Haberler

Danıştay Hes'lerler Rize'den Açılan Davada Anbarlık Deresindeki Su Kullanım Anlaşmasını İptal Etti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) dönem sözcüsü Ömer Şan, Danıştay’ın Rize’deki Anbarlık deresinde yapılan HES projesine ait su kullanım anlaşmasının iptal kararını açıkladı.

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) dönem sözcüsü Ömer Şan, Danıştay'ın Rize'deki Anbarlık deresinde yapılan HES projesine ait su kullanım anlaşmasının iptal kararını açıkladı.

Danıştay yapımı devam eden yüzlerce HES projesini yakından ilgilendirecek önemli bir karar verdi. Tüm HES projeleri için emsal teşkil edebilecek kararda Danıştay 13. dairesi Anbarlık1-2 HES Projeleri kapsamında 2003 tarihinde yapılan "elektrik piyasasında retim faaliyetinde bulunmak üzere su kullanım hakkı anlaşmasını" iptal etti.

Konuyla ilgili Danıştay'a bu yıl Anbarlık 1-2 HES projeleri ile ilgili "elektrik piyasasında üretim faaliyetinde bulunmak üzere su kullanım hakkı anlaşması imzalanmasına ilişkin usul ve esas hakkında yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması" davası açan DEKAP'ın dönem sözlücü Ömer Şan Rize Basın Merkezi'nde bir basın açıklaması düzenledi.

Şan, Danıştay kararını yanında getirdiği bir valizde ki ayakkabı kutusundan çıkartarak açıkladı. Şan kutudan bir kaç simit ile birlikte bir de portakal çıkarttı.

Şan yaptığı açıklamada, "DEKAP olarak, tamamen bağımsız yerel bir halk hareketi olarak yürüttüğümüz HES'lerle mücadelenin en önemli ayaklarından birini de yargı mücadelesi oluşturuyor. HES'lere karşı verdiğimiz mücadele sürecinde bu güne kadar 100'ün üzerinde HES projesine karşı 150'ye yakın dava açıldı ve bunlardan 108'inde 'yürütmeyi durdurma ve iptal' kararları çıktı. Hala görülme aşamasında olan davalar ve süreçleri devam ediyor. Bilirkişi incelemeleri devam ediyor. İptal edilen projelerde yeniden ÇED süreçleri başlatılıyor"dedi.

Şan devam eden HES projelerini yakından ilgilendirecek olan Danıştay kararı ile ilgili değerlendirmesinde "Ambarlık HES projesinin planlandığı Küçükçayır köyü sakinleri yeni bir hukuk mücadelesi başlatarak; söz konusu HES şirketinin bu projeye ilişkin 'Su Kullanım Anlaşması'nın da iptal edilmesi için Danıştay 13.Dairesine dava açtı. Davada ayrıca 'Su Kullanım Hakkı ve İşletme Esaslarına İlişkin Anlaşmalarının' dayanağı olan 26 Haziran 2003 tarih ve 25150 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 'Elektrik Piyasasında Üretim Faaliyetinde Bulunmak Üzere Su Kullanım Hakkı Anlaşmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 'iptali ve yürütmesinin durdurulması' da istendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü aleyhine açılan ve Danıştay 13.Dairesinde görülen davada, ilgili Bakanlık, DSİ ve HES şirketinin bütün itirazlarına karşın, söz konusu ÇED Raporunun iptal edilmesi nedeniyle ilgili şirketin 'su kullanımına ilişkin işletme esaslarını belirleyen su kullanım hakkı anlaşmasında hukuka uygunluk' görülmediği gerekçesiyle 'yürütmenin durdurulmasına' oy birliği ile karar verildi."dedi.

EMSAL TEŞKİL EDECEK

Şan alınan kararın emsal teşkil edeceğine vurgu yaparak, "Danıştay'ın verdiği bu karar da, bundan önceki yargı kararlarının yanında tarihe düşülen bir başka not olarak arşivlerimizde yerini alacaktır ancak diğer yargı kararları gibi gerekleri yerine getirilmez ise ortaya çıkacak vebal, HES'leri dayatan bütün siyasiler ile bürokratların alınlarında asılı kalacaktır! Bizim için bu karar, HES'ler de en başa dönülmesi anlamındadır ki; yapılan Su Kullanım Hakkı Anlaşmalarıyla sularımız 49+49 yıllığına, sularımız özel sektöre devrediliyor ve böylece adı konulmamış bir özelleştirme süreci ile ticarileştirilerek bir meta haline getiriliyordu. Bu durum kesinlikle kabul edilemez ve seyirci kalınamaz" dedi. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close