Diğer Yanım Projesi" Tanıtıldı
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Özcan Taş, öğrencilerin bütün algılarını bir kenara koyarak diğer yanlarıyla bütünleşmelerini ve kardeşlik hukuku oluşturmalarını istediklerini belirterek, "Bir kardeşlik hukuku oluşturulacaksa bunu en güzel yapacak olan...
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Özcan Taş, öğrencilerin bütün algılarını bir kenara koyarak diğer yanlarıyla bütünleşmelerini ve kardeşlik hukuku oluşturmalarını istediklerini belirterek, "Bir kardeşlik hukuku oluşturulacaksa bunu en güzel yapacak olan imam hatiplilerdir." dedi.
Taş, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği'nin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı iş birliğiyle imam hatip liselerinde okuyan 80 Türk ve Suriyeli öğrenci arasında kardeşlik hukuku oluşturacak "Diğer Yanım" isimli projesinin tanıtım toplantısına katıldı.
Marmara Belediyeler Birliği Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Taş, projeyi Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Önder İmam Hatipliler Derneği'nin ortaklaşa yürüteceğini belirterek, Türkiye'nin ensar olarak yaklaşık 5 yıldır Suriyeli kardeşlerini misafir ettiğini söyledi.
Suriyelilerin artık Türkiye'de misafir olmadığını vurgulayan Taş, "Onlar bizim diğer yanımız. Suriyeli kardeşlerimizle Türkiyeli kardeşlerimizi bir proje potası altında etkinlikler içinde bir oryantasyona tabi tutmak istedik. Hep beraber güzel çalışmalar yaparak birbirimizi tanıyacağız. Bütün algılarınızı bir kenara koyarak kardeşler olarak diğer yanınızla bütünleşmenizi ve güzel bir kardeşlik hukuku oluşturmanızı istiyoruz. Çünkü tarihteki en güzel kardeşlik hukukunu Peygamber Efendimiz zamanında ensar ve muhacir kardeşliği olarak Mekkeliler ve Medineliler gösterdi. Bir kardeşlik hukuku oluşturulacaksa bunu en güzel yapacak olan imam hatiplilerdir." diye konuştu.
Genç ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Proje Koordinatörü Eyüp Coşkun da Suriyelileri diğer yanları olarak gördüklerini ve ayrım yapmanın mümkün olmadığını dile getirdi.
Mayısın sonuna kadar her 15 günde bir yapılacak atölye çalışmalarıyla bir araya gelineceğini ve ders saatlerini aksatmamak için eğitimlerin hafta sonları yapılacağını belirten Coşkun, proje kapsamındaki eğitimler, etkinlikler ve aktiviteler hakkında öğrencilere bilgi verdi.
"Bütünleşmeyi yeniden sağlayabiliriz"
Türkçe eğitimi verileceğini, özellikle Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi daha iyi konuşmasına katkıda bulunulacağını belirten Coşkun, şunları kaydetti:
"Biz aslında aynı toprakların çocuklarıyız ama yıllar önce bizi ayırdılar. Bu bütünleşmeyi yeniden sağlayabilecek durumdayız. Ama bu destek bittikten sonra da yine bu kardeşlik hukukumuzun devam edebileceğine inanıyorum. Spor faaliyetlerimiz olacak. Sadece kültürel faaliyetler değil gezilerimiz de olacak. Fotoğraf çekimleri için farklı noktalara gidiceğiz. Konuşma günlerimiz de olacak. Miniatürk'ü gezeceğiz. Ailelerin de katılacağı bir tekne turu düzenleyeceğiz. Yine ailelerin de bir arada olacağı iki ülkenin farklı yemek kültürlerinin tadılacağı bir program yapabiliriz. Çanakkale'ye gezi planlıyoruz. Havalar ısındığında piknik yapabiliriz. Bir de fidan dikimi yaparak hatıra ormanı oluşturacağız. Bowling turnuvası düzenleyeceğiz. Judo, karete ve futbol gibi aktiviteleri yapacağız. Resim yapma üzerine atölye çalışmaları düzenleyeceğiz. Okçulukla ilgili faaliyetlerimiz olacak. Bu programlarla hem öğreneceğiz hem de eğleneceğiz. Birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulacağız."
ÖNDER Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Serap Dönmez, projenin anlamına ve değerine vurgu yaparak, öğrencilere akademik, kültür, sanat ve sportif faaliyetler anlamında katkı sağlayacağını söyledi.
Mayıs sonuna kadar devam edecek projenin sonunda eğitimlerin yüzde 80'ine katılım sağlayan öğrencilere sertifika verilecek.