Haberler

"Doktor Balıklar ile Akvaryumda Tedavi Faydasız"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan kaplıcalardaki "doktor balıklar"la akvaryum ortamında yapılan tedavinin fayda sağlamayacağı bildirildi Sivas Valisi Kemelek: "Balıkları anavatanından alıp a...

SEYİT AHMET EKSİK / CÜNEYT ÇELİK - Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan kaplıcalardaki "doktor balıklar"la akvaryum ortamında yapılan tedavinin fayda sağlamayacağı belirtildi.

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "doktor balıklar" olarak bilinen balıkları, çevre illere ve yurt dışına götürerek tedavi yapan merkezler olduğunu söyledi.

Yurt dışındaki bir tanıdığının kendisine doktor balıkların fotoğrafını gönderdiğini anlatan Kemelek, "5 avroya tedavi yapılıyormuş ancak Kangal ve Kalkım kaplıcalarında suyun bir yapısı var. Selenyum bakımından oldukça zengin. Bu sular selenyumdan besleniyor. Bu selenyumu yurt dışında bulamazsınız" dedi.

"Doktor balıklar"la akvaryum ortamında tedavinin mümkün olmadığını ifade eden Kemelek, "Bu balıkların yaşadığı ortam uygun olmalı ki kişiye zarar vermesin. Akvaryumlar da bu ortam olmadığı için bana göre çok tehlikeli bir olay. Balıkları anavatanından alıp akvaryumlara koyuyorsunuz. Anavatanlarıyla akvaryumdaki su bir olmuyor. Bu bakımdan sağlıklı bir tedavi gerçekleşmez" diye konuştu.

Kemelek, Kangal Balıklı Kaplıcası'nın yanı sıra doktor balıkların bulunduğu Kalkım Kaplıcası'nda Maden Tetkik Arama (MTA) Sivas Bölge Müdürlüğünün çalışma yürüttüğünü ve burasının da imar planının ardından özel sektöre açılacağını söyledi.

"Bölgenin suyu ve balıklar bir bütün"

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan da doktor balıkların akvaryumlarda, başka şehirlerde ve başka sularda sergilenmesini doğru bulmadıklarını belirtti.

Bu balıklarla il dışındaki bazı 5 yıldızlı otellerde tedavi kürleri uygulandığını aktaran Ayhan, "Balıkların yaşayabileceği ortamı oluşturuyorlar. Bu teknolojik ve bilimsel bir durum. Dolayısıyla buradaki balıklarla ilgili herhangi bir yerde tedavi yöntemi uygulanması söz konusu olamaz. Çünkü hem balıklara yazık hem de böyle bir aldatmacaya girmemelerini özellikle arzu ediyorum. Sonuçta bölgenin suyu ve balıklar bir bütün" ifadesini kullandı.

MTA Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz ise Sivas'ın özellikle kaplıca kullanımına uygun jeotermal kaynaklar bakımından zengin olduğunu söyledi.

Kangal Balıklı Kaplıcası ve Kalkım Kaplıcası'nın doktor balıklar ile bilindiğini aktaran Ayaz, "Geçtiğimiz yıl Kalkım Balıklı Kaplıca'da bir çalışma yaptık. Jeolojik etüt ve uygun görülen yerde bir sondaj çalışmasıyla buranın özelliklerini ortaya koyduk. Sondaj çalışmasında mevcut balıkların bulunduğu alana zarar vermeden yeni bir kaynak ortaya koyduk. O kaynakta, 240 metreden 24 litre/saniye debide 28 santigrat derece sıcaklıkta su elde ettik. Bu debi miktarı ve su sıcaklığı çok önemli" diye konuştu.

"Aynı etkiyi göstermezler"

Doktor balıkların yaşadığı ortam sıcaklığının 28-32 santigrat derece arasında değiştiğini dile getiren Ayaz, şöyle devam etti:

"Suyun bileşenlerinde de selenyum var. Selenyum antioksidan içeriyor ve belirli ölçüde mikropları öldürme özelliğine sahip. Dolayısıyla bu balıklar, başka yerlerde başka sulara konulmaları durumunda aynı tesiri göstermezler. Oralarda mikrop ürer ama burada selenyum o mikropları belirli ölçekte belirli limitlere kadar öldürüyor. Dolayısıyla Kangal Balıklı Kaplıcası ve Kalkım Kaplıcası yerinde anlamlı ve önemli. Suyla bu balıkları bir bütün olarak düşünmek lazım." - Sivas

Kaynak: AA / Güncel
title
Close