Haberler

Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, serbest diş hekimlerinden hizmet alınması konusunda, "Kamuya ait kuruluşlarda bu ihtiyacı karşılarken biz de zorluk çekiyoruz."

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, serbest diş hekimlerinden hizmet alınması konusunda, "Kamuya ait kuruluşlarda bu ihtiyacı karşılarken biz de zorluk çekiyoruz. Bu kapasitenin özel sektörün imkanlarının kullanılarak artırılması elbette bizim de isteyeceğimiz bir husus" dedi.

Akdağ, "22 Kasım Diş Hekimliği Günü" ve "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla Türk Diş Hekimleri Birliği'nce düzenlenen toplantıya katıldı.

Türkiye'de ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalık oluşmadığını, buna yönelik 2013'de bir kampanya başlatılmasının planlandığını belirten Akdağ, diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı kazandırılmasının önemine işaret etti.

Ağız ve diş sağlığı ile sistemik hastalıklar arasında ciddi bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Akdağ, diş hekimlerinin yürütecekleri kampanyada etkin rol almasının öngörüldüğünü bildirdi.

Çok basit hastalıklarda bile hekime başvuru olurken diş sağlığı gibi önemli bir konuda gecikme yaşandığını, son dönemde diş hekimine başvurulduğu için diş kayıpları meydana geldiğini ifade eden Akdağ, "Kişinin genel sağlığıyla ağız ve diş sağlığı arasında önemli ilişki var. Buna gereken önemi vermeliyiz" diye konuştu.

-"Önemli adımlar atıldı"-

Ağız ve diş sağlığı hizmetleri konusunda son yıllarda önemli adımlar attıklarını dile getiren Akdağ, diş hekimi ve diş ünitesi sayısının arttığını, yeni ağız ve diş sağlığı merkezleri açıldığını söyledi.

2002'de kamuda 1 yılda 360 bin diş dolgusu yapılırken bugün bu sayının 8 milyona yaklaştığını bildiren Akdağ, ancak bunun da yetersiz olduğunu ifade etti.

Akdağ, Türkiye'de ağız ve diş sağlığı tedavilerinin devlet tarafından karşılandığına işaret ederek, Avrupa'da bu tedavilerin sigorta kapsamında bulunmadığına dikkati çekti.

Ağız ve diş sağlığı konusunda gelecek yıl başlatılması planlanan kampanyayla ilgili de bilgi veren Akdağ, hedef grubu olarak 3 yaşa kadar çocuğu olan annelerin, 6 yaş grubundaki çocukların, gebelerin ve engellilerin belirlendiğini bildirdi.

-"65 yaş üstü dişsizlik oranı yüzde 67"-

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Taner Yücel de Türkiye'de diş hastalıklarının yaygınlığının yüzde 90 civarında olduğunu söyledi.

5-9 yaş grubundakilerin süt ve daimi dişlerindeki ortalama çürük, dolgulu ve çekilen diş sayısının 5,2; 0-14 yaş arasındakilerin ise 3,67 olduğunu kaydeden Yücel, 0-14 yaş grubundakilerde ayrıca başlangıç çürüğü sayısının ortalama 2,5 olduğunu belirtti. Yücel, Türkiye'de kişi başına ortalama dolgu sayısının ise 1 olduğunu bildirdi.

65 yaş ve üstündekilerde dişsizlik oranının yüzde 67 olduğunu dile getiren Yücel, bu oranla Türkiye'nin dünyada en yaygın dişsizlik yaşayan ülkeler arasında en başlarda yer aldığını belirtti.

Diş sağlığıyla genel sağlık arasındaki ilişkinin dünyada önemsenen bir konu olduğunu dile getiren Yücel, diş hekimlerinin bu konuda etkin rol almasının önemine işaret etti.

-"Biz de zorluk çekiyoruz"-

Sağlık Bakanı Akdağ, serbest diş hekimlerinden hizmet alınmasıyla ilgili bir soru üzerine bunun birinci derecede finansman meselesi olduğunu bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bu konuda Türk Diş Hekimleri Birliği ile bir çalışma yürüttüğünü anımsatan Akdağ, "SGK, bu finansman meselesini, özellikle koruyucu tarafını öne alarak bir şekilde halledebileceğimiz bir model üzerinde diş hekimlerimizle çalışıyor. 2013'de gerçekleşebilir mi, doğrusu bilmiyorum. Biz de Sağlık Bakanlığı olarak bu konuda ara yüz oluşturmaya gayret ediyoruz" dedi.

Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin 20-30 kat artmasına rağmen ihtiyacın bunun çok ötesinde olduğunu dile getiren Akdağ, "Kamuya ait kuruluşlarda bu ihtiyacı karşılarken biz de zorluk çekiyoruz. Bu kapasitenin özel sektörün imkanlarının kullanılarak artırılması elbette bizim de isteyeceğimiz bir husus, ama temelde bu bir finansman meselesi. İşin finansman meselesinin çözülmesi lazım" şeklinde konuştu.

Önerilen fiyatların uygun olmasının önem taşıdığını vurgulayan Akdağ, kamuda yaygın ve kaliteli sunulmayan hizmetlerin özel sektörce yüksek maliyetle verildiğini, bunun geçmişte MR çekimlerinde yaşandığını anlattı.

Sigara paketlerindeki resimli uyarıların oranının artmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Akdağ, daha önce bunun için bir kanun çıkarıldığını, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nun da bu kanun doğrultusunda bir düzenlemeye gittiğini söyledi.

Muhabir: Selma Bıyıklı Adabaş

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close