Dünyada Üçüncü Kez Ters Organlı Bir Hastanın Böbreği Alındı
ADAPAZARI'nda sol yanındaki ağrı nedeniyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve iç organları ters tarafta bulunan 49 yaşındaki Nazmiye Aslan'ın yapılan muayenesinde bir böbreğinin çalışmadığı anlaşılınca operasyonla alındı.
ADAPAZARI'nda sol yanındaki ağrı nedeniyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve iç organları ters tarafta bulunan 49 yaşındaki Nazmiye Aslan'ın yapılan muayenesinde bir böbreğinin çalışmadığı anlaşılınca operasyonla alındı. Hastane yetkilileri organları ters olan bir hastanın çalışmayan böbreğinin alınması ile ilgili ameliyatın dünyada üçüncü olduğunu açıkladılar.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Üroloji Kliniği'ne başvuran Nazmiye Aslan'ın, yapılan muayenesinde kalp, dalak, ciğer ve böbrekler gibi tüm organlarının yerleri bilinen yerlerinin tam tersinde olduğu anlaşıldı. İlk defa 6 yaşında organlarının ters olduğunu öğrendiğinden beri hayatında herhangi bir sorun yaşamadığını, ancak o dönem doktorunun biraz halsizlik yaşayabileceğini belirttiğini söyleyen evli ve iki çocuk annesi Nazmiye Arslan'ın vucudunun sağ tarafında bulunan sol bebreğinin çalışmadığı belirlendi. Doktorlar, böbreğin alınması gerektiği halde alışılmış böbrek alma operasyonunun da risk oluşturduğu görüşüne vardı. Açık ameliyat yönteminin dezavantajlı olacağını belirleyen doktorlar, laparoskopik nefrektomi (Büyük bir kesik yerine böbreğe açılan küçük deliklerden müdahale etmek) yöntemi ile operasyonu gerçekleştirmeye karar verdi.
Prof. Dr. Öztuğ Adsan yönetiminde gerçekleşen ve Dr. Hacı İbrahim Çimen tarafından uygulanan ameliyatla hastanın böbreği alınarak hasta bir gün sonra taburcu edildi. Açıklamada tıp tarihinde kalbi dahil tüm organları ters yönlerde olduğu halde böbreği alınan Dünya'daki 3 hastadan birinin bu ameliyatla Sakarya'da gerçekleştirildiği kaydedildi. Ameliyatın Canadian Urological Association Journal adlı uluslar arası bilimsel dergide de yayınlanacağı açıklandı.
Laparoskopik nefrektomi nedir ?
Böbreğin çıkartılması işleminin laparoskopik yöntemle, minimal invaziv (az travmaya yol açan) olarak böbreğin alınması işlemine laparoskopik nefrektomi denir.
Laparoskopik ameliyatta böbreğe büyük bir kesi, yani açık yara ile yaklaşmak yerine, 3-5 adet 0,5 ve 1 santimetrelik mini kesilerden (deliklerden) ulaşılır. Bu deliklerden birinden içerideki görüntüyü sağlayan kamera, diğerlerinden ameliyatı gerçekleştirmekte kullanılan çeşitli cerrahi aletler ameliyat sahasına iletilir. İşlem esnasında, karın içinde cerraha çalışma alanı yaratabilmek için, karın içi gazla doldurulur. Böbreğinizin tamamı veya hastalıklı kısmı uygun yöntemle tüm bağlantılarından ayırıldıktan sonra bir torbaya konarak vücut dışına alınır. Vücut dışına çıkarma esnasında 1 santimetre olan kesilerden bir tanesi birkaç santimetre büyütülür veya yeni bir kesi yapılır.