Haberler

"Eğitim Her Engeli Aşar"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen, "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasının kapanış toplantısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği'nin paydaş olarak yer aldığı "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasının kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği'nin paydaş olarak yer aldığı "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasının kapanış toplantısı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Özge Uzun ve Fatih Türkmenoğlu'nun yaptığı geceye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve eşi Selma Yazıcı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu, Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva şarkıcı Ajda Pekkan, şarkıcı Erol Evgin, şarkıcı Zekai Tunca çok sayıda engelli vatandaş ve aileleri katıldı.

"KAYDA DEĞER GELİŞMELER SAĞLANDI"

Toplantıda bir konuşma yapan Hayrünnisa Gül, bütün başlangıçların güzel, heyecanlı ve umut dolu olduklarını belirterek, "Hedefler belirlenir, bütün enerji o işe verilir. Ancak işi takipte, sonuca ulaştırmada çoğu zaman başlangıçtaki performans sergilenemeyebilir. Her başlangıç güzeldir ama daha güzel olan başladığınız işi bitirmek ve hedefinize ulaşmaktır. Ne mutlu bize ki, bu projeyle bütün bu güzellikleri bir arada yaşadık. Bugün burada, başladığımız işi bitirmenin, üstelik hedefimizin de üstünde bitirmenin haklı gurur ve mutluluğunu sizlerle paylaşıyoruz" dedi. Eğitim herkesin doğuştan gelen bir hakkı olduğuna dikkat çeken Hayrünnisa Gül, "Bundan hareketle yapılan yasal düzenlemelerle, Türkiye'de son yıllarda engellilerin eğitim hakları konusunda kayda değer bir gelişme sağlandı. Devlet tarafından engelli vatandaşların yararlanması için sunulan imkanlar kurumsallaştırıldı ve yeniden yapılandırılan sosyal güvenlik sistemi içinde, engelliler için özel kaynaklar oluşturuldu" şeklinde konuştu. Hukuki zeminde sağlanan bu gelişmelerin günlük hayata aktarılması için devletin yanında sivil topluma da büyük görev düştüğünü kaydeden Gül, şunları söyledi:

"Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasının hayata geçirilmesinin arkasındaki neden de bu zaten. Devlet ve sivil toplumun işbirliğiyle bir sinerji oluşturmak. Engellilerin eğitim görebileceği ve sosyal hayatın her alanında başarılı olabileceği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan bu projeyle pek çok başarılı çalışmaya imza atıldı. Projenin başlatıldığı Nisan 2009 tarihinden bu yana ülkemizin dört bir yanında yapılan bilgilendirme toplantıları ile engellilerimizin eğitimi konusunda toplumsal duyarlılığımız artırıldı. 81 ilimizde engelliler için adeta bir eğitim seferberliği başlatıldı. Engelli çocuğu olan 63 binden fazla aile ziyaret edildi. Ailelere, devletimizin engellilere sağladığı eğitim hizmetleri anlatıldı. Bu ziyaretlerin projemizin başarısında büyük payı olduğunu düşünüyorum ve başta valilerimiz olmak üzere bu işe sahip çıkan, emek veren herkese teşekkür ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum."

EĞİTİM GÖREN ENGELLİ SAYISI YÜZDE 144 ARTTI

3 yıl önce Çankaya Köşkü'nde "Eğitim Her Engeli Aşar"projesinin tanıtım toplantısını yaparken "Türkiye'de 8,5 milyon engelli insanımız var. Bu demektir ki, bugün burada toplanmamız için 8,5 milyon nedenimiz var" dediklerini hatırlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "O günkü hedefimiz ülkemizde eğitim gören engelli sayısını yüzde 30 oranında artırmaktı. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki yaptığımız çalışmalarla üç yılın sonunda ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 144 oranında bir artış sağlanmış; 2009 yılında 150 bin olan okuyan engelli sayısı bugün 370 binlere ulaşmıştır. Büyük bir heyecanla başladığımız, inanç ve kararlılıkla yürüttüğümüz 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesi ile yakalanan başarı önemli, ancak yeterli değil elbette. Bütün engellilerimizi eğitim sistemine dahil etmek ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak topluma kazandırmak amacıyla çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Bu proje bize gösterdi ki engelli çocuğunu korumak adına dört duvar arasına hapseden pek çok aile aslında çocuklarının eğitimi konusunda son derece duyarlı ve kendilerine sunulan imkanlardan yararlanmak için çok istekli. Yeter ki onlara ve topluma, asıl engelin bedende değil zihinlerde olduğunu; eğitim imkanı verildiği takdirde engelli insanlarımızın çok büyük başarılara imza attığını ve içinde yaşadığı topluma katkı sağladığını doğru şekilde, doğru örneklerle anlatalım. Bu doğru örneklerden biri de projemizin mimarı Lokman Ayva. O bütün engelliler için rol model aslında. Bu ülkeye çok büyük hizmetleri oldu. Bu hizmetlerinin devam etmesidileğiyle Lokman Bey'e bir kez daha teşekkür ediyorum."

"İKİNCİ MEVZUAT DÜZENLEMESİ DE YAPMAK ÜZEREYİZ"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer gecede yaptığı konuşmasında, toplumu engellilerin sorunları kadar hakları hakkında da duyarlı hale getirmek, söz konusu hakların kullanılması için elverişli ortamı hazırlamak ve bu hakların takibini yapmak için herkese çok büyük iş düştüğünü belirtti. Engelli bireylerin gerek aile içinde gerekse toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunların çok çeşitli ve ağır olduğunun altını çizen Dinçer şunları söyledi:

"Bu sorunların önemli bir kısmıda bilinçli veya bilinçsiz bir sürü engellilere dönük ayrımcı tutumlardan kaynaklanmaktadır. Bu alanda elimizdeki en büyük araçlardan biri eğitimse diğeri ise bu hususta yapacağımız, çok taraflı işbirlikleri olacaktır. Hükümetin ve bakanlığın gündeminde her zaman kız çocuklarının okullaşması ve engelli çocuklarımızın nitelikli eğitime erişimleri önceliğini korumuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttüğümüz projeler, bizlere önemli bir bilgi, birikim yanında çok önemi tecrübeler de kazandırmıştır. Bu tecrübelerden hareketle özel eğitim yönetmeliğimizi de bugünlerde değiştirerek, önümüzdeki günlerde çok daha etkin hizmetler sunabileceğimiz ikinci mevzuat düzenlemesi de yapmak üzereyiz."

Dinçer, engellilerin sorunlarını kendi sorunları gibi benimseyen, bunların çözümü yolunda çalışmayı sadece bir görev değil, insanlık borcu olarak kabul edenlerin varlığının herkes için maddi kaynaklardan çok daha önemli ve değerli olduğunu vurgulayarak, "Bizlere büyük güç veren bu desteğin her ne kadar proje bitmiş olsa da bundan sonraki eğitim süreçlerinde artarak sürmesi en büyük arzumuzdur" dedi.

"DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ"

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise engellilerin yaşam standardını yükseltmeye çalıştıklarını belirterek, doğuştan gelen yaşam, eğitim ve sağlık hakkını asla bir lütuf ve imtiyaz olarak görmediklerini söyledi. Herkes eşit davranmaya çalıştıklarını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Başbakanımızın talimatıyla başta hukuk devrimini yaptık. Şimdiönümüzde sivil anayasamız var. Bunu da birlikte başaracağız. Esas olan şey zihinsel engeli aşmayı başarmaktır. En büyük sorunun elde, gözde değil, gönüllerde kalplerde olduğunu gördük. Merhameti silinmiş kalplerin en büyük sorun olduğunu gördük. Birbirimizi dinlemeye, engelli engelsiz birbirimizi anlamaya başladık. Empati yapmaya başladık. En büyük zihinsel devrim buydu. Özürlü rehabilitasyonunda önemli bir gelişme sağladık. Şu anda 250 bin kardeşimiz engelli rehabilitasyon merkezlerinden faydalanmaya başladı. Engellisini kalkınma projesi içine koymayan bir toplum medeni olamaz gelişemez' dedik. Pazar günü 60 bin kardeşimiz sınava girecek. Sınavda yepyeni bir yapıyı hepbirlikte başardık. Aynı zamanda içinde engelli kardeşlerimizi sınava koyduğumuzzaman bir haksızlık olduğunu düşündük. Herkesin kendi kategorisinde sınav olmasıgerektiğine inandık. Şimdi 60 bin kardeşimizin daha iyi şartlarda sınava gelmesiiçin çalışıyoruz. Bunu başarırsak dünyaya örnek olacağız. Engellisini ayrı sınava tabi tutan, sınavdan sonra onun iş bulmasını sağlayacak, hem toplumun hemen eengellinin kazanacağı bir modeli oluşturmayı başaracağız."

SANATÇILARDAN DESTEK

Toplantıda, sanatçılar Ajda Pekkan, Zekai Tunca, Erol Evgin engelli orkestraları eşliğinde sahne aldı. Sanatçılar, engelli orkestrasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde vefat eden Ayten Alpman anısına "Memleketim" adlı şarkıyı da seslendirdi. Engelli gençlerden oluşan Günışığı Çocukları Müzik Grubu'nun keman ve piyano eşliğinde verdiği mini konser, izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Toplantıda konuşan Cam Kemik hastası Zekeriya Ünal, hayat hikayesini anlatarak, kendisini bir engelli olarak görmediğini belirterek şunları söyledi: "21 yaşındayım ve bu kadar yıldır hiç okula gitmedim. Çocukken buna çok üzüldüm ve kırıldım ama zamanla onlara hak verdim. Engelli bir çocuğu eğitmek için önce öğretmenini eğitmek lazım. Ama benim zamanımda öğretmenlerde böyle bir eğitim yoktu. Ancak bugün artık eğitimin karşısındaki engelleri tamamen aşacak güce sahibiz. Gerçek eğitim her engeli aşar."

DOKUNARAK İLETİŞİM KURUYORLAR

Eşi görme ve işitme engelli olan Ümran Köksal ise eşiyle gurur duyduğunu ve onun bir benzeri olmadığını söyledi. Dokunarak konuştuklarını belirten Köksal, 3 çocuğu ve 3 de torunu bulunduğunu, bütün bu güzellikleri yaşamaktan dolayı çok mutlu olduğunu anlattı.

Zihinsel engelli kızıyla olan hikayesini anlatan Prof. Dr. Mim Kemal Ökede, şöyle konuştu:

"Eğitim her engeli aşar ama bunun için yürek bir de aşk lazım.Kadınlarda yani annelerde bu var ama babalar sonradan öğreniyor. Ben eskiden yaptıklarımı Nazlı ile beraber daha iyi yaptığıma inanıyorum."

TEŞEKKÜR PLAKETLERİ VERİLDİ

Konuşmaların işaret diliyle de anlatıldığı gecenin sonunda Hayrünnisa Gül, engellilere yönelik faaliyetlerinden ötürü bazı kurum ve kuruluşlarla kampanya kapsamındaki başarılı çalışmaları dolayısıyla Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş, Ankara, Antalya, Konya, Çorum, Balıkesir, Burdur,Edirne, Erzincan, Isparta, İzmir, Malatya, Ordu ve Van valilerine plaket verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close