Edirne Gezilerinin Bu Hafta Konuğu Şükrüpaşa Mahallesi
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Edirne Gezileri’nin bu haftaki konuğu Şükrüpaşa Mahallesi oldu.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Edirne Gezileri'nin bu haftaki konuğu Şükrüpaşa Mahallesi oldu.
Edirne'nin tarihi ve turistik yerlerini gezen Şükrüpaşa Mahallesi kadınları, daha sonra Edirne Belediyesi'nde Belediye Başkanı Recep Gürkan'la bir araya geldi. Gürkan, mahalle sakinlerine Edirne Belediyesi'nin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gürkan, altyapı çalışmalarına yeni yerleşim bölgesinden başlanacağını söyledi.
Şükrüpaşa Mahallesi sakinleri misafir edildi
Edirne Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen Edirne Gezileri Şükrüpaşa Mahallesi ile devam etti. Geziye katılan mahalle sakinleri Beyazıt Külliyesi, Sarayiçi Balkan Şehitliği, Adalet Kasrı'nı ziyaret etti. Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı sahayı da gezen kadınlara güreşler hakkında bilgi verildi. Asker Hastanesi Şehitliği'nin ardından Pazarkule Sınır Kapısı ile Lozan Anıtı'na da giden mahalleliler, Edirne Belediyesi Kent Ormanı Kahvaltı Salonu'nda yemek yiyerek, doğanın tadını çıkarttı. Kadınlar daha sonra Edirne Belediyesi Kültür Merkezi ve Nikah Salonu, Engelsiz Yaşam Merkezi, Kadın Lokalleri, Edirne Katı Atık ve Bertaraf Tesisleri ve Edirne Kent Müzesi'ni gezdi. Daha sonra Edirne Belediyesi'ne gelen kadınlarla Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; Belediye Meclis Salonu'nda bir araya geldi.
Edirne gezilerinin nasıl başladığı hakkında bilgi veren Gürkan, "Bir gün gazetede bir haber okudum. İstanbul'da yaşayan İstanbullulara sormuşlar, bir anket yapmışlar. Demişler ki İstanbul'da yaşayıp İstanbul Boğazı'nı gören kaç kişi var? Anket sonucunda yüzde 30 oranında bir kısmın İstanbul Boğazı'nı hiç görmediği ortaya çıkmış. Düşündüm. Acaba Edirne'de yaşayıp Edirne'yi görmeyen mesela Sağlık Müzesi, Karaağaç, Lozan gibi, var mıdır? Arkadaşlara sordum. Vardır dediler. Sonra bu proje böyle ortaya çıktı" ifadelerine yer verdi.
Kent ormanına yeni düzenleme
Gürkan, daha sonra mahallelilerin istek ve taleplerinin dinledi. Kadınların sorularını yanıtlayan Gürkan, "Edirne Kent Ormanı'nın 29 yıllığına Edirne Belediyesi olarak kiraladık. Oralarını toparladık, kahvaltı salonunu hizmete açtık. Bahara doğru yeni düzenlemeler yapacağız. Taş barbeküler, taş piknik masaları yapacağız çünkü ahşapları çalıyorlar ve yakıyorlar. Özgür Çocuklar Parkı var, basketbol potasının çemberini kırıyorlar, 15 kere yeniledik potayı. Çöp kutularını yakıyorlar" diye konuştu.
Karagöz Tabya'nın olduğu noktada yeni bir kent park yapacaklarını belirten Gürkan, 130 bin metrekarelik kent parkta yürüyüş alanlarının, restoranların da yer alacağını söyledi.
Altyapıda sona doğru
Mahalle sakinlerinin Edirne Belediyesi'nin çok büyük geliri olmadığı halde, belediyenin yine vatandaşa çok güzel hizmetler verdiğini söylemesi üzerine konuşan Başkan Gürkan, "Bakış açısının değişmesi gerekiyor. Vatandaş maaşını alıyor. Bu Türkiye'nin ekonomisiyle de alakalı. Maaşı aldıktan sonra elektriği, doğalgazı, kirayı yatırıyor. Kredi kartının hepsini yatıramıyor, asgarisini yatırıyor. 50 litre su borcu var. Onu da belediye suyu kesmez diye yatırmıyor. 50 lira zamanla birikiyor, ciddi bir rakam haline geliyor. Vatandaş, zamanında vatandaşlık görevini yapmıyor, biz de denetim görevimizi yapmıyoruz. Suyu istersen kesersin. Kanunlarda suyu kesemezsin diye bir madde yok. Ama kıyamıyorsun. Oy almakla da ilgili bir şey değil. Bir vatandaş evini satmış, belge almaya gelmiş, tam 20 yıl su borcunu ödememiş. Borç 8 bin lirayı bulmuş. Bizim sıkıntılarımız bunlar. Seçim vaatlerimden sadece altyapı ve otoparkı yapamadık. Altyapı için 4 Aralık'ta ihalesini yaptık. 2015'te DSİ ile bir anlaşma yaptım. Kırklareli Kayalık Köy Barajı'ndan Edirne'ye temiz içme suyu getireceğiz. Bir de arıtma tesisi yapacak DSİ, biz de bunun parasını DSİ'ye 30 yılda, 30 eşit taksitle ödeyeceğiz. 58 kilometre mesafeden suyu getirdik, yeni arıtmayı da yaptık. Bir aydır suyu buradan almaya başladık. 2050'ye kadar içme suyu problemi yok" dedi.
"30 kilometre de yağmur suyu toplama kanalı yapacağız"
Edirnelilerin yaşadığı en büyük sorunun yaşanan su kesintileri olduğunu anlatan Gürkan, "Edirne'nin tarihinde 3 kez planlı, projeli şebeke çalışması yapılmış. 1934, 1966, 1986. 1986'dan sonra adeta yeni bir Edirne kurmuşuz. Ama hiçbir projeye bağlı olmadan mevcut boruların ihaleleri yapılarak sizin oturduğunuz bölgeleri yapmışız. Borunun çapı yetmiyor, gücü yetmiyor, taşıyamıyor. Edirne'nin içme suyu şebekesini komple yeniliyoruz. Kanalizasyon hattının sorunlu yerlerini yeniliyoruz, 30 kilometre de yağmur suyu toplama kanalı yapacağız. 4 Aralık'ta ihalesi bitti. Çok yakında altyapıya başlayacağız. O süreçte bana çok kızacaksınız. Yollar bozulacak, yazın toz olacak, kışın çamur olacak. Yeni yerleşimden başlayacağız" şeklinde konuştu.
Yerinde kentsel dönüşümün 3 mahalleyi kapsadığını anlatan Gürkan, 1. Murat, Fatih ve Kocasinan mahallerinde yerinde kentsel dönüşüme gittiklerini ve mahalle toplantılarıyla vatandaşları bu süreç hakkında bilgilendireceklerini söyledi.
Gürkan, daha sonra kadınlara geldikleri için teşekkür ederek hediyeler takdim etti. - EDİRNE