Haberler

Darwin'in Doğum Yılı Tübitak'ta Böyle Kutlandı

Darwin'in Doğum Yılı Tübitak'ta Böyle Kutlandı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi'nin Son Sayısında Yaşanan "Darwin Krizi," Bu Kurumda Yıllar İçinde Oluşan Zihniyeti de Gözler Önüne Serdi.

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin son sayısında yaşanan "Darwin krizi," bu kurumda yıllar içinde oluşan zihniyeti de gözler önüne serdi.

TÜBİTAK’tan yapılan yazılı açıklamada ise Darwin’e sansür iddiaları reddedilerek, "Kurumumuzun Darwin ve Evrim Kuramına yaklaşımı bütün bilimsel olgulara ve teorilere yaklaşımından farklı değildir" denildi.

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin Mart sayısında yaşanan Darwin sansürü, gözlerin bir kez daha bu kuruma çevrilmesine yol açtı. AKP döneminde yapısı değiştirilen TÜBİTAK’ın Başkanlığı’na 2004’te vekaleten Prof. Dr. Nüket Yetiş atandı. Prof. Yetiş, 2008’de başkan oldu. Yetiş’in başkanlığı öncesinde derginin Genel Yayın Yönetmeni Raşit Gürdilek, danışman kadrosuna geçirilmek istenince emekli oldu. Gürdilek’in yerine, sansür krizinde görevden alınan Çiğdem Atakuman getirildi.

Son bir yılda derginin yazarlarından Elif Yılmaz, Zeynep Tozar, Gülgün Akbaba, Gökhan Tok ve Serpil Yıldız da görevlerinden ayrıldı. Yazarlar istifa kararlarında, dergideki magazinleşme ve başıboşluğun etkisi olduğunu belirterek, "Çiğdem Atakuman yönetimin direktiflerini uyguluyordu. ’Ya bizim istediğimizi yazarsınız ya da çeker gidersiniz’ diyordu" dediler.

Aralık 2008’de, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Güldal Büyükdamgacı görevden alınarak danışman yapıldı. Yerine Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ömer Cebeci getirildi. Başkan yardımcılı da yapan Prof. Cebeci, Charles Darwin’in 200’üncü doğum yıldönümü nedeniyle hazırlanan derginin Mart sayısının kapağını sansürledi.

Darwin sansürü

UNESCO, Darwin’in 200’üncü doğum yıldönümü ve "Türlerin Kökeni" adlı eserinin yayımlanmasının 150’nci yılı nedeniyle 2009’u "Darwin Yılı" ilan etti. Dünyanın en önemli bilim kurumları Darwin’i çeşitli faaliyetlerle anarken, en prestijli bilim dergileri yazılar yayımladı. Bilim ve Teknik Dergisi de kapak konusu olarak Darwin’i seçti. Ancak derginin basım aşamasında konu çıkarıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title