Haberler

Dünya Çiftçiler Günü Devletin Zirvesiyle Kutlandı

Dünya Çiftçiler Günü Devletin Zirvesiyle Kutlandı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türkiye, bu bölgede daha güçlü bir ülke olmak, daha etkili bir dış politika yürütmek istiyorsa, güçlü bir tarım sektörüne sahip olmalıdır" dedi.14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü,...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türkiye, bu bölgede daha güçlü bir ülke olmak, daha etkili bir dış politika yürütmek istiyorsa, güçlü bir tarım sektörüne sahip olmalıdır" dedi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, devletin zirvesiyle kutlandı. Ankara'da düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkan yardımcısı Hamit Ayanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.

Ankara'da JW Marriot Hotel'de, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile 3 binin üzerinde çiftçinin katıldığı toplantıya üst düzey katılım olması basın mensuplarının da yoğun ilgisine neden oldu. Toplantıya çeşitli illerden çok sayıda kadın çiftçi de katıldı.

Sinevizyon gösterisi ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın açılış konuşmasının ardından, TZOB ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında "Kadın Çiftçilerin Eğitimi" konusunda' işbirliği protokolü imzalandı. Protokole, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin imza koydu.

"Çiftçilerin Eğitimi" konusunda hazırlanan TZOB ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasındaki protokol de TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından imzalandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında, "Ziraat Odaları Hatıra Ormanları Kurulması" ile ilgili protokole ise TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu imza koydu.

"TARIMSAL ÜRETİM VE GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ BİR SORUN"

Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde yaptığı konuşmada, "Tarımsal üretim ve gıda güvenliği, son yıllarda dünyanın en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Bayraktar, son 15 yılda, dünyada açlık ve yetersiz beslenmeden etkilenen insan sayısının azalacağına, 850 milyondan 925 milyona yükseldiğini ifade ederek, "Dünyada 1 milyara yakın insanın açlık sorununu çözmek için uluslararası stratejiler geliştirilmeli ve etkin bir işbirliği yapılmalıdır. Dünyada artan gıda fiyatlarından, halihazırda, çiftçilerin değil, pazara hakim olan uluslararası büyük şirketlerin kazançlı çıktığı bir gerçektir. Küresel sermayenin Rusya, Ukrayna, Brezilya, Arjantin, Sudan gibi ülkelerde önemli miktarda tarım arazisini ele geçirdikleri belirtilmektedir. Bu süreçte o ülkelerin çiftçileri kaybediyor, küresel sermaye kazançlı çıkıyor. Küresel sermayenin dünyadaki verimli tarım arazilerini ele geçirme gayretleri de sürüyor" şeklinde konuştu.

Birçok bilim adamı ve siyasetçi, gıda ve suyun dünya siyasetinde petrolden bile önemli, ülkelerin bağımsızlıklarını dahi etkileyecek olduğunda hemfikirdir olduğunu dile getiren Bayraktar, "Türkiye, bu bölgede daha güçlü bir ülke olmak, daha etkili bir dış politika yürütmek istiyorsa, güçlü bir tarım sektörüne sahip olmalıdır. Ortadoğu, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve Kuzey Afrika'da son yıllarda gıda fiyatlarının çok yükseldiğini görüyoruz. Ülkemizin, tarım potansiyeli; altyapı, verim, lojistik ve pazarlama konularında gerekli yatırımları yapması halinde, bu bölgelerin ihtiyaç duyduğu gıdayı karşılayabilecek, bu ülkelerin gıda güvencesi olabilecek büyüklüktedir" ifadelerini kullandı.

YAPISAL SORUNLAR

Bayraktar, yapısal sorunların yanı sıra verilen desteklere rağmen, gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin Türk çiftçisini zorladığına dikkat çekerek, "Bu sorunlara rağmen, Türk tarımı, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına dahil olunduğunda, yaş meyve sebze, kayısı, üzüm, incir gibi kurutulmuş meyveler ile fındık, Antep fıstığı, zeytin-zeytinyağı ve baklagiller olumlu yönde etkilenecek" dedi.

OKUL SÜTÜ PROJESİ

Okul Sütü Projesi'ni Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak desteklediklerini ifade eden Bayraktar, "Yalnız, bu projenin tüm eğitim-öğretim dönemini kapsaması, denetiminin yapılması ve süreklilik arz etmesi, yoğurt, peynir, ayran gibi diğer süt ürünleriyle çeşitlendirilerek devamı önem taşıyor. Yıllardır böyle bir projenin hayata geçmesini istiyorduk. Bu konu polemik konusu yapılmayacak kadar ciddi ve önemli bir projedir" diye konuştu.

Bayraktar, hayvancılığın en önemli sorunlarından olan yem ve süt paritesinin en

az 1,5 seviyesinde oluşması için destekleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, "İnek başına 2 bin 638 kilogram olan ortalama süt veriminin 2023 yılında en az iki katına yükseltilmesi ve üretilen sütün çok büyük bölümünün modern tesislerde işlenmesi ve kalite standartlarının iyileştirilmesi, hedefimiz olmalıdır" ifadelerini kullandı.

ZİRAAT BANKASI KREDİLERİ

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçilere sıfır ve düşük faizli kredi kullandırılmasına yönelik uygulamanın bu yıl da devam ettiğini ifade eden Bayraktar, "Bankanın talep ettiği, komisyon, ipotek, sigorta ve diğer masraflar, çiftçimizin yoğun şikayetlerine neden oluyor. Bankanın bu konularda yeniden bir düzenleme yapmasına ihtiyaç duyuluyor. Ziraat Bankası'ndan kredi kullanamayan çiftçiler, maalesef yüksek faiz uygulayan özel bankalara yöneliyor" dedi.

"ÇİFTÇİ AİDATLARINDAN EN AZ YÜZDE 50 İNDİRİM YAPIYORUZ"

Bayraktar, devletten tek kuruş kaynak almadan hizmetlerini yürüttüklerine işaret ederek, "Ayrıca kanunun öngördüğü aidattan en az yüzde 50 indirim yapıyoruz ve bunu da çiftçimize hibe olarak bırakıyoruz. Son yıllarda, Ziraat Odalarımızda önemli gelişmeler sağladık. Ziraat Odası sayımız 747'ye ulaştı" dedi.

Bayraktar, miras hukuku, arazi toplulaştırılması, et ve sütte müdahale kurumu oluşturulması ve okul sütü projesinin cesaret isteyen önemli çalışmalar olduğunu vurguladı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title