Edirne - Çiftçi-Sen Genel Başkanı Aysu: Tasarıdan, Şeker Pancarı ve Zeytinle İlgili Maddeler...
Çiftçi-Sen Genel Başkanı Aysu: Tasarıdan, şeker pancarı ve zeytinle ilgili maddeler çıkarılmalıÇİFTÇİ Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM gündemine getirileceği duyurulan 'Üretim reformu paketi kanun tasarısı' ile ilgili, 'Bu son derece tehlikeli bir taslaktır.
Çiftçi-Sen Genel Başkanı Aysu: Tasarıdan, şeker pancarı ve zeytinle ilgili maddeler çıkarılmalı
ÇİFTÇİ Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) Genel Başkanı Abdullah Aysu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM gündemine getirileceği duyurulan 'Üretim reformu paketi kanun tasarısı' ile ilgili, 'Bu son derece tehlikeli bir taslaktır. Biz Çiftçi-Sen olarak taslaktan şeker pancarı ve zeytinle ilgili maddelerin çıkarılmasını talep ediyoruzö dedi.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Trakya Bölgesi'ne gelen Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, Edirne'nin Keşan İlçesi'nde gazetecilere açıklamada bulundu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM gündemine getirileceği duyurulan 'Üretim reformu paketi kanun tasarısı' hakkında konuşan Abdullah Aysu, 'Üretim reformu deniyor ama sunan birim Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Bu tasarıda Tarım Bakanlığı'nın ismi geçmiyor. Giz bir biçimde ilgisiz bir bakanlık tarafından ilgisiz bir biçimde şeker pancarı hakkında karar alınıyor. Bu karar çok ciddi bir karar. Bu, şeker pancarını ortadan kaldırmaya yönelik, zeytini ortadan kaldırmaya yönelik bir durumdur. Daha önce Şeker Kanunu'nda nişasta bazlı şirketler için bir alan açılmıştı. Bunlara yüzde 10 civarı bir kota tanındı. Yüzde arttırma veya eksiltme yetkisi de bakanlığa verildi. Bu kota şirketler lehine kullanıldı ama şu anda tamamı kaldırılıyor. Mısır bazlı üretilen şekerler kotasız bir biçimde üretilebilecek. Bu ülke artık şeker pancarı üretemeyecek, şeker fabrikalarına kilit vurulacak.ö
'GDO'LU MISIR GETİRİP, ŞEKER ÜRETECEĞİZö
Şeker pancarının Türkiye'de tarımın motoru olduğunu belirten Aysu, 'Siz motoru çıkarırsanız, arabayı yürütemezsiniz. Çünkü şeker pancarı kendisinden sonraki ürün için yüzde 5 gübre, yüzde 20 ise verim artışı sağlar. Pancardan kalan küspeyle hayvancılık yapılır. Samanı bile ithal eden bir ülkenin şeker pancarını da gözden çıkarması Türkiye'de tarımı ciddi bir biçimde sarsacaktır. GDO'lu mısır getirip, şeker üreteceğiz. Şeker pancarı küresel iklimi de dengeleyen bir üründür. Çünkü 1 dekar şeker pancarı, 3 dekar çam ağacı ekili ormanın ürettiği oksijeni üretirö dedi.
'ZAMANINDA ŞEKER VE TÜTÜN ÜRETEMEYENLER ZEYTİNE YÖNELDİö
Abdullah Aysu, tasarıdan şeker pancarı ve zeytinle ilgili maddelerin çıkarılması gerektiğini savunarak, 'Tasarıda zeytin alanlarının 3 kilometre yakınında zarara neden olacak bir faaliyete yine izin verilmiyor. Ancak herhangi bir bakanlık kamu yararına bir iş için bu hükmü geçersiz sayıyor. Bir bakanın iki dudağa arasından çıkacak talimatla zeytinlik yakınında termik santral, HES, maden araması ve kirli sanayi kurulabilecek. Dolayısıyla doğa gelişigüzel tahrip edilecek. Zamanında şeker ve tütün üretemeyenler zeytine yöneldi. 80 milyon olan zeytin ağacı sayısı şu an 164 milyon civarında. O dönemde de devlet bunu destekledi. Zeytin üreticileri tesisleşecekken, devlet o tesisi ortadan kaldıracak bir karar alıyor. Çiftçinin bundan sonra gidecek yeri yok. Bu nedenle bu son derece tehlikeli bir taslaktır. Biz Çiftçi-Sen olarak taslaktan şeker pancarı ve zeytinle ilgili maddelerin çıkarılmasını talep ediyoruzö diye konuştu.