Des Başkanı Avcı Açıklaması
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “İşe alma, görevde yükselme ve terfilerde torpil ve kadrolaşmaya tevessül etmek 76 milyon vatandaşımızın güven ve adalet duygularını temelden dinamitlemektedir.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "İşe alma, görevde yükselme ve terfilerde torpil ve kadrolaşmaya tevessül etmek 76 milyon vatandaşımızın güven ve adalet duygularını temelden dinamitlemektedir. Ülkemizin demokratikleşip gelişmesini, milli birlik ve kardeşliğimizi engelleyen bu zalim zincir kırılmalıdır" dedi.
Okullara yönetici atama sürecindeki mülakatlarda yaşanan torpil ve iltimasların öğretmenler arasında büyük rahatsızlık, yılgınlık ve infial oluşturduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Devlet kurumlardaki işe alma, atama, görevde yükselme ve terfilerde Anayasa'daki eşitlik ilkesi doğrultusunda ve tali yasal mevzuatlar dahilinde liyakat ve ehliyet sistemi esas alınması gerekirken bugün torpil, iltimas, adam kayırma ve kadrolaşma tam gaz devam etmektedir. Genel anlamda Başbakan Erdoğan'ı ve şahsında tüm bakan ve AK Partili yöneticileri uyarıyor ve ikaz ediyoruz. Bugünden tezi yok hak ve hukuka aykırı iş ve işlemler derhal iptal edilmeli, sorumlular derhal cezalandırılmalıdır. Osmanlı devletini yıkan, Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişip güçlenmesini engelleyen 150 yıllık toplumsal hastalığımız ivedilikle rehabilite edilmelidir. Torpil ve iltimas bataklığını kurutma iddiasıyla yola çıktığı halde bu sefil, kayırmacı düzenin gelişip yaygınlaşmasına sebep olan 11 yıllık AK Parti iktidarının vebal ve sorumluluğu çok daha büyüktür" dedi.
"Adaleti saptıracak, insanların hak ve hukuklarına engel olacak torpil ve iltimas uygulamaları dinimizce de haramdır ve en büyük günahlardandır" diyen Avcı, Türkiye gibi Müslüman ülkelerin geri kalmalarının, birlik, güven ve kardeşlik içerisinde yaşama zafiyetlerinin temel nedenlerinden birisinin de iflah olmaz toplumsal bir hastalık haline gelen torpil, adam kayırma, rüşvet ve kadrolaşma hasletleri olduğunu kaydetti. Avcı, şöyle devam etti:
"Bu sosyal hastalıklar toplumu bozmakta, hakkının yenildiğini gören insanları devlet ve millet düşmanı yapmakta, güven ve kardeşlik duygularını zedelemektedir. Toplumsal huzursuzluk ve hoşgörüsüzlüğün artmasının ana nedenlerinden birisi de torpil ve iltimas vakalarıdır. İş, makam ve mevkileri bir emanet olarak tanımlayan Peygamberimiz de torpil, adam kayırma ve her nevi rüşveti yasaklamış, şefaat edilmeyeceğini bildirmiş ve yapanları lanetlemiştir. Türkiye iktisadi, siyasi ve sosyal anlamda büyümek ve güçlü olmak istiyorsa torpil ve iltimasla mücadele etmek zorundadır. Evrensel hukukun ve dinimizin adalet ve eşitlik anlayışının bir numaralı düşmanı olan bu torpil ve kayırmacılık alışkanlığı nedeniyle etkin siyasi ve bürokratik kişiler eş, dost, akraba ve yakınlarını devletin imkan ve nimetlerinden faydalandırarak devlet düzenini ve toplumsal dayanışma ve birliğimizi tahrip etmekte, insanlar arasına fitne, kargaşa ve kaos tohumları ekmektedirler. Ülkemizi hak ettiği yüksek noktalara taşıyacak genç, dinamik ve birikimli nesillerin yerine adam kayırma, kadrolaşma mantığı ile insanların hak ve hukuklarının çiğnenmesi memleketimizin en önemli sorunlarından birisi olan 'beyin göçü'nü artırmakta, Türkiye'ye her platformda patinaj yaptırmaktadır."
Her kurum ve devlet dairesinde torpilin döndüğü iddiasında bulunan Avcı, şunları dedi:
"Torpil ve iltimasla iş başına gelen yöneticiler, liyakatli ve vasıflı kişileri çevrelerinde barındırmaktan kaçınmaktadır. Torpil ve kadrolaşma nedeniyle birikimli, donanımlı, liyakatli ve ehil insanların iş başına gelmeleri engellenmiş ve devletimiz bu nedenle her anlamda zayıflamıştır. Yüzyıllardır devam eden bu sosyal hastalıklar sosyolojik ve psikolojik olarak nesiller boyunca devam eden tahribatlara neden olmaktadır. Öğretmenler il merkezlerine gelmek yahut idareci olmak için torpil yaptırmak zorundadır. Askeri, polisi rahat yerde görev yapmak için torpil yaptırır. Kaymakam, hakim, savcı olmak istersen torpil yaptırmak zorundasın. Müdür, amir, bürokrat sınavlarında da aynı şekilde torpil yaptırmak zorundasın. İşe girmek ve tayin yaptırmak için de öyle. Devlet dairesindeki bir işini halletmen için tanıdık bulmaya çalışırsın. Bugün sokaklarda dolaşan yüz binlerce diplomalı gencimiz helal yollardan emeğinin hakkıyla hayatını devam ettirebileceği işlerin talepçisi olarak yetkililere haykırmaktadır. Buna dur demek, sokaklarda yalvarırcasına haykıran masum ve mağdur gençlerimizin ne yazık ki elinde değildir." - ANKARA