Haberler

Diplomat Adaylarından Teröre Karşı Dayanışma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diplomatik ve akademik eğitimi birleştiren genç diplomat adaylarına yönelik uluslararası toplantıda, FETÖ ve DEAŞ "İslam dünyasının ortak tehdidi" kabul edildi.

Diplomatik ve akademik eğitimi birleştiren genç diplomat adaylarına yönelik uluslararası toplantıda, FETÖ ve DEAŞ "İslam dünyasının ortak tehdidi" kabul edildi.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (IKGF-Dİ) Medya Koordinatörlüğünden yapılan açıklamaya göre, IKGF-Dİ tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Model OIC" Uluslararası Diplomasi Simülasyonu ve Akademik Eğitim Programı, 23- 29 Ekim tarihlerinde İran'ın Meşhed şehrinde gerçekleştirildi.

Diplomatik ve akademik eğitimi birleştiren uluslararası program olan zirvede, 44 ülkeden 132 öğrenci, İslam coğrafyasındaki önemli konuları masaya yatırdı. Geleceğin diplomatlarına uluslararası ilişkiler, etkili iletişim ve çok yönlü diplomasi alanındaki güncel trendlerin teorik ve pratik eğitimleri verildi.

IKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araqchi, İran Kültür Bakanı Abbas Salehi, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Taha Özhan ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk, zirvede birer konuşma yaptı.

İKGF-Dİ Başkanı İskandarov, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütlerinin bir numaralı hedefi İslam gençliğinin, bu örgütlerden korunması ve İslam coğrafyasının kalkınması için kararlı bir çalışma sürdürdüklerini bildirdi.

İskandarov, gençlerin ülkelerin geleceği olduğunu vurgulayarak, "Geleceğimizi gençlerimize yaptığımız yatırımlarımız ve desteklerimiz belirleyecek. Bu nedenle İran'da bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz 'Model OIC' Global Diplomasi Simülasyonu, geleceğin diplomatlarını yetiştirdiğimiz çok önemli bir çalışma. Bugün burada eğitim alan gençlerimizin dünyanın her yerinde ülkelerini ve İslam coğrafyasını en iyi şekilde temsil edeceklerine, başta İslamofobi ve İslam'ı kullanan terör örgütleri olmak üzere İslam dünyasının kanayan birçok yarasına çözüm bulacaklarına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Karar metninde FETÖ ve DEAŞ kararlılığı

Proje kapsamında, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinin gözlemcileri ile üniversitedeki akademisyenler tarafından 132 genç diplomat adayı, katılımcı delege olarak seçildi.

Türkiye'yi Sabancı, Bilkent ve Şehir üniversitelerinden öğrencilerin temsil ettiği toplantıda, genç diplomat adayları uzun müzakereler sonucu kaleme aldıkları karar metninde FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütleri ile etkin mücadele, İİT ortak pazarı oluşturulması çalışmasına başlanması, Suriyeli mültecilere gerekli desteğin sağlanması konularında mutabakata vardı.

-Yukarı Karabağ ve Suriye konusunda İslami dayanışma

Genç diplomat adaylarınca alınan kararlarda, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri, İslam dünyasının ortak tehdidi kabul edildi, Yukarı Karabağ ve Suriye konusunda İslami dayanışma gösterilmesinin önemi vurgulandı. İslamofobi ile etkin mücadeleye geniş yer ayrılan karar metninde, Batı siyasetinde bulunan ılımlı siyasi akımlarla iş birliği yapılması yönünde ortak yaklaşım sergilendi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close