Haberler

Emekliler TÜİK'i mahkemeye verecek

Güncelleme:

TÜİK enflasyon verilerini dün açıkladı. Türkiye Emekliler Derneği Basın Sözcüsü Mehmet Emin Tangören, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerini gerçek dışı bulduklarını belirterek, "Giderek yoksullaşmamızın ve dünyanın en fakir emeklileri arasında yer almamızın yegane sorumlusu TÜİK'tir ve bu iş belli ki mahkemelik olacaktır. Emekliler olarak son 22 yıldır alım gücümüzü eriten TÜİK'i mahkemeye vereceğiz" dedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Basın Sözcüsü Mehmet Emin Tangören, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini gerçek dışı bulduklarını belirterek, "Giderek yoksullaşmamızın ve dünyanın en fakir emeklileri arasında yer almamızın yegane sorumlusu TÜİK'tir ve bu iş belli ki mahkemelik olacaktır. Emekliler olarak son 22 yıldır alım gücümüzü eriten TÜİK'i mahkemeye vereceğiz" dedi. Emeklilerin alım gücünün eridiğine dikkat çeken Tangören, "TÜİK, ne yazık ki güncel yaşamın gerçeklerinden çok uzak kalan enflasyon açıklamalarıyla emeklilerin ve çalışanların aylıklarının son 22 yılda erimesine ve alım gücünü yitirmesine sebep olmuştur." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti. Beş aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak hesaplandı. Enflasyon 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞININ 23 BİN 802 LİRA OLMASI GEREKİYORDU"

TÜED Basın Sözcüsü Mehmet Emin Tangören, yaptığı yazılı açıklamada; TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini gerçek dışı bulduklarını belirtti. Emeklilerin ihtiyaçlarına yönelik ayrı bir sepet oluşturulmasını ve TÜFE hesaplamalarının buna göre yapılmasını isteyen Tangören, şunları kaydetti:

"Emekli aylıklarının son 22 yılda ciddi bir şekilde eridiği açıktır. Asgari ücretin 184 lira olduğu 2002 yılında en düşük emekli aylığı 257 lira idi. Yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 40 üzerindeydi. Bugün aynı kıyaslama yapıldığında en düşük emekli aylığının 23 bin 802 lira olması gerekiyordu. Oysa bugün en düşük emekli aylığı sadece 10 bin lira tutarında kalmıştır. 22 yıldır yaşanan bu erimenin iki ana sebebi vardır. Birincisi, aylık bağlama oranının yıllar içerisinde düşürülmesi; ikincisi ise emekli aylık artışlarının TÜİK'in hesapladığı TÜFE'ye endekslenmesidir. TÜİK, ne yazık ki güncel yaşamın gerçeklerinden çok uzak kalan enflasyon açıklamalarıyla emeklilerin ve çalışanların aylıklarının son 22 yılda erimesine ve alım gücünü yitirmesine sebep olmuştur. TÜİK, Ocak-Mayıs 2024 aylarını kapsayan 5 aylık TÜFE oranını yüzde 22,72 olarak açıklamıştır. Oysa TÜRK-İŞ'in her ay düzenli olarak yaptığı çarşı-pazar araştırmasına göre açlık ve yoksulluk sınırı, aynı dönemde TÜFE oranının yüzde 31,42 olduğunu gözler önüne sermiştir. Diğer taraftan bağımsız araştırma kuruluşu ENAG ise aynı dönem içerisinde TÜFE oranını yüzde 33,80 olarak belirlemiştir.

"TÜİK, EMEKLİNİN CELLADI HALİNE GELDİ"

Artık enflasyonu hesapladığı sepeti bile yayınlayamaz olan TÜİK; emeklinin, çalışanın yani giderek yoksullaşan kesimlerin adeta celladı haline gelmiştir. Bu kesimlerin alım gücünü son 22 yılda düşüren hesaplamaların vebali TÜİK'in boynundadır. Giderek yoksullaşmamızın ve dünyanın en fakir emeklileri arasında yer almamızın yegane sorumlusu TÜİK'tir ve bu iş belli ki mahkemelik olacaktır. Emekliler olarak son 22 yıldır alım gücümüzü eriten TÜİK'i mahkemeye vereceğiz. Emekliler, ne üzücüdür ki 22 yıl öncesini ve o günkü alım gücünü hayal etmektedir. Bütün dünyada emekliler geleceğini planlarken Türkiye'de gününü bile planlayamayan emeklilerimiz geçmişe özlem duymakta, nostalji yaşamaktadır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye Tüed Hukuk Ekonomi Güncel Haberler

Azerbaycan Manat'ı Türk Lirası karşısında rekor tazeledi

Azerbaycan Manat'ı Türk Lirası karşısında rekor tazeledi

İsrail Lübnan'a hava saldırısı düzenledi, Hizbullah'tan misilleme geldi

İsrail Lübnan'a hava saldırısı düzenledi, Hizbullah'tan misilleme geldi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Eylülde enflasyonun ciddi anlamda gerilediğini göreceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Eylülde enflasyonun ciddi anlamda gerilediğini göreceğiz

Bakmadan Geçme

Askerlere sosyal medya yasaklandı mı, askerlerin İnstagram, Facebook paylaşım yapmaları yasak mı TSK 2024? 28 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Mehmet Yalçınkaya evli mi, çocuğu var mı? 28 Haziran 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 28 Haziran Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 28 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Oktay Kaynarca'nın saçı protez mi, peruk mu? MasterChef Furkan kimdir? 2024 Masterchef Furkan Ayna kaç yaşında, nereli?
MSB'den '3. Dünya Savaşı' açıklaması: Her türlü senaryoya hazırız

MSB'den "3. Dünya Savaşı" açıklaması: Her türlü senaryoya hazırız

500

Yorumlar (13)

ahmet :

her önüne gelen hesap uzmanı olmuş artık devletin kurumlarına bile inanmıyorlar....

9
118
yanıtYanıtla
Aykenar Kutsal:

Hangi dünyada yaşadığını zannediyorsun da böyle bir yorum yapma lüksüne sahipsin

yanıt35
yanıt3
Mehmet Atılgan:

VERİLER BENCE DOĞRU DEGİL VERİLEN ZAMLARLA İHTİYACA GELEN ZAM ARASİNDA DAGLAR VAR

yanıt43
yanıt3
Muhammet Şifa CİHAN:

Eğer sen inanıyorsan ya TÜİK’de çalışıyorsun ya da TÜİK’de çalışan eşin dostun akraban çocuğun var demektir! Ha bide matematik denen şeyden haberin olmayabilir!

yanıt28
yanıt3
ESKİL:

EMEKLİ HACI AMCALAR SONUNDA GÖZÜNÜ AÇIP YASAL HAKLARINI ARAMAYA BAŞLAMIŞ. NASILKİ SON YEREL SEÇİMLERDE EMEKLİLER SANDIKTA CEVABI VERDİYSE BU TÜİK İN DE BAŞINA BUYRUK HAREKET EDEMEYECEĞİNİ, EMEKLİ HACI AMCALAR MAHKEMEYE DAVA EDEREK GÖSTERECEKTİR. TEBRİK EDİYORUM

92
4
yanıtYanıtla
Hiç Heç:

TÜİK verilerini 3 le çarpın ??

67
3
yanıtYanıtla
Cem Demirci:

Çok Geç Kalınmış Bir Karar , Fakat Gerçekten Çok Çok Önemli Bir Karar Tüm Muhalefet Partileri Birleşip , Aynı Şekilde Mahkemeye Gitmeli ve Meclise Getirmeliler. Meclisteki Vekillerinde Akrabaları , Eşleri Dostları,Yakınları ,Tanıdıkları ve Arkadaşları vardır diye düşünüyorum.Vicdanları Vardır, Kalpleri Vardır Heralde.

65
3
yanıtYanıtla
Adem Erden:

her şey kat kat zam tuik nerdesin

26
2
yanıtYanıtla
yasir kamer:

gerçek enflasyon maalesef köprü ve otoyola yapılan zamlardır gerçek olan.Son 6 ayda 2 kez zam yapıldı. % 180 yakın ama bu doğru olan enflasyondu. vatandaşa vermeleri gereken de bu orandı ama para yok sadece alırken zorla alıyorlar verirken % 5 eztra verdik diyerek sadaka veriyorlar malesef.Birde zam değil düzeltme diyen yetkilililer var milletin aklıyla alay eden.

15
1
yanıtYanıtla
Hasan Kastamonulu:

TC tarihinde böyle bir TÜİK gelmemiştir. TÜİK yıllarca TEFE TÜFE'de sahtekarlık yaparak emekli maaşlarının gasp edilmesine yol açmıştır. Benim istediğim yapılmıyor diye de kaç tanesi de görevden alınmıştır.

12
2
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title