Haberler

Digital Age'i İki Kapakla Çıkardı!

Digital Age'i İki Kapakla Çıkardı!
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Digital Age medyanın geleceğini yetkin isimlerine sorunca nisan sayısını iki farklı kapakla yayımlamak zorunda kaldı.

Aylık dijital kültür dergisi Digital Age medyanın geleceğini yetkin isimlerine sorunca nisan sayısını iki farklı kapakla yayımlamak zorunda kaldı. Medya düşünürleri yeni medyanın kralının kim olacağı konusunda ikiye ayrıldılar. Bir kısmı yeni kralın "mevcut medya devleri" olacağını savunurken, diğerleri "yeni markalar"ın bu rolü üstleneceğini söylediler.

Digital Age Dergisi nisan sayısında dijitalleşen medyanın geleceğini masaya yatırdı. Medyanın geleceğiyle ilgili ürettikleri fikirlerle tanınan 17 ismin geleceğe dair yaptıkları tahminlere yer veren derginin yeni sayısı gelecekte de tekrar tekrar açılıp keyifle okunacak bir kaynak olması açısından tam bir koleksiyon sayısı niteliği taşıyor.

Dergiye görüş veren isimlerden Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, "Sosyal medyanın klasik medyanın yerini alacağı" tezinin modası geçmiş bir bakış açısı olduğuna dikkat çekerken, medyada bir dönüşüm rüzgarının estiğini ve medyanın yeni bir forma büründüğünü söyleyerek bu yeni forma "yeni medya" dendiğini vurguladı.

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı ise ilk bakışta tezat gibi görünen bir görüşle, gölge isimlerce şekillendirilip, yönlendirildiği için sosyal medyanın, klasik medyadan daha inandırıcı olduğunu söylüyor: "Kimliği açık yorumcular hakkında okurun önyargıları varsa okurda bir birikim oluyor ve şüpheci yaklaşıyor. Kendimden örnek vermek gerekirse, ne kadar dürüst olursam olayım, bazen tuttuğunuz takımdan ötürü bazen de geçmişteki bir olaydan ötürü okurda önyargı oluşuyor. Fakat bilinmeyen, kimliği ve kişiliği gizli yazarlar en azından bir süre için başlangıçta etkili olabiliyor. Toplumda "kimliği saklı isimler" çıkarları için hareket etmezler algısı var. Mesela ben pet şişe kullanmayın, zararlı dediğimde, Ciner Grubu cam fabrikası kuracak diye bir söylenti çıkıyor. Bunu gizli bir kimlikle yaparsam kimse bir şey demiyor. "Bravo adama uyardı" deniliyor."

Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü Cem Aydın ise "kral içeriktir" diyenlerden oldu. Aydın'a göre dijitale dokunmayan, mobilize olmayan, sosyal medyada bulunmayan, dijital içeriklerde yer almayan iletişim reklamverenler için artık makbul olmadığını belirtiyor: "Asıl olan içeriktir. Dijital medya içeriğe erişimi kolaylaştıracaktır. Geleneksel medyanın yapması gereken değişimi öngörerek mecralarını dijitalleştirmek olacaktır."

Derginin yayıncısı Kapital Medya Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan ise "İnternet'i paralel bir evren olarak görmeliyiz. Bu paralel evrende varolabilmek her marka, ürün, hizmet ve kişi için olduğu kadar konvansiyonel medya açısından da önemli. Bu gerçekten yola çıkarak strateji geliştirmek gerekiyor. İnsanlar rafine ve güvenilir bilgi kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Güvenilir ve rafine bilgi söz konusu olduğunda bilginin arkasında kimlerin, hangi kurumun olduğu da önem kazanıyor.

Digital Age Dergisi'nin Genel Yayın Direktörü ve aynı zamanda Akşam Gazetesi Yazarı Yurtsan Atakan ise İnternet'in yeni bir mecra olmadığını ama medya için yeni bir dağıtım aracı olduğunun altını çiziyor. Sosyal medyanın, kullanıcı içeriğine dayalı Web 2.0'ın bir adım ötesinde olduğuna dikkat çeken Atakan, "Sosyal medyada kullanıcı içeriği yaratmakla kalmıyor; kimi okuyacağına da karar vererek profesyonel editörlerin seçiciliğini de üstleniyor. Önümüzdeki dönemde medyada kullanıcı içeriği ve kullanıcı seçiciliği ile profesyonel içerik ve profesyonel seçiciliğin iç içe geçmesine tanık olacağız."

Digital Age dergisinin yeni sayısında medyanın geleceğine dair ilginç öngörülerini paylaşanlar arasında TV Programcısı Okan Bayülgen, TV Programcısı Osmantan Erkır, Gazeteci ve TV Programcısı Hıdır Geviş, Sabah Gazetesi Yazarı Mevlüt Tezel, TV Programcısı ve Bugün Yazarı Tarık Toros, Gazeteci-Yazar Oray Eğin, Yeni Şafak Gazetesi Teknoloji Yazarı Melih Bayram Dede, Sabah Gazetesi Ekler Yayın Yönetmeni Elçin Yahşi, Zete Kurucusu Nurcan Akad, Tele.com.tr Yayın Yönetmeni Ekim Nazım Kaya, Hürriyet Reklam Pazarlama İletişimi Koordinatörü Gürül Öğüt, Milliyet Gazetesi Yazarı Fatoş Karahasan gibi yeni medya konusunda yetkin isimler yer alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close