Haberler

Dtk'nın Düzenlediği 'Ana Dil ile Eğitim Çalıştayı' Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Dtk'nın Düzenlediği 'Ana Dil ile Eğitim Çalıştayı' Sonuç Bildirgesi Açıklandı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) düzenlediği 'Ana dil ile eğitim çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) düzenlediği 'Ana dil ile eğitim çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde Kürtçe'nin yeni anayasada resmi dil olması istendi.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Konukevi'nde yapılan açıklamayı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Siirt eski milletvekili Osman Özçelik Kürtçe okudu. Özçelik, yeni anayasa yazım çalışmalarına değinerek, anayasanın yeni olması için, Kürtçe'nin resmi bir dil olarak anayasada yer alması gerektiğini söyledi. Ana dilde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye kavuşturulmasının olmazsa olmaz olduğunu belirten Özçelik, "Eğer bir ulus veya halk varsa, o ulusun dili de vardır. Dili varsa o dilde eğitimi de olması gerekir. Bunlar birbirinden ayrılamaz olgulardır. Dilin bir halkın ve ulusun en vazgeçilmez hakkı olduğunu ve bu dil ile eğitimin her türlü tartışmaların üstünde olduğunu vurgulayan çalıştay bileşimi, ana dil ile eğitim hakkı, çocuk hakları ve bir bütün olarak kolektif hakların kullanılmasını öngören uluslararası anlaşmaların Türkiye tarafından çekince konularak uygulanmamasını çağdışı bir tutum olarak değerlendirmiştir" dedi.

Yeni anayasanın yapım ve yazım çalışmalarının başladığı bugünlerde anayasanın gerçekten yeni olması için, Kürtçe'nin resmi bir dil olarak anayasada yer alması gerektiğini aktaran Özçelik şunları söyledi:

"Ana dilde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye kavuşturulması olmazsa olmazdır. Eğer yeni anayasa ana dil ile eğitimin yolunu açmazsa, o zaman bu anayasa yeni olmaz, şu ana kadar yapıldığı üzere 12 Eylül anayasasının bir düzeltmesi olur. Bu da Türkiye'nin demokrasi sorunu dahil hiçbir sorununu çözmez. Toplumu oluşturan kişilerin hem kendileri ile, hem de toplum ile barışık bir yaşam kültürünün oluşması için ana dile müdahale etmeyen, ana dil ile eğitimi yasaklamayan gerçek demokratik sisteme geçilmelidir." - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close