Deniz Kaplumbağalarının Mersin Sahillerindeki Yuva Sayısı Arttı
Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağasının önemli yuvalama alanları arasında yer alan ve her yıl binlerce yavrunun deniz ile buluştuğu Mersin kumsallarına anaç kaplumbağalar yumurta bırakmaya başladı, 3 kumsalda 55 yuva tespit edildi.
MUSTAFA GÜNGÖR - Caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağasının önemli yuvalama alanları arasında yer alan ve her yıl binlerce yavrunun deniz ile buluştuğu Mersin kumsallarına anaç kaplumbağalar yumurta bırakmaya başladı, 3 kumsalda 55 yuva tespit edildi.
Geçmişte yumurtadan çıkıp denize ulaştıkları, başta Davultepe, Alata ve Kazanlı kumsallarına çıkan anaç kaplumbağalar, yumurtalarını bırakıp tekrar derin sulara dönüyor.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ekipleri de anaçların bıraktığı yumurtaların köpek ve kuşlardan zarar görmemesi için yuvaların üzerine kafesler yerleştiriyor, ziyaretçiler için de uyarı levhası asıyor.
Toplam 55 yuva tespit eden görevliler, yuvaları koruma alarak yavruların kuluçka döneminde zarar görmesini engellemeye çalışıyor.
"Temmuzun ilk haftası çıkışlar başlayacak"
Merkez müdürü Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Davultepe, Alata ve Kazanlı kumsallarında sezonun açıldığını, anaçların artık kumsallara gelmeye başladığını bildirdi.
Bu sezonun oldukça verimli geçeceği düşüncesini paylaşan Ergene, şöyle konuştu:
"Sezonun başlangıcında bile şu anda Kazanlı'da 22, Davultepe'de 18 ve Alata'da 15 yuva tespit ettik. Bu, çok önemli bir gelişme çünkü henüz mayıs ayındayız ve çalışmalarımız sezonun iyi gideceğini gösteriyor. Deniz kaplumbağaları yuvalamaları enteresan bir şekilde 2 yılda bir dalgalanma gösteriyor. Geçen yıl Davultepe'de 129, Kazanlı'da 657 ve Alata'da 266 yuvamız vardı. Bunlar da fena sayılar değil ama daha önceki yıllarda biraz daha yüksekti. Bu yıl yuva sayısında biraz daha artış bekliyoruz. Tabii artıştaki başarı, bu canlıların korunmasıyla ilgili. Eğer biz bu canlıları ve yuvalarını iyi bir şekilde koruyabilirsek artışın bize olumlu olarak dönmesi söz konusu olur. Bunun için yapılacak birçok şey var. Onlardan bir tanesi insanlarımızın dikkatli olması."
Özellikle Davultepe ve Alata kumsalını vatandaşların yoğun şekilde kullandığını vurgulayan Ergene, ziyaretçilere dikkatli olmaları çağrısı yaptı.
Yuvaların üzerine uyarı tabelaları astıklarına dikkati çeken Ergene, "Vatandaşlar tabelalara dikkat ederlerse ve tabelanın dikildiği bölgede yuvaya zarar vermeyecek şekilde davranırlarsa bu şekilde korumuş oluruz. Zaten biz diğer doğal düşmanlara, kuş ve köpeklere karşı kafesle korumaya çalışıyoruz. İnsanların da dikkat etmesi lazım." diye konuştu.
Ergene, ilk yuva tespitini 9 Mayıs'ta yaptıklarını belirterek, "Bunların yaklaşık 2 aylık kuluçka süresi var. Temmuzun ilk haftası yavrular çıkacak. Ramazan Bayramı'nı yavrular çıkarak kutlamış olacağız. Bizim için şeker tadında olacak." ifadelerini kullandı.