Haberler

Demir Çelik'te Üretim Durdu, İşçiler Zor Durumda Kaldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta faaliyet gösteren Demir Çelik Fabrikası'nda üretim yeniden durdu.

Sivas'ta faaliyet gösteren Demir Çelik Fabrikası'nda üretim yeniden durdu. Çalışanların 2.5 aydır ücretlerini alamadığını söyleyen Çelik-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Mustafa Erturhan, "Demir Çelik kapanırsa istihdam ve göç sorunu yaşanacak" dedi.

2004 yılından itibaren Erol Evcil tarafından işletilmeye başlanan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR), 2006 yılında TMSF'nin Erol Evcil'in mal varlığına el koymasının ardından kayyum tarafından işletildi. 2009 yılında mahkeme kararıyla yeniden Erol Evcil'e devredilen fabrika Sivas Valisi'nin de yer aldığı bir kayyum heyetinin denetiminde işletilmeye devam edildi. Fabrikanın işçileri zaman zaman ücret alamadıkları için eylem yapıyordu. Son olarak işçiler ücret alamadıkları gerekçesiyle Şubat ayında 2 hafta boyunca kent meydanında eylem yaptı. Dönemin Milli Savunma Bakanı, şimdiki TBMM Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın girişimleri ile fabrika yönetimiyle görüşen Çelik-İş Sendikası yönetimi, protokol hazırlayarak anlaşma sağladı. Ancak Eylül ayının 3'üncü haftasında yeniden üretimin durduğu fabrikada çalışan yaklaşık 650 işçi ücretlerini alamamaya başladı.

'BELİRSİZLİK VAR'

Konuyla ilgili sendika binasında açıklama yapan Çelik-İş Sivas Şubesi Başkanı Mustafa Erturhan, Demir Çelik Fabrikası'nın uzun yıllar çok ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu sıkıntıların kısa vadeli çözümlerle 11 yıldır sürdüğünü kaydeden Başkan Erturhan şöyle konuştu:

" Kurban Bayramı'ndan 1 hafta önce yine üretime bir şekilde ara verildi. Orada çalışan bütün arkadaşlarımız çok ciddi maddi sıkıntılarla karşı karşıya geldi. Yani Kurban Bayramı'nda evlerine ekmek götüremedi. Malum öğrenim yılı açıldı ve bu çalışan 650 arkadaşımız çocuklarına kalem, silgi alamadı. Şu anda belirsizlik var. Fabrika yetkilileriyle görüşmemizde ne zaman çalışacak, ne zaman üretime başlayacak dediğimiz zaman kesin bir tarih verilmiyor. Fabrikanın ne durumda olduğunu, ne tür maddi sıkıntıda olduğunu, ne zorluklar yaşadığı hakkında net olarak bilgi vermiyorlar."

'GÖÇ SORUNU YAŞANACAK'

Siyasilere de seslenen Erturhan, fabrikanın kapanmasının göçe neden olacağını hatırlatarak şunları söyledi:

"650 kişi buradan ayrıldığı zaman 3 bin nüfusun düşmesi demektir. Annesi ve ailesine bakıyor, bu tamamen 8 bin kişiyi etkileyecek bir göçe sebep olacak. Bu şartlarda bu ilgisizlik olursa en kısa zamanda kapanacağına artık inanmış durumdayız. Öncelikle bu çalışan arkadaşlarımızın sorunlarının giderilmesi ve genelde fabrikanın Sivas'a kazandırılması için adımlar atılması gerekiyor. Yarın çok geç olabilir. Bugün kapandığı zaman ilk önce istihdam sorunu yaşanacak, sonra da göç sorunu yaşanacak. Bugün siyasilerimiz nasıl olur da Sivas'ı büyükşehir yaparız davasını güderken buradaki insanları kaybedecek."

Erturhan, sendikalı çalışanın 2.5, teknik çalışanın 6, idari çalışanın ise 9 aylık ücret alacağının bulunduğunu, üretim olmadığı zaman işverenden hiç para alamadıklarını dile getirdi. - Sivas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close