DTK'nın Girişimleri Bingöl'deki Husumeti Bitirdi
Bingöl'de 2005 yılında Baran ve Koç aileleri arasında bir kişinin yaşamını yitirmesiyle başlayan husumet, DTK'nın araya girmesiyle son buldu.
Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Karabalçık köyünde, arazi anlaşmazlığından dolayı Baran ve Koç aileleri arasında 2005 yılında bir kişinin hayatını kaybettiği kavga sonucu başlayan husumet, DTK Barış Komisyonu'nun çabalarıyla sona erdirildi.
Aralarındaki husumet sonlandırılan her iki aile üyeleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Büyükşehir Belediyesi önceki dönem belediye başkanı Osman Baydemir, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mele Zahit Çiftkuran, DBP Bingöl İl Örgütü Eş Başkanları Hayriye Sarı ve Halis Yurtsever ve bazı kanaat önderlerinin katılımıyla köyde verilen barış yemeğinde bir araya getirildi.
Düzenlenen barış yemeğinde aralarında husumet bulunan Koç ailesi adına Ali Koç ile Baran Ailesi adına Mehmet Baran, birbirilerini affettiklerini beyan ederek barışta emeği geçenlere teşekkür etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, yaptığı konuşmada "Bu güzel günde bu kadim Mezopotamya topraklarında, Kürdistan'da kendi rengimizle, kendi dilimiz ve kültürümüzle bir aradayız. İnşallah bu her zaman böyle olur. Ancak bu coğrafyada her zaman böylesi güzel günler yaşayamıyoruz, birçok ailemiz, birçok köyümüz arasında husumetler ve olumsuzlukla yaşanıyor. Ancak mühim olan bir an evvel el ele vermektir. Ne olursa olsun biz bir milletiz, biz büyük bir aileyiz" diyerek barış sağlamanın önemi üzerinde durdu.
Kobanê'ye yönelik devam eden saldırılara da değinen Anlı, mücadelelerinin sadece Kürt halkı için değil, bütün Ortadoğu ve dünya halkları için olduğunu vurguladı. Anlı'dan sonra söz alan Osman Baydemir ise öncelikle barış çabalarını boşa çıkarmayan Koç ve Baran ailelerine teşekkür etti.
Kürtlerin aralarındaki ittifakın gün be gün güçlendiğini dile getiren Baydemir, "Allah'a şükür Kürtler artık eski Kürtler değil. Artık Kürtler gün be gün birleşiyor ve ittifakları da gün be gün güçleniyor. Eğer biz yiğitlik yapmak istiyorsak yiğitliğin yeri Kobanê, yiğitliğin yeri Şengal, yiğitliğin yeri Cizirê yiğitliğin yeri Afrin'dir. İsmi ne olursa olsun El Kaide, IŞİD veya Nusra, fark etmez. Hangi dinde kadın, çocuk demeden insanların kafasını kesmek, namusu pazara çıkarıp satmak var? Bu zulümdür. Yiğitlik ise bu zulme karşı durmaktır. Bizim atalarımız, Şêx Seid, zamanında Seyit Rıza'ya destek verseydi bugün bizim mücadele etmemize gerek kalmazdı. Yarın çocuklarımızın bize hesap sormaması için bizim de bugün mücadele etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların sonra barışan aileler birbirleriyle kucaklaştı. Tören, konuklara hazırlanan barış yemeğinin ikram edilmesiyle son buldu.
Barış töreninin ardından taziye ziyaretlerinde bulunan heyet, ilk olarak eski PM üyesi Serhat Bingöl'ün vefat eden annesi Sultan Bingöl için taziyede bulundu. Buradan ayrılan heyet daha sonra Karlıova ilçesine bağlı Kargapazarı köyüne giderek, burada Hacı İbrahim Sümeli ve Saadet Aydın için taziye ziyaretleri gerçekleştirdi.