Haberler

Dicle Üniversitesi Kapılarını Mültecilere Açtı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri, mültecilerin sağlık üssü oldu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri, mültecilerin sağlık üssü oldu. DÜ Hastaneleri'nde, son bir yıl içerisinde 7 bin mülteciye sağlık hizmeti verildi. Başhekim Prof. Dr. Sait Alan, mülteci hastaların organ nakli de dahil olmak üzere tüm A grubu ameliyatlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

DÜ Hastaneleri, kapılarını mültecilere açtı. Neredeyse mültecilerin sağlık üssü haline gelen üniversite hastanelerinde, Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçarak, Türkiye'ye sığınan binlerce mülteci tedavi edildi. Mültecilerin tüm sağlık sorunlarının giderilmeye çalışıldığı hastanelerde, organ nakilleri bile yapıldı. DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, hastanenin 2011 yılında mülteci hasta kabulüne başladığını belirterek, sadece son bir yıl içerisinde gelen toplam hasta sayısının 7 bin olduğunu vurguladı. Bunların 2 bin 500'ünün yatan hasta, diğerlerinin ise ayakta tedavi gören hastalar olduğuna dikkat çeken Alan, "Yatan hastaların önemli bir kısmına A gruba ameliyatlar da dahil olmak üzere girişimsel işlemler yaptık. Açık kalp ameliyatlarından, organ nakli ameliyatlarına kadar her türlü ameliyatı gerçekleştiriyoruz" dedi.

"BÜROKRATİK İŞLEM UYGULAMIYORUZ"

Mülteci hastalara herhangi bir prosedür ya da bürokratik işlem uygulamadıklarını dile getiren Prof. Dr. Alan, "Bize mülteci kartları ile gelmeleri yeterli. Bazen mülteci kartları yanlarında olmuyor. Bu durumda da emniyet müdürlüğünden isim teyidi ile hastalarımızı alıyoruz. Herhangi bir problem olmuyor" diye konuştu.

"10 MİLYON TL HARCANDI"

Bu 7 bin hasta mülteci için yaklaşık 10 milyon TL fatura ettiklerini anlatan Alan, "Bunların maliyetini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) karşılıyor. Tamamını AFAD ödüyor. Gelen hastalarda şu ana kadar herhangi bir sorun olmadı. Onkoloji merkezi, çocuk bölümü, yoğun bakımlarda, kardiyoloji bölümünde ve diğer bölümlerde yoğun bir şekide hasta bakımı yapıyoruz" dedi.

"İLETİŞİMDE SORUN YAŞAMIYORUZ"

Mülteci hastalarla iletişimde herhangi bir sorun yaşamadıklarını, hastalarla Kürtçe, Arapça ve İngilizce iletişim sağladıklarını vurgulayan Alan, "Kürtçe, Arapça ve yabancı diller bilen personellerimiz mevcut. Herhangi bir sıkıntı olmuyor. Hastalar çok kolay bir şekilde şikayetlerini dile getiriyor. Biz de muayenelerini gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

"HASTA SİRKÜLASYONU ÇOK FAZLA"

Mülteci hastaların gelmesiyle DÜ Hastaneleri'nin kapasitesinde herhangi bir zorlanmanın olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Alan, "Hasta sirkülasyonu çok fazla. Zaten böğle hastanesiyiz. Yaklaşık 10 milyon nüfusa hitap eden bir üniversitesi hastanesiyiz. Mültecilerin de bize ek bir yoğunluğu var ancak bu sıkıntı olmuyor. Kolay bir şekilde tedavilerini yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİZE ÇOK YARDIMCI OLUYORLAR"

Hastanede tedavi gören eşine refakat eden Halepli Cemile Salih ise savaştan kaçıp, Türkiye'ye sığındıklarını belirterek, yaşadıkları evde kiracı olduklarını ve maddi durumlarının iyi olmadığını ifade etti. Bu durumdayken bir de eşinin rahatsızlandığını kaydeden Salih, "Diyarbakır'da olduğumuz için çok mutluyuz. Hastane bize yardım etti. Doktorlara ve diğer çalışanlara teşekkür ederim. Bize çok yardımcı oluyorlar. Perişan durumdayız ancak paramız olmamasına rağmen bize hizmet ediyorlar" dedi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title