Haberler

Diyarbakır'daki Stk'lardan Muzaffer Görül Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları (STK), Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerindeki Abalı Jandarma Karakolu bölgesinde yol kontrol uygulamasında dur ihtarına uymayıp kaçarken askerin açtığı ateş sonucu ölen cezaevi firarisi Muzaffer Görül ile ilgili hazırladıkları raporu açıkladı.

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları (STK), Diyarbakır- Bingöl karayolu üzerindeki Abalı Jandarma Karakolu bölgesinde yol kontrol uygulamasında dur ihtarına uymayıp kaçarken askerin açtığı ateş sonucu ölen cezaevi firarisi Muzaffer Görül ile ilgili hazırladıkları raporu açıkladı.

Aralarında Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der gibi sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu STK'lar, 11 Kasım'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Abalı Jandarma Karakolu bölgesinde Muzaffer Görül'ün askerin açtığı ateş sonucu ölmesi ile ilgili inceleme raporu hazırladı. Raporu açıklamak üzere Diyarbakır Barosu'nda bir araya gelen STK temsilcileri, olayın şeffaf bir şekilde soruşturulmasını talep etti. Grup adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Av. Servet Özen, oluşturulan heyetçe olayın araştırılarak konunun tüm yönleriyle ortaya çıkarılması, araştırma ve incelemeler sonrasında hazırlanacak rapor ile kamuoyunun gerçek bilgiye ulaşmasının sağlanması, ulusal ve uluslararası mevzuatta güvence altına alınan yaşam hakkı ve güvenli ortamda yaşama hakkının korunmasına katkıda bulunulması, yaşam hakkına yönelik ihlali işlediği iddia edilen askeri personellerin yargı önüne çıkarılmasının sağlanması ve konunun ilgili mercilerin dikkatine sunulmasının hedeflendiğini söyledi. Heyetin Lice ilçesinde yaptığı görüşmeleri de anlatan Özen, Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'yla yapılan görüşmeyi şöyle aktardı:

"Heyetimiz, Lice Hükümet Konağı'na 10.40 civarında varmış, ilk olarak Lice Cumhuriyet Başsavcılığı ile konu hakkında görüşme gerçekleştirmiş, söz konusu görüşmede yaşanan olayın deliller karartılmadan, objektif, tarafsız ve olayın maddi gerçekliğini ortaya koyacak bir şekilde soruşturmanın yürütülmesi, olayın askerler tarafından gerçekleştirilmiş olması nedeniyle olay yeri inceleme ve delil toplama işleminin polis görevlilerince yürütülmesi talep edilmiş, başsavcılık olayın hassasiyetinin farkında olduklarını, bu nedenle kendisinin ve soruşturmayı yürüten savcının gözetiminde bu işlemlerin yapıldığını, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için savcılıkça kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini beyan etmiştir."

Muzaffer Görül'ün öldürülmesi olayıyla ilgili yaptıkları tespitleri açıklayan Özen, "Olay yeri incelemesinin olay günü olan 11 Kasım 2014 günü Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapıldığı, hem Lice Cumhuriyet Başsavcısı, hem de soruşturma dosyasından tespit edilmiştir. Olay yeri incelemesinin 11 Kasım 2014 tarihinde yapılmış olması ve delillerin toplanmış olması nedeniyle 12 Kasım 2014 günü heyetimiz olay yerinde olaya dair herhangi bir delil ve iz bulamamıştır. Maktulün içinde öldürüldüğü araç olay yerinden kaldırılmış olduğundan araçta herhangi bir gözlem yapılamamıştır" dedi.

Özen, olaya ilişkin soruşturmanın son derece şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi, olayın tüm taraflarının soruşturmaya etkin bir şekilde katılmalarının sağlanması gerektiğini söyledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close