Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Dedelerinin Buğday Öğüttüğü Değirmende, Elektrik Üretiyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Kolludere köyünde yaşayan kepçe operatörü Necim ve engelli kardeşi Yunus İnan, dedelerinden kalan tarihi değirmende elektrik üretiyor.

AHMET OKUR - Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Kolludere köyünde yaşayan kepçe operatörü Necim ve engelli kardeşi Yunus İnan, dedelerinden kalan tarihi değirmende elektrik üretiyor.

Necim İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köydeki evlerinin yanında dedelerinden kalan yaklaşık 200 yıllık, büyük bölümü hasar görmüş bir değirmen bulunduğunu söyledi.

Eski yapıyı incelerken değirmen taşını fark etmesi üzerine, "Su bu büyük taşı çeviriyorsa, bundan elektrik de üretilir" düşüncesi doğduğunu aktaran İnan, şöyle konuştu:

"Eve yetecek kadar üretim yaptım"

"Aylarca internetten araştırma yaptım. Yüzlerce kişiyi telefonla aradım. 'Çok zor yapamazsın' dediler. Ben pes etmedim ve sonunda yolunu buldum. Dereden kanallar ve borularla değirmene getirdiğim suyu 3 metre 75 santim yüksekten bırakarak değirmenin içindeki çarkı çevirmesini sağladım. Çarka bağlanan dinamo sayesinde elektrik üretimi yaptım. Elektrik üretiminde suyun azalıp çoğalmasına bağlı bir dengesizlik olmasın diye evin içine trafo yerleştirdim. Başlangıçta biraz elektrik ürettim ama zamanla geliştirerek bütün eve yetecek kadar üretim yaptım. Biz de herkes gibi normal elektriğimizi kullanıyoruz. Kesinti olduğu zaman son bir yıldır kendi ürettiğimiz enerjiden faydalanıyoruz."

İnan, saatte 3 kilovata yakın elektrik üretimi yaptıklarını, sistemin üzerine dişli kutusu koyarak bu miktarı artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

"10 kilovat üretim yapmayı düşünüyoruz"

Elektrik üretimini artırarak kışın evinin ısınma ihtiyacını karşılamayı amaçladığını dile getiren İnan, "Kalorifer kazanı yerine rezistans koyup 10 kilovata yakın elektrik üretimi yapmayı düşünüyoruz. Yılda ortalama bir kamyon odun yakıyoruz. Bu istediğimi yapabilirsem doğaya zarar vermemiş oluruz." dedi.

İnan, Bitlis'te kış mevsiminin çok çetin geçtiğini bu nedenle sürekli elektrik kesintisi yaşandığını söyledi.

Bazen elektriklerin günlerce gelmediğini anlatan İnan, "Bütün köyün elektriği kesildiği halde benim evimin elektriği gitmez. Çoğu zaman eve geldiğimde bizim bütün prizlerimiz telefon, fener ve şarjlar ile dolu oluyor. Bütün köylüler eve gelip şarj ihtiyaçlarını gideriyorlar. Böylelikle köylülere de bir faydamız oluyor." diye konuştu.

İnan, değirmende elektrik üretirken en büyük desteği konuşma ve duyma engelli kardeşi Yunus İnan'ın verdiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel
title