve temizlik çalışmaları yaptıklarını, bu sayede artık ziyaretçilerin gezerken Troia antik kentini daha iyi anlayabileceklerini söyledi.

GEZİ GÜZERGAHI YENİLENİYOR

Bu yıl ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 15 civarında arttığını ve yıl sonunda 600 bini geçeceğini ifade eden Prof. Dr. Rüstem Aslan, yapımı devam eden müzenin açılmasıyla beraber bu rakamın 1 milyona ulaşacağını belirtti. Ancak, ziyaretçi sayısındaki artışın Troia'yı turistlere karşı daha fazla koruma zorunluluğunu ortaya çıkardığını, bu nedenle de antik kentteki gezi güzergahını yeniden düzenlemeye başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Rüstem Aslan, "Maalesef Troia'daki en büyük tahribatı turistler yapıyor. Ziyaretçi ile ören yeri arasındaki ilişkiyi sıfıra indirmek için çalışıyoruz. Gelen turistler, yürüyüş yoluna girecek ve gezerken hiçbir şekilde antik kentteki orijinal buluntularla teması olmayacak. Dokuya uygun, göze hoş gelen gezi yolunun içinden geçirip ziyaretini bitirmesini sağlayacağız. Bunu yaparken aynı zamanda şu anda 500 metre olan gezi güzergahını 700 metreye uzatıyoruz. Antik kentin yeni bazı bölgelerini de gezi güzergahı içine dahil ediyoruz. Ziyaretçiler artık antik kentin daha fazla yerini görebilecek ve gezi süreleri uzayacak" dedi.

ENGELLİLERE ÖZEL UYGULAMA

Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, görme, işitme ve bedensel engelli ziyaretçilerin ören yerini dolaşabileceği tümüyle engelsiz bir Troia projesi çalışması başlattıklarını da söyledi. Gelecek yıla kadar proje onaylarını almak istediklerini belirten Prof. Dr. Aslan, "Genelde görme, yürüme ve duyma engelli ziyaretçiler için müzelerde uygulamalar var. Fakat engelsiz bir ören yeri uygulaması dünyada yok. Bunun bir önemi daha var. Dünya tarihinin en önemli kişilerinden, kültür anlamında iz bırakan ozan Homeros da görme engelli. Görme engelli bir insanın ölümsüzleştirdiği Troia Savaşı'nı ve Troia kentini, yine görme engelli ziyaretçiler için yeniden düzenlemek istiyoruz. Dünyadaki hiçbir ören yerinde bu uygulamalar yok. Troia'da ilk olacak. Görme engelli kişi ziyaret ettiğinde modelle dokunabilecek, istediği dilde dinleyebilecek ve duvarlara dokunup onun boyutunu anlayabilecek. Yürüme engelli vatandaşlar ören yerinin tümünü olmasa bile büyük bir kısmını ziyaret edebilecek. İşitme engelliler için zaten şuanda bir sistem var" dedi.

TROİA SAVAŞI GİZEMİNİ KORUYOR

Troia'da gizemini koruyan en önemli konunun Homeros'un İlyada Destanı'nda anlattığı Troia Savaşı'nın kanıtlanması olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, "Bütün arkeologların amacı aslında Troia Savaşı'nı ispatlamak. Bunu yazılı metin ile ispatlarsınız. Ama elimizde yazılı bir metin yok. O zaman mezarlıktaki gömülerdeki buluntular ve onlardaki analizlerle ispatlayabilirsiniz. Şu ana kadar da Homeros Troia'sı dediğimiz dönemin mezarlık alanı bulunamadı. En önemli gizem Troia'nın mezarlığının nerede olduğu. Bu sene yaptığımız analizlerde çok sağlam ipuçları elde ettik. Önümüzdeki yıllarda bu gizemin üstündeki sır perdesini yavaş yavaş kaldırmaya çalışacağız" dedi. - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close