Datça Öğretmenevi İsyanı
Muğla İl Genel Meclisi üyeleri, Datça İlçesi'nde 2004 yılında meydana gelen depremler sonrası yapılan incemede 'yıkılabilir' raporu verilen ve 3 yıl önce valilik kararıyla boşaltılarak kaderine terk edilen denize sıfır, 5 katlı öğretmenevi...
Muğla İl Genel Meclisi üyeleri, Datça İlçesi'nde 2004 yılında meydana gelen depremler sonrası yapılan incemede 'yıkılabilir' raporu verilen ve 3 yıl önce valilik kararıyla boşaltılarak kaderine terk edilen denize sıfır, 5 katlı öğretmenevi binasının güçlendirilmesini ya da yıkılıp yeniden yapılarak kullanılmasını istedi. Binanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tekrar kullanılmaması durumunda, tahsisinin iptal edilip, mülkiyet sahibi olan İl Özel İdaresi tarafından turizme kazandırılacağı belirtildi.
Gökova Körfezi'nde 2004 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında birbiri ardına yaşanan, en büyüğü 5.4'lük olan 1308 depremin ardından, Datça'da bazı binalarda hasar meydana geldi. Depremlerin ardından, Pamukkale Üniversitesi'nden bölgeye gelen bir heyet tarafından yapılan incelemeler sonucu hazırlanan, 'Depremsellik İnceleme ve Güçlendirme Raporu'nda, Hükümet Konağı ve öğretmenevinin deprem bakımından güvensiz ve yeni bir depremde ağır hasar ve yıkılma riski taşıdığı bilgisine yer verildi. Öğretmenevi, dönemin Muğla Valisi Ahmet Altıparmak'ın talimatı ile güçlendirme yapılıncaya kadar 21 Aralık 2009 tarihinde ihtiyaten boşaltıldı. Üç yıldır atıl durumda olan İskele Mahallesi'ndeki, beş katlı öğretmenevi binasında, İl Genel Meclisi üyeleri tarafından inceleme yapıldı. İncelemeye, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Gürsel Uçar, Milli Eğitim Komisyonu Başkanı CHP'li Salih Ercan, İmar Komisyonu Başkanı CHP'li Ahmet Kılbey, İmar Komisyonu Üyesi AK Parti'li Saffet Karabıyık ve İl Genel Meclisi Üyesi MHP'li Mehmet Kocabaş katıldı.
İnceleme sonrası İl Genel Meclis üyeleri adına açıklama yapan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Gürsel Uçar, 1988 yılında bodrum ve zemin dahil toplam beş katlı olarak İl Özel İdaresi tarafından inşa edilen binanın, bir yıl sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na 49 yıllığına tahsis edildiğini ve üç yıl öncesine kadar öğretmenevi olarak kullanıldığını hatırlattı. Uçar, 2009 Aralık ayında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle, herhangi bir depremde can ya da mal kaybı olmaması düşüncesiyle boşaltılan öğretmenevinin bugüne kadar atıl durumda kaldığına dikkati çekip, "İl Genel Meclis üyeleri olarak bu yerin, yeniden İl Özel İdaresi'ne kazandırılması ve Datça turizmine hizmet verebilmesini amaçlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılan tahsisin iptal edilerek, gerçek sahibi olan İl Özel İdaresi'ne bir an önce teslim edilmesini talep ediyoruz" dedi.
RAPOR MECLİSE SUNULACAK
Binanın İl Özel İdaresi'ne teslim edilmesinden sonra, Datça halkının da görüşleri alınarak geleceğe yönelik karar verileceğini ifade eden Uçar, "CHP, AK Parti ve MHP'li İl Genel Meclis üyeleri olarak buradayız. Ortak bir çalışma yapıyoruz. Kendi mülkiyetimize sahip çıkmak için buradayız. Komisyonumuzun hazırlayacağı raporu nisan ayında İl Genel Meclisi'ne sunacağız. Meclisin onayını aldıktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurumlara meclis kararını gönderip tahsisin iptal edilmesini isteyeceğiz" diye konuştu.
YENİSİ DAHA UYGUN
Binanın güçlendirilmesine ilişkin maliyet raporunun kendilerine ulaşmadığını vurgulayan Uçar, "Ancak, güçlendirme bedelinin 3 milyon 200 bin TL civarında hesaplandığını öğrendik. Milli Eğitim Bakanlığı, maliyeti yüksek olan bir projeyi uygular, tekrar burayı öğretmenevi olarak hizmete açar mı, bilemiyoruz. Bu binaya 3 milyon 200 bin TL güçlendirme bedeli ödemekten ise yıkıp yerine yenisini yapmanın daha uygun olacağı yönünde görüş var. Böylesinin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz. Datça mimarisine de uygun bir yapı ortaya çıkar" dedi. - Muğla / Datça