Haberler

Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı düzenlendi.

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Deprem Gerçeği ve Tsunami Konferansı düzenlendi. Genel Maden İşçileri Sendikası Şemsi Denizer salonunda düzenlenen konferansa Deprem Daire Başkanı Murat Nurlu, AFAD Deprem Dairesi Yüksek Mühendisi Bekir Tekin, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını yapan Zonguldak Afet ve Acil Durum İl Müdürü Ahmet Güngör, Alaplı, Devrek ve Gökçebey ilçelerinin birinci derece deprem bölgesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Ülkemizde sık sık deprem, sel, heyelan ve çığ afetleri meydana gelmektedir. Bu afetler sonucu ülkemiz büyük acılar yaşamakta, büyük ekonomik kayıplar yaşamaktadır. Ülkemizde yaşanan afetlerin sıralamasında yüzde 65 deprem birinci sırada yer almakta, ikinci sırada yüzde 15'le heyelan, yüzde 14'le sel yer almaktadır. Örnek olarak dere yataklarının verimli kullanılmamasıdır. Fay hatlarının bulunduğu yerlere yapılan uygun yapıların yapılmamasıdır. Bizim il olarak en çok sıkıntı yaşadığımız konu sel konusu, bu konuda ilimizde dere yatakları çok etkin kullanılamıyor. Bilindiği gibi ilimizde Alaplı, Devrek ve Gökçebey ilçelerimiz birinci derece deprem bölgesi, diğer ilçelerimiz ise 2. Derece deprem bölgesi. Bizim özellikle bunlara karşı tedbir almamız lazım, zaman zaman DSİ müdürlüğümüzün başkanlığında taşkın kurulu toplanıyor. İlimizdeki sel ve taşkınlara karşı ancak buna rağmen doğa ile barışık yaşayamıyoruz. Toplum olarak biz doğa ile barışık yaşayalım."

Deprem Daire Başkanı Murat Nurlu ise Türkiye'nin deprem gerçekleri ve Zonguldak ili depremselliği ve AFAD'ın çalışmaları hakkında slaytla bilgi verdi. Nurlu, yaptığı açıklamada, "Yapılarımız maalesef kaliteli değil. 1999 yılında yaşanan depremin ardından aldığımız derslerden yapılarımızı daha kaliteli yapmaya başladık. Aslında sürekli yer kabuğu hareket halinde biz bazen bunu fark ediyoruz" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close