Düdenler Yağışlarda Drenaj Görevi Görüyor
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, düdenlerin özellikle ani ve yoğun yağışlar sonucu oluşan yüzey sularını drene ettiği için taşkınların oluşmasını engellediğini söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası
Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, düdenlerin özellikle ani ve yoğun yağışlar sonucu oluşan yüzey sularını drene ettiği için taşkınların oluşmasını engellediğini söyledi.
Oda Başkanı Keleş, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, su kaynakları, depremler ve şelaleler hakkında bilgi verdi.
Dünyadaki toplam su miktarının 1,4 milyar kilometreküp olduğunu ve bunun yeryüzünün yüzde 70'ine karşılık geldiğini belirten Keleş, bu suyun yüzde 97,5'unun okyanus ve denizlerde tuzlu su olarak, yüzde 2,5'unun da tatlı su formunda olduğunu ifade etti.
DSİ Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de 193 milyar metreküp yerüstü suyu, 41 milyar metreküp de yeraltı suyu potansiyeli olduğunu anımsatan Keleş, su zengini Türkiye'nin 20 yılda su azlığı çeken bir ülke durumuna düştüğünü söyledi.
Bölgedeki düdenlerin ortaya çıkan taşkınları önlediğine de dikkati çeken Keleş, şunları kaydetti:
"Bölgedeki aktif düdenler özellikle ani ve yoğun yağışlar sonucu oluşan yüzey sularını drene ettiği için taşkınlarının oluşmasını engellemektedir. Bu düdenlerin kapatılması, korunmaması sonucu yağış suları drene edilemeyecek ve Antalya merkezde yaşanan taşkınlara, yollarda yerlerde oluşan göllenmelere benzer sorunlar oluşacak, akabinde bu suların denize taşınması için drenaj kanalları yapılmak zorunda kalınacaktır. Bunun için düdenleri korumak gerekiyor."