Haberler

Diyarbakır'da İlk Organ Nakli Gerçekleştirildi

Diyarbakır'da İlk Organ Nakli Gerçekleştirildi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bu ay içinde 3 hastaya böbrek nakli yapılarak kentte bir ilk gerçekleştirildi.

Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bu ay içinde 3 hastaya böbrek nakli yapılarak kentte bir ilk gerçekleştirildi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, bölgenin ilk organ nakli ameliyatını gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını söyledi.

Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde bu ay içinde 3 kişiye böbrek nakli yapıldı. 50 yaşındaki Askeri Mirazoğlu'na 30 yıllık eşi 48 yaşındaki Hatice Mirazoğlu'ndan, 66 yaşındaki Rabia Perinoğlu'na, kızı 40 yaşındaki Çiğdem Perihanoğlu'ndan ve Fikret Çağırdan'a da bir yakınından alınan böbrekler nakledildi. Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, hastanelerinde bölgenin ilk organ nakli ameliyatını gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof.Dr. Alan, bölgede bununu önemli olduğunu belirterek, şöyle dedi:

" Türkiye'deki organ bekleyen hastaların yüzde 35'i hatta karaciğer için yüzde 40'ı Diyarbakır, Şanlıurfa gibi yerleşim bölgelerinden giden hastalar. Bu kadar geniş popilasyonda bir bölgede şimdiye kadar böyle bir ameliyat yapılmıyordu, böyle bir merkez yoktu maalesef. Yaklaşık 1.5 yıldır biz bu çalışmaları başlattık. Gerekli ameliyathaneleri, yoğun bakımları, doku tipleme laboratuvarını tamamladık. Sadece böbrek değil karaciğer, böbrek kornea ve kemik iliği nakli ruhsatlarını aldık. Daha öncede otolog kemik iliği naklini gerçekleştirdik."

Prof.Dr. Sait Alan, artık bölgedeki organ nakli bekleyen hastaların mağdur olmayacağını belirterek, şöyle dedi:

"Özellikle bölgemizdeki sosyo ekonomik durumu iyi olmayan hastaların başka illere büyük illere her zaman gitme imkanı yok. Dolayısıyla gitse bile devlet açısından bunların gerek yol parası harcırahı düşündüğümüz vakit ilave bir maliyet. Tabii sağlık hizmetine hastaların kolay ulaşıyor olabilmesi ayrı bir avantajımız. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın da hakikaten bize destekleri oldu. Özellikle 1.5 yıl gibi kısa bir sürede yardımcı sağlık personelinden, doktoruna kadar elemanlarımızı yetiştirmemizde ekipmanları kurmamamızda çok büyük teşviklerini gördük. Organ nakillerinde özellikle Nefroloji Anabilim Dalına da teşekkür ediyoruz. Çünkü nefroloji olmadan organ nakilleri de olmaz. Yan dal uzmanı bulma açısından sıkıntılarımız var. Sadece bizde değil Türkiye'de böyle. Ama mecburi hizmetten gelen arkadaşlarımız var."

Eşinin verdiği böbrekle yaşamını sürdürecek olan Askeri Mirzaoğlu, büyük mutluluk yaşadığını anlattı. Mirzaoğlu, kendisine böbreğini veren eşi Hatice Mirzaoğlu'nu Hacca göndereceğini belirterek, "Onun kıymetini daha çok bileceğim. Bu fedakarlığı herkes göstermez. 4 yıldır diyaliz hastasıydım. Haftada 3 kere diyalize giriyordum. Çok zordu. Eşimin bana olup olmadığını düşünmemiştim. En sonda eşim de başvurunca böbeğinin bana uyduğu belirlenek, nakil yapıldı. Allah'a çok şükür" dedi.

Kızı Çiğdem Perihanoğlu'nun böbreği nakledilen Rabia Perihanoğlu, 6 çocuğunun olduğunu ancak sadece kızının böbreğinin uyumlu çıktığını söyledi. Perihanoğlu, "60 yaşındayım, 6 senedir diyalize gidiyorum. Böbrek nakli oldum, şimdi çok mutluyum" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close