Haberler

Dicle Elektrik, Çiftçileri Bilgilendiriyor

Dicle Elektrik, Çiftçileri Bilgilendiriyor
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Elektrik Dağıtım, elektriği kayıt altına alarak kesintileri önleyebilmek için Şanlıurfalı çiftçilerle başlattığı buluşmalarını ara vermeden sürdürüyor.

Dicle Elektrik Dağıtım, tarımsal sulamada kullanılan elektriği kayıt altına alarak yaz aylarında yaşanan dalgalanma ve buna bağlı kesintileri önleyebilmek için Şanlıurfalı çiftçilerle başlattığı buluşmalarını ara vermeden sürdürüyor.

ARZ-TALEP DENGESİ İÇİN
Bu hafta ilk olarak Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde gerçekleştirilen toplantıya Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, Şanlıurfa İl Müdür Yardımcısı Murat Dursun ve Şanlıurfa Tarımsal Sulama Müdürü Yusuf Kara katıldı. Ceylanpınar Ziraat Odası Başkanı Sinan Keskin ile muhtarlar ve çiftçilerin hazır bulunduğu toplantıda, israf konusu ele alındı. Burada konuşan Kurumsal İlişkiler Başkanı Demirbağ, ihtiyaç kadar sulama yapılması durumunda, su tasarrufu sağlanabileceği gibi, enerji çekişi azalıp elektrik hatlarına aşırı yüklenilmeyeceği için arıza oranlarının minimize olacağını, gerilim dalgalanmasının olmayacağını belirterek, bu nedenle enerji kalitesinin artacağını ve dalgıç pompaların da yanmayacağını söyledi. Demirbağ, arz-talep dengesini koruyabilmek için şirket olarak müşterilerine sunacakları enerjinin talep tahminini yapmalarının önemine de değinerek, bu dengenin korunabilmesi için tüketilen enerjinin sayaç takılarak kayıt altına alınmasının şart olduğunu kaydetti.

SAYAÇ TAKMAK ÖN ŞART
Dicle Elektrik Kurumsal İlişkiler Başkanı Neşet Demirbağ, Ceylanpınarlı muhtar ve çiftçilere seslenirken şöyle dedi: "Şanlıurfa'da 3 bakanın katıldığı toplantıda, 2 yıl boyunca pamuk, mısır ve buğdayda dönüm başı ücret alınacağı bildirildi. Ancak, çiftçilerin dönüm başına ödemeden faydalanabilmesi için sayaç takmaları ön şarttır. Dönüm başına ücretler 100 dönüm üzerinden, pamukta 20 bin, mısırda 11 bin, buğdayda ise 5 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, çiftçilerimizin ÇKS müracaatı yapabilmeleri için tarımsal sulama yapan çiftçinin sayaç taktırması, elektrik abonesi olması gerekmektedir. Bu, Bakanlar Kurulu kararı gereğidir. Bu nedenle çiftçilerimizin, kendilerinden hiçbir bedel alınmadan bütün masrafı şirketimize at olmak üzere sayaç takılmasına müsaade etmeleri önem arz etmektedir. Aksi takdirde sayaç taktırmayan çiftçilerimizin enerjisi süresiz olarak kesilecektir. Çiftçilerimizin mağduriyet yaşamaması için sayaç takılmasına müsaade etmelerini öneriyoruz''

'GECE SULAMASI VERİMİ ARTIRIYOR'
Toplantıda çiftçilere gece sulaması yapmalarını da öneren Neşet Demirbağ, yapılan bilimsel araştırmaların da gece sulaması yapıldığında daha fazla ürün elde edildiğini ortaya koyduğunu bildirdi. Kurumsal İlişkiler Başkanı Demirbağ, Harran Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada su kaybını önlemek için 2014 yılında başlatılan proje kapsamında 50 çiftçinin pamuk ektiği 5 bin dekarlık arazide, gece sulaması yöntemi uygulandığını belirterek, şunları söyledi: "Gece sulaması ile bir milyar litre su tasarrufu sağlandı. Gündüzleri ortalama 14 saat süren sulama, gece sulaması ile 10 saate indi. Bir sezonda 13 sulama yapılırken, bu rakam 8''e indi. Dekar başına 100 liralık ek kazanç sağladı. Çünkü gece sulaması yapıldığında, buharlaşma önleniyor. Çiftçiler, bir dekarda 400-500 kg pamuk elde ederken, gece sulama yaparak 650 kg pamuk elde etmeye başlıyor. Bunun yanı sıra günün sıcak saatlerinde aşırı yüklenilen hatlar ısınmakta ve bu da arızalara yol açarak elektrik kesintilerine sebep olmaktadır." Dicle Elektrik Şanlıurfa Tarımsal Sulamalar Müdürü Yusuf Kara'da muhtar ve çiftçilerin sorduğu sorulara cevap vererek kafalarda soru işaretlerini giderdi.

'ÇİFTÇİMİZE ELEKTRİK DEĞİL SU LAZIM'
Daha sonra Viranşehir ilçesine bağlı Yollarbaşı köyünde muhtar ve çiftçilerle buluşan Dicle Elektrik Kurumsal İletişim Başkanı Neşet Demirbağ, enerji sorunun kesin çözülebilmesi için sulama kanallarının bir an önce bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Demirbağ, "Çiftçimize elektrik değil, su lazım. 300-400 metreden su çıkartılarak, pamuk, mısır gibi çok su tüketen ürünlerin sulanması aşırı elektrik tüketimine sebep olmaktadır. Bu hususta Tarım Bakanlığı ile Orman ve Su Bakanlığının koordineli çalışmaları olup, ödenekler de arttırılarak 2 yıla kadar bölgedeki sulama kanallarının büyük bir kısmı bitirilerek, bahse konu sorun kökten çözülecektir inşallah. Aynı fider üzerinde yüzlerce kuyu bulunuyor. Aynı anda bütün dinamolar çalıştırılıp sulama yapıldığında, aşırı yüklenmelerden dolayı elektrik hatlarının bu yükü taşıyamaması sonucu sıkça arıza oluşmaktadır. Geçen yıl bu bölgede dönüşümlü sulama yapılarak arızalar bir önceki döneme göre azaldı. Enerji hatlarının aşırı yüklü olduğu bölgelerde dönüşümlü enerji kullanarak sık elektrik kesintilerinin önlenmesine katkı sağlamaları sonucu daha kaliteli enerji kullanmalarını öneriyoruz." (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close