Haberler

Diyarbakır'ı 50 Metrekareye Sığdırdı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakırlı Fesih Gündoğar, ilkokul mezunu olmasına rağmen 20 yıl emek vererek yaptığı Merkez Sur İlçesi'nin maketi, görenlere parmak ısırtıyor.

Diyarbakırlı Fesih Gündoğar isimli belediye çalışanı, ilkokul mezunu olmasına rağmen 20 yıl emek vererek yaptığı Merkez Sur İlçesi'nin maketi, görenlere parmak ısırtıyor. Gündoğar, eski Diyarbakır kent merkezinin tamamını cadde cadde ve sokak sokak gezdi, ölçtü not tuttu ve sonunda her metreyi bir santime düşürüm koca kentin maketini 50 metrekareye sığdırmayı başardı.

Diyarbakır Sur'larının içinde bulunan ve ismini bu kaleden alan Sur ilçesinin bir maketinin yüzde 95'lik bölümünü 20 yıllık çalışmanın ardından tamamlayan Gündoğar, maketin geri kalan yüzde 5'lik bölümünü de en geç bir buçuk yıl içerisinde tamamlamayı planladığını söyledi.

İlk olarak hayal gücünü kullanarak bir camii maketini yaptığını, daha sonra 1990 yılında 3 yıl emek vererek Kervansaray Otelinin bir maketini yaptığını ve bu maketi gören dönemin belediye başkanı Dr. Ahmet Bilgin tarafından işe alındığını belirten Gündoğar, "Benim mesleğim oto tamirciliğidir. Boş zamanlarımda maket yapıyordum. Ancak belediyede işe girdikten sonra kendimi tamamıyla bu işe adadım ve Diyarbakır'ın bir maketini yapmaya karar verdim. Bu maketi yaparken kentin bütün cadde ve sokaklarını gezdim. Her metreyi bir millime uyarlayarak maketi yaptım. Bu iş tam 20 yılımı aldı ve bu çalışmamı en geç bir buçuk yıl içinde tamamlamayı planlıyorum" dedi.

Tarihi Diyarbakır kent merkezinin maketine çok büyük emekler verdiğini anlatan Gündoğar, "Diyarbakır tarihi sur içi 1.555 hektarlık bir alanı kapsıyor. Ben bu alanı maket üzerinde 50 metrekareye sığdırdım. Aslında bu maketi çok daha erken bitirebilirdim. Ama daha önce bu maketi bir Ankara'ya bir İstanbul'a fuarlara götürüyordum. Bu nedenle bunları söküp yeniden tasarımlamak ve taşıma hep sorun oldu. Taşıma esnasında maketin bazı yerleri kırılıyordu be kırılan yerleri yeniden yapmam aylarımı alıyordu. Maketin bunca yıl devam etmesinin nedeni bunu fuarlara taşırken yaşanan kırılma vakalarıydı. Ancak Belediye bu maketi daha sonra burada sergilemeye başladı ve ben de rahatladım. Ancak güvenlik nedeniyle geceleri buranın çelik kepenk ile kapatılmasını ve gündüzleri yeniden halka açılması lazım. Açıkçası bu eserin bu şekilde sergilenmesi beni endişelendiriyor. Benden sonra başka bir insanın bu işi yapacağını sanmıyorum. Çünkü bu çok zor ve büyük emek isteyen bir iştir" diye konuştu.


Kaynak: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close