Haberler

Dış Kulak Enfeksiyonu

Dış Kulak Enfeksiyonu

Yaz aylarında, havuz ve denize girilmesiyle dış kulak yoluna dolan suların dış kulak enfeksiyonuna neden olabileceği belirtildi.

Yaz aylarında, havuz ve denize girilmesiyle dış kulak yoluna dolan suların dış kulak enfeksiyonuna neden olabileceği belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel,

özellikle bakımı yapılmayan, kirli havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riskinin çok yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Dış kulak iltihabı nemli koşullarda ve travma sonucu mikroorganizmalar tarafından oluşturulur. Dış kulak yolunun rahat havalanamayan dar yapısı, ıslanınca tam kuruyamayıp nemli kalmasına yol açar. Özellikle yüzücüler ve doğuştan dış kulak yolu dar olanlarda dış kulak yolu sürekli nemli kalır. Eğer hasta sürekli neme maruz kalırsa kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabilir. Kulak kanalında kalan su eğer mikrop içeriyorsa, bakteriler kanalda hızla üremeye başlar. Erken belirti olarak kulakta hafif bir kaşıntı olur, saatler içinde de dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, duymada azalma ve çok şiddetli kulak ağrısı başlar. Bazen hasta bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çiğneme bile yapamayabilir"

Suyun aşırı kirli olmaması halinde, denizde dış kulak enfeksiyonu riskinin çok az olduğunu belirten Dr. Melih Üstel, dış kulak enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Koruyucu olarak, kulak tıpaları, vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar faydalı olabilir. Özellikle havuz sonrası kulağa su kaçınca, kulaktan suyu çıkartmak için dış kulak yolunun fazlaca kurcalanması da enfeksiyonu tetikleyebilir. Böyle durumlarda temiz bir kağıt mendille kanalın hafifçe kurulanması yeterlidir. Ancak, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, duymada azalma, şiddetli kulak ağrısı gibi şikayetler başladıysa vakit geçirmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Eğer önceden geçirilmiş orta kulak iltihabına bağlı kulak zarında delik varsa veya kulağa tüp takılmışsa, mikroplu su doğrudan orta ve iç kulağa gidebilir ve daha ciddi tablo gelişebilir. Bu durumda diğer şikayetlere ilaveten baş dönmesi, bulantı, kusma, dengesizlik de ortaya çıkabilir."

İşitme cihazı ve kulaklık kullananların da dikkat etmeleri gereken durumlara değinen Uzman Dr. Melih Üstel, işitme cihazının dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozduğu için, bu cihazı kullanan kişilerin yazın mutlaka cihazın hijyenine dikkat etmeleri, kulak havalanmasını sağlamak için arada cihazı çıkarmaları, kulak bakımını düzenli yaptırmaları ve kulakta iltihap varsa tedavi sonuna kadar cihazı kullanmamaları gerektiğini sözlerine ekledi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Melih Üstel Politika Denizli Güncel

Erdoğan, muhalefete böyle seslendi: Başka bir şey istemiyoruz

Erdoğan, muhalefete böyle seslendi: Sizden başka bir şey istemiyoruz

'Teknofest' paylaşımıyla tepki çeken Bakan Yerlikaya: Kadınların huzuruna kast edenlere nefes aldırmayacağız

İstanbul'u kan götürürken yaptığı paylaşım tepki çekmişti! Yerlikaya'dan açıklama var

Sur canisinin evinden çıkan objeler, vahşeti anlatmaya yetiyor

Evinden çıkan objeler, vahşeti anlatmaya yetiyor

CHP lideri Özel'den Erdoğan'a dikkat çeken uyarı: İfşa ederim

CHP lideri, Erdoğan'ı açık açık uyardı: Yapmazsan ifşa ederim

title