Haberler

Dizlerine Sarıp Şifa Aradıkları Bitki Hastanelik Etti

Dizlerine Sarıp Şifa Aradıkları Bitki Hastanelik Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde yaşayan ve bahçeden topladıkları düğün otu olarak bilinen bitkiyi dizlerine sararak ağrılarını dindirmeye çalışan Gülcan ile Cemal Acar çiftinin vücutlarında ciddi yanıklar oluştu.

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde yaşayan ve bahçeden topladıkları düğün otu olarak bilinen bitkiyi dizlerine sararak ağrılarını dindirmeye çalışan Gülcan ile Cemal Acar çiftinin vücutlarında ciddi yanıklar oluştu. Hastanelik olan çiftin tedavisi sürüyor.

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde yaşayan Gülcan ile Cemal Acar çifti, bahçeden topladıkları düğün otu olarak bilinen bitkiyi dizlerine ve ayak bileklerine sararak ağrılarını dindirmeye çalıştı. Vücutlarında ciddi yanıklar oluşan Gülcan ile Cemal Acar, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Dizlerinde kireçlenme olduğunu belirten 63 yaşındaki Cemal Acar, "Dizlerimde kireçleme var. Bu da ağrılara neden oluyor. Eğilip kalkarken çok zorlanıyordum. Eşimle köye gittik. Soğanların içinde yabani otlar varmış. Eşim bu otları temizlemiş. Eşimin annesi ve çevresinden öğrendiğine göre bu otlar ağrıyı azaltıyormuş. Bu otları ezip saralım dedi. Belki faydası olur diye otları ezip dizlerimize sardık. Ancak 45 dakika sonra bacağımda ateşler oluştu. İyice rahatsızlandım. Eşimle birlikte otları çıkarıp hastaneye gittik. Otun ne olduğunu hiç bilmiyorum. Şaşkınlık başka bir şey değil. Bir daha asla böyle bir şey yapmam" diye konuştu.

Eşiyle birlikte tedavi gören 57 yaşındaki Gülcan Acar, bir daha asla bilmediği bitkileri kullanmayacağını belirterek, "Eşimle birlikte bilmediğimiz bir bitkiyi kullandık. Ağrılarımızın azalacağını düşündük. Ancak rahatsızlığımız daha da arttı. Hiç kimse bilmediği bir bitkiyi bu şekilde kullanmasın. Hastanemiz var, doktorumuz var. Şuan şükür iyiyiz" dedi.

"DÜNYADA BUNA BENZER 3 VAKA BULUNUYOR"

Her iki hastanın da vücutlarında ciddi yanıklar oluştuğunu belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Tosun, "Hastalarımız bize başvurduktan sonra tedavi amaçlı ne yapabiliriz düşüncesiyle araştırma yaptık. Araştırmalarımız sonucunda dünya literatüründe ve tıp tarihinde uluslararası yayın yapılan bu bitki ile ilgili 3 vaka var. Bu 3 vakada Türkiye'de özellikle Orta Anadolu'dan çıkmış. Halkımız bilmedikleri bitkileri tedavi amaçlı olarak kesinlikle kullanmasınlar. Bu hastalarımızda olduğu gibi tedavi amaçlı kullanılan bitkiler, hastada ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir" şeklinde konuştu.

Her iki hastanın da tedavisini hızlandırmak amacıyla araştırma yaptıklarını ve çiftten kullandıkları ottan numune istediklerini belirten Prof. Dr. Tosun, "Hastalarımıza yardımcı olabilmek için bu otun numunesini istedik. Bu bitkiyi üniversitemizin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'ndeki hocalarımız değerlendirdi. Bitkiyi teşhis edip, bize bitkinin özellikleriyle ilgili bilgi verdiler. Bitki maalesef vahşi bir bitki olarak geçiyor. Özel bir bileşeninden çok genel bir kimyasal yanık oluşturuyor. Genel kimyasal yanıklara nasıl bakılıyorsa, bu yanıklara da öyle bakıyoruz. Hastanemizde hastalarımıza en iyi tedavi imkanını vermeye çalışıyoruz. Hastalarımızın kısa sürede iyileşerek, evlerine dönmelerini umut ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"YANIKLAR ALIŞTIĞIMIZ TÜRDEN YANIKLAR DEĞİL"

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Akdağ, "Yanıklar alıştığımız türde yanıklar değil. Sıklıkla gördüğümüz bir alev yanığı ya da sıcak su haşlanma yanığı şeklinde değil. Bunun için bizde literatüre baktık bu ottan dolayı oluşan yanık için neler yapabiliriz diye. Dediğimiz gibi hastalarımızın bir hayati tehlikesi yok ama yanıklar oldukça ciddi yanıklar. Hastalarımızın yara bakımına dikkat edip, genel durumunun bozulmamasına dikkat ediyoruz" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close