Haberler

Emniyet Genel Müdürlüğünde Usulsüz Yapılanma" İddianamesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla, 12 Emniyet görevlisi hakkında hazırlanan iddianamede, sanıkların "geçmişe dönük ne tür çalışma yaptıkları ve nerelerle irtibat kurduklarına dair bilgi bulunmadığı" kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde görev tanımı olmayan 'bölge/ülke polis uzmanı' teşkilatlanması yaptıkları, bu personelin atanması için amirleri yanılttıkları" iddialarıyla, 12 Emniyet görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan hazırladığı iddianamede, sanıkların "geçmişe dönük ne tür çalışma yaptıkları ve nerelerle irtibat kurduklarına dair bilgi bulunmadığı" bildirildi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Dış İlişkiler Daire Başkanlığınca "Ülke/Bölge Uzmanları Projesi" kapsamında, 9 Temmuz 2013'te Emniyet Müdürü Mustafa Reşat Tekinbaş'ın genel koordinatör, Kuzey ve Latin Amerika ülkeleri, Emniyet Müdürü Ahmet Ekici'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, Emniyet Müdürü Ahmet Duran Bitmez'in Sahraaltı Afrika ülkeleri, Emniyet Müdürü Fatih Dikici'nin BM Barışı Destekleme Eğitim Merkezi, Emniyet Müdürü Nebi Çetinkaya'nın Avrupa ve Balkan ülkeleri, Emniyet Müdürü Mehmet Demircioğlu'nun Asya ve Avustralya ülkelerinden sorumlu olarak görev yapmalarının "uygun görüldüğü" belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 53. maddesinde "Daire Başkanlığına personel ataması, ihtiyaç duyulan dillerde öncelikli olarak Kamu Personeli sınavında sırasıyla A, B, C, D, E seviyesinde başarılı olduklarını belgeleyen, tercihen yurt dışı görev tecrübesine haiz, temsil kabiliyeti yüksek ve bilgisayar kullanabilen amir ve memur sınıfı personel arasından, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğince yapılır. Gerektiğinde Genel Müdür onayıyla, yukarıda belirtilen dil seviyesine haiz olup, diğer birimlerde görevli personel arasından Personel Daire Başkanlığı koordinesinde geçici görevlendirme yapılabilir" denilmesine, yönetmelik ve teşkilat şemasında her kıta için UPİ Şube Müdürlüğü uhdesinde bürolar oluşturulmasına, görev ve sorumlulukları belirtilmesine karşın, sanıkların "yönetmelik ve teşkilat şemasında bulunmayan 'ülke/bölge uzmanı' sıfatıyla 'kıtalardan sorumlu' olarak görevlendirildikleri" kaydedildi.

Buna ilişkin, "görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında bulunmayan teşkilatlanma kurulduğu" ifade edilen iddianamede, sanıkların "geçmişe dönük ne tür çalışma yaptıkları ve nerelerle irtibat kurduklarına dair bilgi bulunmadığı" bildirildi. Kurulumun oluşturulması aşamasında üst amirlerin yanıltıldığı ve personel ataması yaptırıldığı savunulan iddianamede, teşkilatlanmanın kurulum giderlerinin Strateji Geliştirme ve Destek Şube Müdürlüğü vasıtasıyla ödendiği ve kamu zararı oluşturulduğu belirtildi.

Ayrıca "ülke polis danışmanları" için 16 Ağustos 2013'te merkez teşkilatına, Polis Akademisi Başkanlığına, Polis Koleji Müdürlüğüne ve Elmadağ Polis Meslek Yüksekokuluna yazı yazılarak, daha önce yurt dışı görevlerde, uluslararası barış misyonlarında görev yapan, iyi yabancı dil bilen, görev yaptığı ülke polis teşkilatını iyi tanıyan ve kişisel ilişki ve irtibatlarını devam ettirenlerden, talepte bulunanların bildirilmesinin istendiği aktarılan iddianamede, cevaplar değerlendirilerek, 22 Ekim 2013'te, genel müdür yardımcısından, Emniyet Genel Müdürlüğü İmza Yetkileri Yönergesine aykırı olarak 70 ülke polis danışmanı adı altında görevlendirme onayı alındığı ifade edildi.

İlgili yönetmelikte "ülke polis danışmanı" diye görev tanımı bulunmadığının altı çizilen iddianamede, sanıkların bu görevlendirmelerle üst amirleri yanılttıkları kaydedildi. Ayrıca, onay ekinde sunulan görevlendirme listesinin tarihiyle onay tarihi arasında farklılık bulunduğu ve "resmi evrakta sahtecilik" suçunun işlendiği bildirilen iddianamede, imza yönergesine aykırı evrak düzenlendiği, onay ve üst yazıda belirtilen vasıflara uymayan personelin seçildiği anlatıldı.

-"Arap Baharı" yazısı

İddianamede, sanıklardan Fatih İnalkaç'ın, Dış İlişkiler Daire Başkanı olduğu 21 Ocak 2013'te Personel Daire Başkanlığına hitaben "personel talebi" konulu şu yazısı nakledildi:

"Bilindiği üzere özellikle son yıllarda ülkemizin dış politikası paralelinde teşkilatımız tarafından diğer ülke polis teşkilatları ile sürdürülmekte olan güvenlik işbirliği çalışmaları ve uluslararası polis eğitimleri devam etmektedir.

Kamuoyunda 'Arap Baharı' olarak adlandırılan değişim rüzgarlarının dünya üzerinde etkilediği coğrafyalara bakıldığında buraların ülkemizin ilgi alanında yer alan ve ulusal çıkarlarımız ile ülke politikalarımızla doğrudan ilgili yakın bölgeler olduğu dikkat çekmektedir. Bu durum dairemiz koordinesinde yürütülmekte olan polis işbirliği faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte daha da artacak olmasını göstermenin yanında, bu konularla ilgili olarak teşkilatımız tarafından yürütülecek/geliştirilecek olan politikaların, ülkeler arasında mevcut hassas dengeleri gözeten ve uluslararası hukuk ve diplomasi kuralları çerçevesinde nitelikli ve profesyonel iş gücü tarafından üretilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla başkanlığımız bünyesinde 'Ülke/Bölge Polis Uzmanı' görevlerinin ihdas edilmesi kararlaştırılmış olup, bu görevi yürütmek üzere uluslararası konularda bilgi birikimi/deneyimi olan teşkilatımızın yürütmekte olduğu uluslararası polis işbirliği politikalarına katkı sağlayabilecek personelin tespit edilerek talep edilmesi planlanmıştır.

Bu çerçevede 'Ülke/Bölge Polis Uzmanı' olarak başkanlığımızda görevlendirilmek üzere ilk aşamada tespit edilmiş olan personelin bilgileri ek'te gönderilmiş olup, uygun görülmesi halinde bu personelin daire başkanlığımız emrine atamalarının/geçici görevlendirilmelerinin yapılması hususunda ilgi ve gereğini arz ederim."

Yazı ekindeki listede sanıklardan Mustafa Reşit Tekinbaş, Ahmet Ekici, Ahmet Duran Bitmez, Nebi Çetinkaya ile Mehmet Demircioğlu'nun bulunduğu ve yazının Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Strateji Geliştirme ve Destek Şube Müdürü Murat Taşdemir tarafından tasdik edildiği bildirilen iddianamede, ayrıca üst yazının da Baş Polis Memuru Selami Açıkgöz, Murat Taşdemir ve Başkan Yardımcısı İlyas Özgentürk tarafından paraflanarak, üst yazı ve ekinin hazırlandığı aktarıldı.

Bunun üzerine bazı sanıkların genel müdürlük "oluru' ile atandığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan Fatih Dikici'nin ise talep yazısı öncesinde, 28 Aralık 2012'de atandığı, bu atamaların tamamının geçici görev usulüne göre gerçekleştirildiği belirtildi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close